Skip to content

Voorbereiding ceremonies (Preparing for Ceremonial Work - Nederlands)

Voorbereiding ceremonies

© Sandra Ingerman 2015

Iedere ceremonie heeft een begin, een middenstuk en een einde. Shamanic journeying is ook een ceremonie.

Voorbereiding

Een altaar opzetten


Je kan een altaar opzetten in dezelfde ruimte waar je al je shamanic werk doet. Dit creëert een gewijde plek met een pad tussen de zichtbare en de onzichtbare sferen. Leg een speciale lap stof of een klein kleed op een tafel of op de vloer. Leg daar een paar kristallen of stenen op uit de natuur, bloemen, of zelfs een kaars die je kan branden terwijl je je gewijde werk verricht. Een gewijde plek creëren helpt je spirituele werk. Sommige mensen branden graag kruiden zoals salie, ceder, of sweetgrass (veenreukgras).Je kan wierook vinden die je helpt een gewijde staat van bewustzijn te bereiken.

Ik vervang dingen op mijn altaar met nieuwe gewijde objecten als ik voel dat ik een reflectie van een grote verandering in mijn leven nodig heb. Mijn altaar verandert met dat ik verander.

Ga naar je altaar wanneer je gebeden uitzend of om heling vraagt. Ik leg de namen van mensen die om hulp vragen op mijn altaar. Ik ga naar mijn altaar steeds als ik steun nodig heb.

Drummen, Ratelen, Zingen en Dansen

Shamans laten hun gewone dagelijkse gedachten achter en bereiken een extatische staat om zo een voertuig te zijn voor de help-spirits en de transformerende energieën vanuit de onzichtbare sferen. Zo kan je je voorbereiden op je sessies en zo ook op je voortdurend ceremonieel werk.

Om je voor te bereiden op ons ceremonieel werk ga iets doen dat je wegvoert van je dagelijkse activiteiten zodat je volledig op kan gaan in de onzichtbare sferen. Zelfs iets symbolisch als je handen of gezicht wassen kan helpen. Het is belangrijk je gewone wereld achter je te laten dit is zo belangrijk vóór we samen onze virtuele ceremonies uitvoeren om ons te openen voor de werkelijke kracht die door ons heen kan gaan als waren we een hol bot.

Hierbij enkele suggesties:

Doe een speciale sjaal om of doe een shirt of een kledingstuk aan dat weerspiegelt dat jij je ego opzij zet en je dag achter je laat zodat jouw spirit kan schijnen. Steek een kaars aan. Reinig/zuiver jezelf door kruiden als salie, sweetgrass, palo santo te branden of jouw favoriete wierook.

Zit stil en mediteer vóór je je journeywerk gaat doen.

Maak een wandeling in de natuur.

of

Drum of ratel en zing of dans tot je het gevoel hebt dat je al je dagelijkse beslommeringen los hebt gelaten. Shamans zingen verscheidene krachtliederen die hen helpen hun ego/persoonlijkheid uit de weg te ruimen om zo de helpspirits via hen te laten werken. Daarom lijken shamans “holle botten” of “lege rietjes” terwijl ze hun heling, voorspelling en ceremonieel werk doen.

Om een krachtlied te leren kan je gaan wandelen in de natuur en laat dan alleen maar je ziel zingen. Een traditionele manier is om bij een boom te gaan zitten met de intentie een krachtlied te horen. Je kan voor jezelf drummen of ratelen en je ziel laten zingen. Veroordeel niet je kunst van het zingen. Het is je geboorterecht om te zingen. Alles wat leeft in de natuur, zingt!! Zingen is een geweldige manier om je op je shamanic werk voor te bereiden en het zorgt ervoor dat je je goed voelt.

Het is moeilijk om na een copieuze maaltijd te journeyen. Probeer licht te eten om helderder journeys te hebben. Alcohol maakt journeys mistig. Houd je alsjeblieft verre van alcohol voor je journeyt of voor je een ceremonie doet.

Dit zijn slechts suggesties. Vind je eigen manieren om je voor te bereiden op jouw werk die je helpen een helder instrument te zijn om de schoonheid, kracht en heling van de onzichtbare naar de tastbare sferen over te brengen. Voorbereiding is de sleutel tot iedere succesvolle ceremonie!!

Verwelkomen, Eren en de HelpSpirits Begroeten

Als je de helpspirits oproept en begroet wees er dan zeker van dat je de intentie hebt om Helpende en Meelevende Spirits oproept. Je roept niet zomaar EEN WILLEKEURIGE SPIRIT op!

Het is zo belangrijk om je eigen manier van verwelkomen, eren en begroeten van jouw helpspirits te ontwikkelen. Niets meer of minder dan beleefdheid. Je nodigt jouw helpspirits uit om samen met jou te werken en je wil ze om te beginnen begroeten. Als je een oproep van buiten geleerd herhaalt heeft die geen kracht. De helpspirits lezen je hart, niet je hoofd. Spreek ze toe vanuit je hart. Om je een idee te geven hoe je je eigen oproep kan creëren:

Deze oproep is overgenomen uit Walking in Light: The Everyday Empowerment of Shamanic Life copyright 2014 Sandra Ingerman (Sounds True).

Haal diep adem en ga gemakkelijk zitten. Denk aan een favoriete plek in de natuur waar je graag komt. Dat is een plek van schoonheid, waar jij kan relaxen en je rustig voelen. Het is voor jou een gewijde plek. Nou verbeeld je dat je op die plek van vrede en heling bent. Sluit je ogen en haal diep adem. Voel\ hoe jouw energie door je lichaam stroomt. Leg je handen op je hart en voel hoe je hart zich opent met iedere ademteug. Blaas elke verontrustende gedachte uit en adem liefde in. Adem diep tot in je onderbuik. Laat de energie van je adem naar ieder deel van je lichaam gaan dat gespannen voelt en laat de spanning gaan met je uitademen. Let op je gedachten, gevoelens, sensaties en beelden die opkomen terwijl je diep ademt. Merk de geluiden op als je in- en uitademt. En terwijl je doorgaat met diep ademhalen, doe je een stap terug en laat je je dagelijks leven voor nu achter je.

     Zie jezelf in dit gewijde landschap staan zo volledig mogelijk. Open je zintuigen om de schoonheid van het landschap in je op te nemen. Kijk om je heen.
     Wat voor planten groeien hier?
     Zijn er dieren?
     Rotsen of mineralen?
     Is er water?
     Hoe is de grond?
     Ben je in de bergen, of in een bos, woestijn, of op een strand?
     Schijnt de zon?
     Zijn er wolken? Welke kleur heeft de lucht?
     Welke kleuren zitten er om je heen? Drink al die kleuren met je ogen op.
     Voel jezelf helemaal daar in dit landschap. Voel de aarde onder je.
     Voel de lucht op je huid. Voelt dat warm\ of koud? Is de lucht vochtig of droog? Staat de lucht stil, voel je zachtjes een briesje, of waait het stevig?
     Luister naar de geluiden van de natuur. hoor je het geluid van water, vogelroep, of diergeluiden? Hoor je de wind?
     Haal heel diep adem en adem in de heerlijk schone en frisse geuren van deze vredige plek. De geuren zijn misschien wat je rook voor dat mooie herinneringen boven kwamen, of deze geuren zijn nieuw voor je.
     Voel hoe je het levengevend licht van de zon in al je cellen opneemt. voel de emoties die opborrelen om in zo’n gewijde plek vol vrede en schoonheid te zijn. Open je hart en voel liefde, vrede, en dankbaarheid.
     Terwijl je je zintuigen wijd open zet, ervaar dat je geest rustig wordt en dat je energie toeneemt. Ervaar de vrede en heling van deze plek. Je ligt in de liefhebbende armen van de kracht van het universum en van het leven zelf. Je bent niet alleen; je bent een deel van een groter geheel. De Aarde heeft een hartslag, en terwijl jij diep inademt, ervaar je één te worden met haar hartslag. Terwijl je jouw hartslag voelt als het slagritme van een drum, voel je hart kloppen met liefde en dankbaarheid voor de schoonheid van de natuur en alles van het met jou deelt.

Begin ermee de windstreken te eren.
     Eer en begroet Oost. Het Oosten vertegenwoordigt de lente. Het is waar de opkomende zon je altijd herinnert aan nieuw begin en de kans op ongebreidelde mogelijkheden.
     Eer en begroet Zuid, het seizoen van de zomer. Zeg dank voor de bescherming die je ondervindt als je jouw leven leidt vanuit liefde. Het Zuiden kan de richting van intuïtie en de verwondering die je als kind had vertegenwoordigen.
     Eer en begroet West, het seizoen van herfst en waar de zon onder gaat. Het Westen leert je de kracht van dood en wedergeboorte. Er is altijd iets nieuws dat voortkomt uit loslaten wat jou\ niet meer dient.
     Eer en begroet Noord, het seizoen van de winter. Zeg dank voor de wijsheid die jouw voorvaderen met jou gedeeld hebben.
     Eer en begroet de hemel boven je en de aarde onder je, en weet dat jij via jouw open hart een brug staat tussen de enorme krachten van Hemel en Aarde. Eer jouw inner goddelijke spirit die een spiegelbeeld van de schepper is.

Vervolgens, zeg dank voor de spirit van de Aarde die jou voorziet van schoonheid en voeding om te groeien en bloeien.

Wees dankbaar voor het levend wezen dat we lucht noemen; het eerste levende wezen dat jou in de wereld verwelkomde toen jij je eerste ademteug nam. Lucht is jouw eeuwige compaan omdat je er altijd me verbonden bent als je ademhaalt. En lucht leert je over jouw band met al wat leeft omdat je een beetje van jouw DNA deelt als je uitademt en het DNA van anderen inademt.
     Wees dankbaar voor water. Er is geen leven mogelijk zonder water. Water omhulde je toen je in je moeders buik groeide en begeleidde je de wereld in. Water vult jouw cellen met levengevende koestering.
     Begroet en zeg dank tegen de zon voor de energie die je nodig hebt om te groeien en bloeien. De zon herinnert je aan de passie voor leven en spiegelt het goddelijk licht terug dat van binnen straalt. De zon is een leermeester in onvoorwaardelijk geven, want de zon geeft zonder er iets voor terug te vragen.
     Eer, begroet en zeg dank aan de maan en de sterren voor het delen van schoonheid en wijsheid en voor het zijn van een gids voor je. Je eert de maan en de sterren door jouw licht, weerkaatsend de pracht van de nachtelijke hemel, te laten stralen.
     Blaas met je adem liefde uit naar alle levende wezens die in de elementen huizen, de spirit die in al wat is leeft. Eer de dieren, vogels, insecten, vissen, reptielen, bomen, planten, mineralen en stenen.
     Eer, begroet en zeg dank aan de geest van de helpende voorvaderen die zoveel hebben opgegeven zodat jij in vrede, harmonie, liefde, licht en overvloed mag leven.
     Erken, eer, begroet en zeg dank aan het Hidden Folk, de feeën, elven, kleine mensjes en bosgeesten die jou herinneren aan de magie van het leven. Deze natuur spirits zorgen voor de Aarde en doen dat met liefde. Zeg dank aan de Spirit van het Land waar je woont en leeft voor het verzorgen van een thuis voor je.
     Zeg dank aan alle helpspirits die steeds maar door jou voorzien van wijsheid, heling en onvoorwaardelijke liefde. Dank hen dat zij jouw pad verlichten dat leidt naar een diep, rijk en vreugdevol leven.

Beëindiging en Sluiting

Zorg ervoor dat je volledig terugkomt uit je journey/meditatie/ceremonie. Als je journeyt tijdens een ceremonie kom langzaam terug in de kamer waar je je reis maakt. Als je je niet totaal gegrond voelt doe de stappen terug dan nog een keer. Je kan dit doen door bijvoorbeeld de terugkeerdrum op de CD waar je naar luistert nog een keer af te spelen. Als je zelf drumt en ratelt, kan je de terugkeerdrum nog een keer doen. Of je kan twee stokken pakken en simpel die stokken tegen elkaar slaan terwijl je langzaam van de onzichtbare sferen terugkomt tot je je volledig geaard en terug voelt.

Na beëindiging de journey of ceremonie kan je een meditatie doen waarin je jouw lichaam volledig verbonden met de eerde voelt. Stel je voor dat je tegen een boom leunt en je voelt jezelf diep wortelen in de aarde zoals een boom. Hoe sterker de wortels, hoe sterker de boom.

Als je klaar bent met je journey of ceremonie, zeg dank aan alle helpende en meevoelende spirits die meededen met het werk. Laat ze weten dat het werk gedaan is. Dat weten ze wel al maar het is beleefd om te danken en de cirkel te sluiten.

[vertaald naar het nederlands 2016 Els de Graaff – van Meeteren]