December 2014 Transmutatie Nieuws

In deze tijd van het jaar wordt zoveel nadruk gelegd op de gave van het geven. Ik heb er mijn gedachte over laten gaan en ik heb gemediteerd over het principe van geven en ontvangen. In onze westerse cultuur leren we dat het beter is te geven dan te nemen. En we kennen allemaal op veel manieren het plezier van onvoorwaardelijk geven zonder de verwachting er iets voor terug te krijgen. Want door te geven bewijs je werkelijk een dienst of het nu op fysiek, emotioneel of spiritueel niveau is. Anderen iets geven is pure vreugde.

Dan zijn er die zoveel hebben gegeven dat ze er fysiek en/of emotioneel ziek van zijn geworden. Artsen en psychotherapeuten vertellen regelmatig dat zij mensen behandelen die lijden aan ziektes zoals kanker die terug te voeren zijn naar de neiging zoveel weg te geven zonder weer bijgevuld te worden. Enige vorm van zorgen voor jezelf om in staat te zijn ook te kunnen ontvangen, blijkt te helpen gezond te blijven.

Als je de natuur observeert kan je de balans tussen geven en nemen/ontvangen waarnemen. Inademen vult onze cellen en levert de energie voor onze uitademing. Als je alleen zou uitademen zou je niet lang leven.

Als je de getijden bestudeerd zie je eb en vloed. In de natuur zie je nooit alleen eb of alleen vloed.

De aarde krijgt voedingsstoffen van de zon, van de regen en de wind en dit voorziet in wat nodig is om een weelde aan schoonheid te produceren en planten die ons van voedingsstoffen voorzien.

Een tuin die behalve fysiek ook met liefde wordt verzorgd groeit en bloeit soms miraculeus.

Wanneer we dankbaarheid en waardering delen en wanneer we anderen en al wat leeft met eerbied en respect benaderen, begeven we ons in het principe van wederkerigheid. Wij ervaren op onze beurt dankbaarheid, waardering, eerbied en respect.

Het leven leert ons een balans die er schijnt te zijn om onze gezondheid en ons goed-voelen ondersteunt. En hoewel onvoorwaardelijke dienstbaarheid zoveel nadruk krijgt, vraag ik me af of we niet onze focus op het geven-zonder-ontvangen moeten herzien.

Geven en nemen komt in vele vormen voor. Veel practitioners geven en nemen zodanig op verschillende niveaus dat dat voor balans zorgt. De meditatie The Inner Chamber of Light (Transmutatie Nieuws januari 2014) leert ons dat miljoenen zielen anoniem bezig zijn voor onze planeet zonder directe erkenning voor wat ze doen. Dit is een voorbeeld van onvoorwaardelijk geven. En tegelijkertijd delen we liefde als we ons licht over de wereld laten schijnen en het is belangrijk dit in ons op te nemen en de liefde te ontvangen die we zo verdienen.

We begonnen dit jaar met een journey/meditatie The Inner Chamber of Light. Lees het Transmutatie Nieuws van januari dit jaar nog eens door en herhaal deze oefening terwijl we samen het jaar afsluiten. Het is een liefdevolle, inspirerende en versterkende meditatie.


Balans is nodig om te floreren en gezond te blijven.

Neem even de tijd en zit stil en adem terwijl je je adem volgt. Ervaar de natuurlijke ademtocht als je inademt en uitademt. Die ademtocht in balans is nodig om jou in leven te houden.

Mocht je bij de zee of een ander wateroppervlak met getijdebewegingen wonen, observeer dan eb en vloed.

Doe een meditatie of journey, wordt één met de zee en ervaar de natuurlijke eb en vloed bewegingen. Dat houdt nooit op. Het is een deel van het leven.

De zon komt iedere dag op en gaat ’s avonds onder.

De aarde geeft en neemt.

De lucht ontvangt voedingsstoffen en deelt die met aarde en water.

Laat je gedachten gaan over de natuurlijke bewegingen van geven en nemen in de natuur. Ga op in een element dat je aanspreekt en voel zo het geven en nemen in je lichaam. Om in een element op te gaan neem je je voor dat je van en over een element wilt leren door het te worden terwijl je mediteert. Als je meditatie/journey afgerond is maak je je los van het element waarin je was opgegaan. Kom terug in je gewone bewustzijn, en voel je gegrond en verfrist.

Zodra je de natuurlijke bewegingen voelt, neem dan de tijd om jouw eigen balans te beschouwen. Bedenk een kleine verandering die je kan aanbrengen om jouw leven weer in balans te brengen zodat je de beweging van geven en nemen in je leven kan ervaren.

In de jaren 80 bestudeerde ik de tarot met Angeles Arrien. Zij was een uitstekend leraar; ze overleed dit voorjaar. Angeles was antropoloog; zij bestudeerde symbolen die in verschillende culturen voorkomen en ze bestudeerde ook wat gezondheid en goed-voelen tot gevolg heeft voor de mens individueel en in groepsverband.

Eén van de principes die Angeles leerde was dat je nooit echt leert hoe te geven als je niet leert hoe te ontvangen/nemen. Want geven en nemen vormen één cyclus.

Waar zit jij in deze cyclus?

Je kan dit doen samen met het werk dat we vorige maand deden namelijk opgaan in de maan. Want in zo’n opgaan/samensmelting ervaar je de aantrekkingskracht. Het is de tijd om liefdevolle energieën aan te trekken en op te nemen zodat je je vervuld en gezond voelt.

Je kan ook de meditatie/journey herhalen om de liefde te ervaren die gepaard ging met jouw ontstaan en neem die liefde en het licht op in al je cellen. Je bent ‘gemaakt’ uit onvoorwaardelijke liefde. Je kwam hier om een bron van onvoorwaardelijke liefde te zijn. Het is zo belangrijk je energie te stroomlijnen zodat je onvoorwaardelijke liefde in balans kan geven en ontvangen.

De laatste paar maanden heb ik je gestimuleerd je te openen voor de werkelijke kracht van woorden en hoe woorden ons fysiek kunnen raken. Het woord dat bij mij opkomt als ik journey, is “inviteer”. Wanneer je ontvangt inviteer je vitaliserende energieën. Zet je intentie op “inviteer’ voor wat je denkt nodig te hebben om je weer bijgevuld vitaal te voelen.

De afgelopen jaren heb ik een vracht aan brieven en emails ontvangen om me de resultaten te vertellen van het werken met Medicine for the Earth en de oefeningen die ik beschreef in het Transmutatie Nieuws.

Als we veranderingen in onszelf bemerken en als we van anderen horen hoe die geïnspireerd zijn voedt dat het vuurtje in ons nog meer. Want hoewel ons leven en de wereld steeds initiaties ondergaan die ons uiteindelijk balans doen vinden, is het van belang de kleine dagelijkse veranderingen en wonderbaarlijke voorvallen op te merken.

Ik heb het idee dat het een cadeautje voor onze samenleving kan zijn als enkelen van jullie bereid zijn in het kort met ons te delen hoe jouw leven is veranderd of hoe een oefening die ik met jullie deelde -of je dagelijkse praktijk- je goed heeft gedaan.

Alleen voor ons; niet op enige andere manier gebruikt. Als je dit wilt doen, iets met ons delen om ook ons te inspireren, kan je dit naar mij mailen: stories@sandraingerman.com

(Let wel: alleen emails met een inspirerend verhaal wat ik kan delen in Transmutatie Nieuws zal beantwoord worden. Dit email-adres is alleen daarvoor)

Ik weet dat men het druk heeft maar iets opschrijven hoe kort ook, voegt wat toe aan wat ik iedere maand schrijf. Mijn intentie voor Transmutatie Nieuws is altijd de lezers te inspireren om je spirituele werk vol te houden wat er ook in de wereld om je heen gebeurt. Ik schrijf het Transmutatie Nieuws sinds 2000. En ik nodig je uit met mij mee te doen onze samenleving te inspireren.

In mijn eigen journeys heb ik gezien hoe belangrijk de bezieling is om spirituele oefeningen te doen en ernaar te leven. De wereld verandert met zo’n intensiteit dat velen in een gevoel van wanhoop, angst en boosheid wegzinken.

We raken zo afgeleid door ons gewone leven en wat er om ons heen gebeurt. We verliezen zo onze focus. Neem de tijd en hervind de bezieling om het werk te blijven doen en om bewust te leven.

Bedenk wel dat hetgeen je voedt, groeit. Ga door de ware aard van je gevoelens te achterhalen. Maar doe dan je werk/oefeningen om de energie achter die gevoelens om te buigen naar een energie van liefde en licht die jou, jouw geliefden en al wat leeft en de aarde voedt. Kies ervoor zaadjes van liefde, licht en inspiratie te planten.

Met alles wat er in de wereld plaatsvindt, wordt het tijd voor een tandje bij in ons spiritueel werk en samen te werken als één wereldwijde spirituele gemeenschap.

Open je derde oog zoals de echte shamanen dat sinds het begin der tijden gedaan hebben en bezie wat er in de wereld gebeurt door de ogen van spirit in plaats van met de ogen van jouw ego en persoonlijkheid. Als wij onze perceptie wijzigen, verandert onze werkelijkheid.

Het is volle maan op 6 december as. Stop je dagelijkse gedachten en afleidingen en ga naar binnen. Ervaar hoe jouw innerlijk sterrenlicht al je cellen vult. Straal dat licht uit; stel je voor dat het samenvloeit met duizenden anderen die ook hun sterrenlicht uitstralen en zo samen een schitterend gouden lichtkleed weven dat over, door en in de aarde golft.

Als je niet eerder deze maandelijkse column hebt gelezen ga dan naar de homepage en lees: “Creating a Human Web of Light”.

De winter solstice is op 21 december. We vieren dan op het noordelijk halfrond het begin van de winter en op het zuidelijk halfrond het begin van de zomer. Zoals ik al eens schreef in Transmutatie Nieuws, het feest van de equinox is de mooie vloeiende overgang van het ene seizoen in het andere.

Ik zocht in een journey een solstice ceremonie waar we allemaal aan mee kunnen doen. Ik weet dat het koud kan zijn waar velen van jullie leven. Ik kreeg door dat iedereen buiten moet zijn ook al is het maar voor even. Sta een beetje wijdbeens stevig op de grond. En strek je armen uit naar boven zo dat je als het ware een pentagram vormt.

Haal diep adem. In, even vasthouden, uit. Verbind je hartslag met de aarde en voel je verbintenis met de hemel boven je. Open je hart voor de aarde, de hemel, onze kring, al het leven en de planeet. Verbeeld je onvoorwaardelijke liefde en licht in te brengen dat rond stroomt en straalt. Neem deze liefde en dit licht op in al jouw cellen. En voel hoe het stroomt overal in, door en over de aarde. Laten we al wat leeft vandaag opbeuren. Laten we samen zijn als één grote kring van menselijke sterren.

Ieder jaar moedig ik je aan een gebedsboom te maken voor jou omgeving waar mensen samen komen en een lint met een gebed, een vraag of een goede wens vastknopen.

Er zijn over de hele wereld dit soort bomen opgezet door een plaatselijke gemeenschap.

Je kan ook een schaal neerzetten waarin mensen een gebed, een vraag of een goede wens kunnen leggen.

We kunnen ons tijdens deze solstice-periode weer bezighouden met spirituele praktijken en breken met de collectieve trance om slechts consument te zijn en je gedwongen voelen in deze tijd cadeautjes te kopen.

Leer anderen het mooie en de kracht van samen zijn en gebeden en goede wensen te delen. Op het persoonlijk vlak, voor geliefden en/of voor de planeet en al wat leeft.

Op deze manier doen we allemaal volledig mee in de spirituele stroom van geven en nemen vanuit de hoogste graad van liefde, licht en vrede.


Laten we samen onze dank en waardering uitspreken voor al het werk dat Sylvia Edwards (mijn lieve vriendin en webmaster) en alle vertalers vrijwillig verrichten om het Transmutatie Nieuws bij jullie te brengen. Sylvia en de vertalers doen dit omdat ze graag helpen om het werk met de hele mensheid te delen. Onze goede wensen en liefde gaan naar hen uit als dank voor al wat zij geven.

Lena Anderheim – Zweeds
Fabio Braga – Braziliaans Portugees
Nello Ceccon – Italiaans
Ines Fermoso – Spaans
Sofia Frazoa – Portugees
Dorota Goczal – Pools
Els de Graaff-van Meeteren and Sandra Koning – Nederlands
Eleni Evangelinou and Rallou Gromitsari – Grieks
Annie Idrissi – Frans
Miriam Kisssova and Jan Lenc – Slovaaks
Eva Ruprechtsberger – Duits
Tea Thum – Fins
Simin Uysal – Turks

En ook onze Farsi vertaler.


Laten we dan nu vanuit ons hart elkaar ondersteunen door elkaar in liefde te gedenken terwijl we samen focussen een licht in de wereld te zijn.

En zo wensen we jullie allemaal een feestelijke solstice.

Recommended Posts