Skip to content

Werkend met Omens    (How to Work with Omens - Nederlands)

Werkend met Omens               

 door Sandra Ingerman

Inheemse tradities vertellen dat alles wat in de natuur voorkomt leeft en op ons inwerkt. De natuur communiceert altijd met ons en doet dat vaak door ons omens en tekens te geven.

Werken met omens en tekens geeft ons inzicht hoe we harmonieus met het leven meegolven. Fysici noemen zo’n eenheid “een uniform veld”. In de inheemse culturen noemen we dit het levensweb.

We zijn verbonden met één universele kracht en we zijn een deel van de natuur. Als we meebewegen met “de levensstroom” toont het universum ons wegwijzers die ons helpen gezonde en wijze beslissingen te nemen. We krijgen deze aanwijzingen wanneer we in de natuur wandelen en ook in een stedelijke omgeving als we onze gevoeligheid opkrikken om de boodschappen die we dagelijks krijgen te verstaan.

Als je met de vraag zit wat jouw volgende stap in het leven moet zijn, let op, het universum geeft je altijd een aanwijzing. En in de spirituele traditie noemen we deze aanwijzingen/tekens ‘omens’. Het lijkt misschien alsof we een spoor van broodkruimels moeten volgen. We worden verleid om hulp te krijgen op een manier die boven ons voorstellingsvermogen uitgaat.

Terwijl je in de natuur wandelt of misschien naar jouw werk reist, verschijnt op je netvlies een dier welks eigenschappen misschien wel het antwoord op jouw vraag inhouden. Je ziet misschien vormen in de wolken aan de hemel die metaforisch een oplossing vertegenwoordigen.

Misschien ontmoet je wel een vreemdeling en raakt met hem in gesprek en je hoort zomaar een antwoord op de vraag die je bezighield.

Soms hoor je iets in een liedje dat net op de radio wordt gespeeld terwijl je over een kwestie zit te piekeren. Of je bent erg bezig met een levensvraag en er rijdt een bus langs met op de zijkant een advertentie met nét die woorden die jou inspireren of zelfs een oplossing lijken te zijn. Misschien blader je in een boek en jouw oog valt op een perfecte zin of paragraaf die jou precies de goede inspiratie geeft.

Je vraagt je misschien af of de omens die je ontvangt echt een antwoord op je vraag zijn of toeval. Albert Einstein zei eens dat toeval God’s manier is om anoniem te blijven.

In de jaren 80 had ik een moeilijke tijd. Op een dag bad ik hardop. Ik zei: “Laat me alsjeblieft duidelijke tekens zien die ik kan volgen”.

Sinds die dag weet ik dat als ik maar goed oplet, het leven me alle omens en aanwijzingen geeft die ik nodig heb om gezonde keuzes te maken. De sleutel natuurlijk is dat ik moet opletten en luisteren.

We hebben allemaal wel momenten gehad in ons leven, terugdenkend aan voorbije gebeurtenissen, dat we ons realiseerden dat we aanwijzingen die we kregen genegeerd hebben. Misschien besloten we de informatie die we kregen te negeren óf we merkten de geboden hulp niet op. Velen van ons gaan slapend door het leven en zijn permanent in een trance veroorzaakt door zoveel externe prikkels.

We realiseren ons niet altijd dat de hulp en begeleiding die we nodig hebben, ons voorgelegd wordt. We zijn niet alert op de tekens/aanwijzingen die ons worden gegeven. We zijn te druk en afgeleid om te zien wat het universum aan ons voor ons eigen bestwil openbaart.

Een goede manier om te beginnen met oefenen om omens en tekens op te merken, is te gaan wandelen. Vóór je gaat, neem een probleem in gedachten waar je hulp bij nodig hebt. Misschien sta je op het punt een besluit te nemen dat jouw leven zal veranderen. Denk hieraan en neem je voor dat je graag een aanwijzing wil zien.

Laat terwijl je loopt jouw geest tot rust komen door de schoonheid van de natuur. Hou je ogen en oren open. Haal diep adem. Ben je je bewust van de wolkenformaties die jou misschien inzicht geven. Of zie je misschien een dier, een vogel, insect of zo, met bepaalde eigenschappen die wellicht een teken zijn. Gebruik je verbeelding en let op.

Als je een besluit hebt genomen over een verandering in jouw leven, ga wandelen en vraag om een bevestiging. Terwijl je je concentreert op jouw nieuwe beslissing voel je misschien een zuchtje wind dat nergens vandaan lijkt te komen en dat je “ja” lijkt toe te fluisteren. Een prachtige vlinder komt aanfladderen en gaat op jouw hand zitten. Het is zwaar bewolkt en zodra jij denkt aan een nieuwe wending in jouw leven, breekt de bewolking en komt de zon door. Als je langs een boom loopt terwijl je nadenkt over een verandering beginnen alle bladeren te ritselen alsof ze jouw keuze willen bevestigen. Op deze manier moet je jouw intuïtie vertrouwen wanneer de natuur aan jou gehoor geeft.

Hou vol en blijf oefenen. Misschien lukt het je aanvankelijk niet contact met de wereld van de natuur te voelen. Blijf bij je voornemen en blijf wandelen.

Thuis, op je werk of op school, laat jouw intuïtie je leiden naar dat ene boek op de boekenplank. Sla een willekeurige bladzij op. Lees die pagina en zie of je naar een belangrijke boodschap bent gebracht.

Merk op of je zomaar oude vrienden of wildvreemden ontmoet waarbij een toevallig gesprek grote wijsheid oplevert die je inspireert en in zekere zin verder helpt.

Als je dit meer en meer doet zal je merken dat jouw pad verlicht is om je de weg te wijzen. Als we onze opmerkzaamheid, ons bewustzijn vergroten over hoe het universum deelt in onze heling, in onze groei en evolutie, krijgt het leven een diepere betekenis.

Copyright © 2012 Sandra Ingerman
[Vertaald in het Nederlands Els de Graaff 2013]