Transmutation News – December 2014 – Dutch

December 2014 Transmutatie Nieuws

In deze tijd van het jaar wordt zoveel nadruk gelegd op de gave van het geven. Ik heb er mijn gedachte over laten gaan en ik heb gemediteerd over het principe van geven en ontvangen. In onze westerse cultuur leren we dat het beter is te geven dan te nemen. En we kennen allemaal op veel manieren het plezier van onvoorwaardelijk geven zonder de verwachting er iets voor terug te krijgen. Want door te geven bewijs je werkelijk een dienst of het nu op fysiek, emotioneel of spiritueel niveau is. Anderen iets geven is pure vreugde.

Dan zijn er die zoveel hebben gegeven dat ze er fysiek en/of emotioneel ziek van zijn geworden. Artsen en psychotherapeuten vertellen regelmatig dat zij mensen behandelen die lijden aan ziektes zoals kanker die terug te voeren zijn naar de neiging zoveel weg te geven zonder weer bijgevuld te worden. Enige vorm van zorgen voor jezelf om in staat te zijn ook te kunnen ontvangen, blijkt te helpen gezond te blijven.

Als je de natuur observeert kan je de balans tussen geven en nemen/ontvangen waarnemen. Inademen vult onze cellen en levert de energie voor onze uitademing. Als je alleen zou uitademen zou je niet lang leven.

Als je de getijden bestudeerd zie je eb en vloed. In de natuur zie je nooit alleen eb of alleen vloed.

De aarde krijgt voedingsstoffen van de zon, van de regen en de wind en dit voorziet in wat nodig is om een weelde aan schoonheid te produceren en planten die ons van voedingsstoffen voorzien.

Een tuin die behalve fysiek ook met liefde wordt verzorgd groeit en bloeit soms miraculeus.

Wanneer we dankbaarheid en waardering delen en wanneer we anderen en al wat leeft met eerbied en respect benaderen, begeven we ons in het principe van wederkerigheid. Wij ervaren op onze beurt dankbaarheid, waardering, eerbied en respect.

Het leven leert ons een balans die er schijnt te zijn om onze gezondheid en ons goed-voelen ondersteunt. En hoewel onvoorwaardelijke dienstbaarheid zoveel nadruk krijgt, vraag ik me af of we niet onze focus op het geven-zonder-ontvangen moeten herzien.

Geven en nemen komt in vele vormen voor. Veel practitioners geven en nemen zodanig op verschillende niveaus dat dat voor balans zorgt. De meditatie The Inner Chamber of Light (Transmutatie Nieuws januari 2014) leert ons dat miljoenen zielen anoniem bezig zijn voor onze planeet zonder directe erkenning voor wat ze doen. Dit is een voorbeeld van onvoorwaardelijk geven. En tegelijkertijd delen we liefde als we ons licht over de wereld laten schijnen en het is belangrijk dit in ons op te nemen en de liefde te ontvangen die we zo verdienen.

We begonnen dit jaar met een journey/meditatie The Inner Chamber of Light. Lees het Transmutatie Nieuws van januari dit jaar nog eens door en herhaal deze oefening terwijl we samen het jaar afsluiten. Het is een liefdevolle, inspirerende en versterkende meditatie.


Balans is nodig om te floreren en gezond te blijven.

Neem even de tijd en zit stil en adem terwijl je je adem volgt. Ervaar de natuurlijke ademtocht als je inademt en uitademt. Die ademtocht in balans is nodig om jou in leven te houden.

Mocht je bij de zee of een ander wateroppervlak met getijdebewegingen wonen, observeer dan eb en vloed.

Doe een meditatie of journey, wordt één met de zee en ervaar de natuurlijke eb en vloed bewegingen. Dat houdt nooit op. Het is een deel van het leven.

De zon komt iedere dag op en gaat ’s avonds onder.

De aarde geeft en neemt.

De lucht ontvangt voedingsstoffen en deelt die met aarde en water.

Laat je gedachten gaan over de natuurlijke bewegingen van geven en nemen in de natuur. Ga op in een element dat je aanspreekt en voel zo het geven en nemen in je lichaam. Om in een element op te gaan neem je je voor dat je van en over een element wilt leren door het te worden terwijl je mediteert. Als je meditatie/journey afgerond is maak je je los van het element waarin je was opgegaan. Kom terug in je gewone bewustzijn, en voel je gegrond en verfrist.

Zodra je de natuurlijke bewegingen voelt, neem dan de tijd om jouw eigen balans te beschouwen. Bedenk een kleine verandering die je kan aanbrengen om jouw leven weer in balans te brengen zodat je de beweging van geven en nemen in je leven kan ervaren.

In de jaren 80 bestudeerde ik de tarot met Angeles Arrien. Zij was een uitstekend leraar; ze overleed dit voorjaar. Angeles was antropoloog; zij bestudeerde symbolen die in verschillende culturen voorkomen en ze bestudeerde ook wat gezondheid en goed-voelen tot gevolg heeft voor de mens individueel en in groepsverband.

Eén van de principes die Angeles leerde was dat je nooit echt leert hoe te geven als je niet leert hoe te ontvangen/nemen. Want geven en nemen vormen één cyclus.

Waar zit jij in deze cyclus?

Je kan dit doen samen met het werk dat we vorige maand deden namelijk opgaan in de maan. Want in zo’n opgaan/samensmelting ervaar je de aantrekkingskracht. Het is de tijd om liefdevolle energieën aan te trekken en op te nemen zodat je je vervuld en gezond voelt.

Je kan ook de meditatie/journey herhalen om de liefde te ervaren die gepaard ging met jouw ontstaan en neem die liefde en het licht op in al je cellen. Je bent ‘gemaakt’ uit onvoorwaardelijke liefde. Je kwam hier om een bron van onvoorwaardelijke liefde te zijn. Het is zo belangrijk je energie te stroomlijnen zodat je onvoorwaardelijke liefde in balans kan geven en ontvangen.

De laatste paar maanden heb ik je gestimuleerd je te openen voor de werkelijke kracht van woorden en hoe woorden ons fysiek kunnen raken. Het woord dat bij mij opkomt als ik journey, is “inviteer”. Wanneer je ontvangt inviteer je vitaliserende energieën. Zet je intentie op “inviteer’ voor wat je denkt nodig te hebben om je weer bijgevuld vitaal te voelen.

De afgelopen jaren heb ik een vracht aan brieven en emails ontvangen om me de resultaten te vertellen van het werken met Medicine for the Earth en de oefeningen die ik beschreef in het Transmutatie Nieuws.

Als we veranderingen in onszelf bemerken en als we van anderen horen hoe die geïnspireerd zijn voedt dat het vuurtje in ons nog meer. Want hoewel ons leven en de wereld steeds initiaties ondergaan die ons uiteindelijk balans doen vinden, is het van belang de kleine dagelijkse veranderingen en wonderbaarlijke voorvallen op te merken.

Ik heb het idee dat het een cadeautje voor onze samenleving kan zijn als enkelen van jullie bereid zijn in het kort met ons te delen hoe jouw leven is veranderd of hoe een oefening die ik met jullie deelde -of je dagelijkse praktijk- je goed heeft gedaan.

Alleen voor ons; niet op enige andere manier gebruikt. Als je dit wilt doen, iets met ons delen om ook ons te inspireren, kan je dit naar mij mailen: stories@sandraingerman.com

(Let wel: alleen emails met een inspirerend verhaal wat ik kan delen in Transmutatie Nieuws zal beantwoord worden. Dit email-adres is alleen daarvoor)

Ik weet dat men het druk heeft maar iets opschrijven hoe kort ook, voegt wat toe aan wat ik iedere maand schrijf. Mijn intentie voor Transmutatie Nieuws is altijd de lezers te inspireren om je spirituele werk vol te houden wat er ook in de wereld om je heen gebeurt. Ik schrijf het Transmutatie Nieuws sinds 2000. En ik nodig je uit met mij mee te doen onze samenleving te inspireren.

In mijn eigen journeys heb ik gezien hoe belangrijk de bezieling is om spirituele oefeningen te doen en ernaar te leven. De wereld verandert met zo’n intensiteit dat velen in een gevoel van wanhoop, angst en boosheid wegzinken.

We raken zo afgeleid door ons gewone leven en wat er om ons heen gebeurt. We verliezen zo onze focus. Neem de tijd en hervind de bezieling om het werk te blijven doen en om bewust te leven.

Bedenk wel dat hetgeen je voedt, groeit. Ga door de ware aard van je gevoelens te achterhalen. Maar doe dan je werk/oefeningen om de energie achter die gevoelens om te buigen naar een energie van liefde en licht die jou, jouw geliefden en al wat leeft en de aarde voedt. Kies ervoor zaadjes van liefde, licht en inspiratie te planten.

Met alles wat er in de wereld plaatsvindt, wordt het tijd voor een tandje bij in ons spiritueel werk en samen te werken als één wereldwijde spirituele gemeenschap.

Open je derde oog zoals de echte shamanen dat sinds het begin der tijden gedaan hebben en bezie wat er in de wereld gebeurt door de ogen van spirit in plaats van met de ogen van jouw ego en persoonlijkheid. Als wij onze perceptie wijzigen, verandert onze werkelijkheid.

Het is volle maan op 6 december as. Stop je dagelijkse gedachten en afleidingen en ga naar binnen. Ervaar hoe jouw innerlijk sterrenlicht al je cellen vult. Straal dat licht uit; stel je voor dat het samenvloeit met duizenden anderen die ook hun sterrenlicht uitstralen en zo samen een schitterend gouden lichtkleed weven dat over, door en in de aarde golft.

Als je niet eerder deze maandelijkse column hebt gelezen ga dan naar de homepage en lees: “Creating a Human Web of Light”.

De winter solstice is op 21 december. We vieren dan op het noordelijk halfrond het begin van de winter en op het zuidelijk halfrond het begin van de zomer. Zoals ik al eens schreef in Transmutatie Nieuws, het feest van de equinox is de mooie vloeiende overgang van het ene seizoen in het andere.

Ik zocht in een journey een solstice ceremonie waar we allemaal aan mee kunnen doen. Ik weet dat het koud kan zijn waar velen van jullie leven. Ik kreeg door dat iedereen buiten moet zijn ook al is het maar voor even. Sta een beetje wijdbeens stevig op de grond. En strek je armen uit naar boven zo dat je als het ware een pentagram vormt.

Haal diep adem. In, even vasthouden, uit. Verbind je hartslag met de aarde en voel je verbintenis met de hemel boven je. Open je hart voor de aarde, de hemel, onze kring, al het leven en de planeet. Verbeeld je onvoorwaardelijke liefde en licht in te brengen dat rond stroomt en straalt. Neem deze liefde en dit licht op in al jouw cellen. En voel hoe het stroomt overal in, door en over de aarde. Laten we al wat leeft vandaag opbeuren. Laten we samen zijn als één grote kring van menselijke sterren.

Ieder jaar moedig ik je aan een gebedsboom te maken voor jou omgeving waar mensen samen komen en een lint met een gebed, een vraag of een goede wens vastknopen.

Er zijn over de hele wereld dit soort bomen opgezet door een plaatselijke gemeenschap.

Je kan ook een schaal neerzetten waarin mensen een gebed, een vraag of een goede wens kunnen leggen.

We kunnen ons tijdens deze solstice-periode weer bezighouden met spirituele praktijken en breken met de collectieve trance om slechts consument te zijn en je gedwongen voelen in deze tijd cadeautjes te kopen.

Leer anderen het mooie en de kracht van samen zijn en gebeden en goede wensen te delen. Op het persoonlijk vlak, voor geliefden en/of voor de planeet en al wat leeft.

Op deze manier doen we allemaal volledig mee in de spirituele stroom van geven en nemen vanuit de hoogste graad van liefde, licht en vrede.


Laten we samen onze dank en waardering uitspreken voor al het werk dat Sylvia Edwards (mijn lieve vriendin en webmaster) en alle vertalers vrijwillig verrichten om het Transmutatie Nieuws bij jullie te brengen. Sylvia en de vertalers doen dit omdat ze graag helpen om het werk met de hele mensheid te delen. Onze goede wensen en liefde gaan naar hen uit als dank voor al wat zij geven.

Lena Anderheim – Zweeds
Fabio Braga – Braziliaans Portugees
Nello Ceccon – Italiaans
Ines Fermoso – Spaans
Sofia Frazoa – Portugees
Dorota Goczal – Pools
Els de Graaff-van Meeteren and Sandra Koning – Nederlands
Eleni Evangelinou and Rallou Gromitsari – Grieks
Annie Idrissi – Frans
Miriam Kisssova and Jan Lenc – Slovaaks
Eva Ruprechtsberger – Duits
Tea Thum – Fins
Simin Uysal – Turks

En ook onze Farsi vertaler.


Laten we dan nu vanuit ons hart elkaar ondersteunen door elkaar in liefde te gedenken terwijl we samen focussen een licht in de wereld te zijn.

En zo wensen we jullie allemaal een feestelijke solstice.

Transmutation News – September 2014 – Dutch

Transmutatie Nieuws september 2014

Ten eerste wil ik met jullie delen dat het zo geweldig was om me onder te dompelen in onze ceremonie: Het creëren van een menselijk Web van Licht gedurende de Super Maan van augustus. Het was echt een heerlijk gevoel om samen te zijn met het licht van onze cirkel.

Ik denk dat je waarschijnlijk de ervaring hebt gehad dat het universum je een teken blijft gegeven dat je je aandacht op iets moet richten. Voor mij voelt het alsof ik in één van deze periodes was.

Zoals ik al eerder schreef, ik heb een nieuw boek geschreven dat wordt uit gegeven door Sounds True. De titel van het boek is: “Walking in Light: The Everday Empowerment of Shamanic Life”. Het boek wordt 1 februari gelanceerd.

Als je een boek schrijft worden er verschillende aanpassingen gedaan. In augustus deed ik de laatste aanpassingen. Dat betekent dat ik niets meer kon veranderen nadat ik mijn eind resultaat had ingeleverd. Het boek is nu klaar om gedrukt te worden.

Ik heb het boek gelezen en verschillende malen herlezen om er zeker van te zijn dat ik niets meer wilde toevoegen, veranderen of wilde weghalen.

In een van de hoofdstukken schreef ik over initiatie. En in dit hoofdstuk heb ik vragen gesteld die in mijn gedachten blijven hangen. Dit zijn vragen waar ik continue mee zit en over denk. Soms ben je klaar met je werk maar het werk is niet klaar met jou. Ik heb dit hoofdstuk zo goed mogelijk afgemaakt, maar het werk is niet klaar met mij. Het blijft bij me.

In juni werd ik geïnterviewd door Tami Simon (de eigenaar van Sounds True) voor een bloemlezing over depressie. Het boek komt begin april uit.

Mijn uitgever stuurde mij het interview om het na te lezen in augustus, een paar dagen nadat ik “Walking in Light” terug had gestuurd naar de uitgever.

In mijn interview had ik over het sjamanistische begrijpen van een depressie als een initiatie en rite en doorgang. Ik schreef ook over mijn eigen levensreis hoe ik omging met mijn depressie.

Mijn aanvankelijke interview moest ingekort worden om te passen in een kort hoofdstuk in de bloemlezing. Maar in de ingekorte vorm praat ik veel over sjamanistische initiatie en hoe dat betrekking heeft op depressie.

En dan, heel verdrietig, Robin Williams pleegt zelfmoord. En ik schreef een kort stukje op Facebook over depressie als een initiatie en een beetje over mijn eigen ervaring hoe ik om ga met depressie in mijn eigen leven.

Het thema initiatie is echt belangrijk voor me. En ik denk dat één belangrijk punt over initiatie is dat we door een initiatie te “overleven”, we leren hoe we kunnen leven.

We zien vandaag de dag steeds weer hoe intens de reis is die mensen over de hele wereld ervaren, of het nu is omdat je leeft in een oorlogsgebied, of dat je militair bent en in de oorlog vecht, godsdienst of politieke vervolging, klimaat verandering, ziekte, een verscheidenheid aan emotionele en psychische problemen, en zo voort.

We plakken labels op verschillende zaken. Maar ik geloof dat het meeste wat de mensen vandaag de dag ervaren is een initiatie naar een nieuwe manier van leven.

En terwijl je midden in een initiatie zit, kan je daar niet over nadenken. Je kan dan niet plannen hoe je er door heen komt. Een onzichtbaar deel van je moet het dan van je overnemen en je er door heen helpen.

Jazeker, onze helpende spirits en onzichtbare krachten kunnen ons steunen. Maar uiteindelijk moeten we in onze eigen kracht stappen.

Tijdens het moeilijke proces is het onze spirit die door blijft stralen.

En ik geloof dat dit een groot leer proces is van onze tijd. De les is zo oud als de mensheid. Maar het is tijd om wakker te worden met de kracht van onze innerlijke spirit.

Ik herinner me dat in één van mijn eerste trance reizen die ik ooit deed in 1980 mijn krachtdier naar me toe kwam. Hij instrueerde me om in het donker te gaan zitten. Hij zei tegen me dat ik op moest staan en mijn ene voet voor mijn andere moest zetten. Hij refereerde niet naar een specifieke situatie in mijn leven. Hij deelde een algemene les met me.

Dit advies bleef altijd bij me. Je kan echt niet stoppen, gaan zitten en weigeren om door te gaan tijdens welke initiatie dan ook. Want in een echte sjamanistische initiatie is de enige manier om te overleven, door te gaan, geholpen door de kracht van spirit.

Ik weet dat velen van jullie persoonlijke uitdagingen ervaren en ook geraakt zijn door alles wat er om ons heen gebeurd. Ik geloof dat beweging de sleutel is om er door heen te breken. Eén van mijn dagelijkse mantra’s is: “de enige manier om eruit te komen is er door heen te gaan”.

Bekijk dit op een initiatie die jij op dit moment mogelijk ervaart in je leven.

De sleutel is om hulpmiddelen te ontwikkelen die je nodig hebt in zowel vreugdevolle als turbulente tijden. De hulpmiddelen die ik met jullie door de jaren heen heb gedeeld zijn de zelfde die ik gebruik als ik door een donkere periode ga. Deze hulpmiddelen houden me echt op de been. Ik werk dagelijks met al deze hulpmiddelen of het nu luchtig en makkelijk gaat of dat het moeilijk gaat. Ik verplicht mezelf te blijven bewegen en mee te stromen met de fases van het leven. Ik ben vriendelijk naar mezelf en ik oordeel niet over wat ik mee maak. Maar ik blijf in beweging ook al kan ik maar baby stapjes zetten.

Allebei mijn ouders waren sterke rol modellen voor me die me lieten zien hoe je kon door zetten tijdens uitdagingen. Maar mijn moeder liet me zien hoe ik door in beweging te blijven niet alleen overleefde maar hoe ik kon bloeien. Ik keek naar mijn moeders toewijding om te bloeien op een spiritueel level ondanks de uitdagingen in het leven. We hebben er nooit over gesproken, maar ik leerde door haar te observeren.


Alles in de natuur is constant in beweging en aan het veranderen. En alle levende wezens groeien naar het licht en absorberen wat ze nodig hebben om te bloeien. We zijn een deel van de natuur en staan niet los van haar.

Ga deze maand door met het cultiveren van een rijk innerlijk landschap zoals ik jullie geïnspireerd heb om te doen. Wanneer je dit doet, stap je in een nieuwe en prachtige dimensie van de werkelijkheid. De deuropening naar deze prachtige dimensie is onze innerlijke wereld.

Ten eerste is het belangrijk dat je van jezelf houd en je genoeg eerbied voor jezelf hebt om te willen werken in je innerlijke wereld. Ga je innerlijke tuin in en maak het schoon. Trek de oude planten, die niet meer goed voor jou zijn, met wortel en al eruit.

Voel hoe je echt goed zorgt voor je innerlijke grond, en dat wanneer je met je vingers door de aarde woelt, je het vocht voelt en de aarde rijk aan voelt. Ruik de frisheid en rijkdom van je innerlijke grond.

Vervolgens plant je dan met liefdevolle zorgzaamheid, de zaadjes die je wilt zien groeien.

Vergeet niet om ook wat ruimte open te laten voor een paar wilde planten.

In mijn tuin thuis zijn er honderden van die wilde planten die voor het eerst groeien. De naam van de planten weet ik niet. Als mensen bij ons thuis komen zie ik ze kijken naar de tuin en dan naar mij. Ik kan ze horen denken waarom haalt ze het onkruid niet uit de tuin. Deze planten die welig tieren zijn zeker voor de meeste toeschouwers, onkruid.

Ik trek ze voor zeer veel verschillende reden er niet uit. Eén reden is dat ze zo groen en sterk zijn. En in de woestijn, voelt het voor mij als een misdaad om sterke groene planten eruit te trekken.

Maar ook, deze plant bloeit in augustus. En mijn tuin zag er zo levendig uit met al deze bloeiende gele bloemen door mijn hele tuin verspreid. Als ik deze planten had verwijderd had ik deze schoonheid niet kunnen zien.

Soms proberen we onze innerlijke en onze buiten tuin te veel te cultiveren. Het is goed om ruimte te laten voor wilde planten. Je weet nooit van te voren wat voor grote schoonheid er kan gaan groeien en bloeien in jouw leven.


Isis deelde met me dat het zo belangrijk is om je te focussen op de tempel van je eigen spirit. En natuurlijk is de tempel van je spirit je lichaam. Dit betekend dat je lichaam en tempel heilige grond is. Je wil deze heilige grond niet vernietigen.

Deze bewering gaat zelfs nog dieper als we denken aan de heiligheid van al het leven. Alles wat leeft is heilige grond en al het leven zou geëerd en gerespecteerd moeten worden.

Ga door met het bouwen van een sterke innerlijke tempel.

Absorbeer het licht en de kracht van je “divine light” en het licht van het leven in je cellen. Doe dit dagelijks!

Ervaar hoe het voelt om vanbinnen uit verlicht te worden.

Merk hoe je je lichamelijk voelt en voel het gevoel van innerlijke vrede. Zie of je een verandering voelt in je vibratie als je dit doet.


De volle maan is 8 september. Dus velen van ons willen in dienst zijn van de planeet gedurende dit soort tijden van verandering. We vergeten dat er spirituele oefeningen zijn die we kunnen uitvoeren en door die te doen maken we een verschil.

Als je een drum of ratel hebt die je kan gebruiken, ga dan wat drummen of ratelen. Dit helpt je om uit je “mind” te stappen en helpt je om je centrum te vinden zodat je je kan focussen op je spirituele werk.

Focus op je intentie om een licht in de wereld te zijn. En tijdens de volle maan laat dan je staat van bewustzijn wat je gescheiden houd van je innerlijke, “divine” licht, dan los. Reis dan diep naar binnen en voel je echte spirituele natuur, wat licht is. Voel eenheid met de Bron en met allen in het web van het licht. Schijn je licht en laat het stromen en groeien terwijl het aansluit bij het licht van onze wereld gemeenschap. Verbeeld je dat het licht reist in en door de aarde terwijl het een stralend web van licht creëert.

Als je een nieuwe lezer van het Transmutatie Nieuws bent lees dan alsjeblieft “Creating A Human Web of Light” op de homepage voor de instructies voor onze volle maan ceremonie.


De equinox is 22 september, We gaan naar de herfst in het noordelijk halfrond en naar de lente in het zuidelijk halfrond.

Ik denk dat wanneer we de verandering van de seizoenen vieren we ons vaak beseffen dat we de ene dag in het ene seizoen zitten en als de kalender het aangeeft we gelijk in een ander seizoen zitten.

De seizoenen gaan in elkaar over. Er is een gelijkmatige overgang als het ene seizoen overgaat in het andere.

Merk de subtiele veranderingen op waar je leeft die jou tekens geven hoe een beginnende verandering plaats vindt. Merk het verschil in temperatuur op, hoe de lucht beweegt, het planten leven, de dieren en hoe de vogels in jou regio beginnen te migreren. Voel het verschil in de textuur van de aarde. Sta met je voeten voor tenminste 10-15 minuten per dag in de aarde en voel via je voeten een verandering in beweging, gonzen of vibratie. Merk de verandering op in kleuren en de geuren in de lucht.

Veranderingen komen niet ineens. Er is een stroming naar alle veranderingen. Wij besteden geen aandacht aan de tekens, hoe de cyclus van de ene in de andere stroomt. We neigen te denken en waar te nemen in lineair wegen in plaats van in cirkels zoals de aarde ons leert.

Neem tijdens de equinox de tijd om te waarderen hoe de seizoenen en cyclussen van het leven stromen. In het noordelijk halfrond is het de tijd om jezelf over te geven en los te laten wat nodig is om in de aarde te laten gaan om leven te geven een tijd om te rusten na het groei seizoen van de zomer. En in het zuidelijk halfrond is er opwinding voor de geboorte van het nieuwe na het lange draag proces van de winter.


Laten we samen tijdens de equinox de aarde en al het leven eren. Wees dankbaar voor je leven, Neem tijd om naar binnen te gaan en ervaar de stroom van veranderingen in jezelf. Ervaar hoe een seizoen ook overgaat in het volgende seizoen in jezelf.

Laten we de tijd nemen om te bedanken voor al onze eigen gave en kracht, als die van onze dierbaren, anderen, en een ieder in onze wereld gemeenschap en in ons leven. Als we de gaven en krachten erkennen, die iedereen en alle levende wezens bijdragen dan eren we daadwerkelijk het leven.

Ik wens jullie allemaal een zonnige herfst en lente!

Transmutation News – August 2014 – Dutch

Transmutatie Nieuws augustus 2014

Ik weet dat ons hart vol schiet als we steeds zoveel geweld op zoveel plaatsen van de planeet zien en ook als zoveel leven door de klimatologische gebeurtenissen geraakt wordt. We blijven onze harten met elkaar verbinden en liefde en licht uitstralen en alles en iedereen in ieders spirituele kracht zien in plaats van op hun zwakte en lijden te focussen.

Dankzij het aandringen van veel lezers van “A Fall of Grace” heb ik een verhaallijn bedacht voor het vervolg op dit boek. En dat proces was zo interessant en onthullend voor me. Ik denk dat iets van dat waaraan ik werk een wens creëert om op mijn eigen leven te reflecteren.

“A Fall of Grace”is een visionaire fictie. Ik baseerde het boek op gebeurtenissen, dromen en journeys uit mijn eigen leven. De enige uitzondering was het begin waarin de hoofdpersoon C Alexandra geopereerd wordt aan een tumor.

Ik had griep en hoge koorts. Ik lag in bed om beter te worden toen ik droomde. In de droom kwam een man voor met lang wit haar en heldere staalblauwe ogen en hij vertelde me hoe het verhaal te beginnen. Hij droeg me vervolgens op om op te staan en te beginnen met schrijven. In de droom protesteerde ik. Ik zei hem dat ik ziek was. Hij hield vol dat ik op moest staan en gaan schrijven.

Uiteindelijk rukte ik mezelf los uit een diepe slaap en stond op, pakte een stuk papier en schreef de eerste drie bladzijden van het boek. Het was deze droomspirit die me ingaf het boek te beginnen met de operatie van C Alexandra.

Ik ben nooit geopereerd noch heb ik ooit kanker gehad. Maar ik ging er in mee. Na dat ik deze drie bladzijden schreef volgde de rest van het verhaal pas 5 jaar later. Iets moest duidelijk in mij rijpen, en ik moest wachten vóór de rest van het boek geboren kon worden.

Ik beloofde een vervolg en ik heb die belofte nooit gestand gedaan. Dat ik niks voor mij daar ik mijn beloftes gewoonlijk nakom. Tegelijkertijd kan ik een vervolg niet forceren. Het verhaal zal verteld worden als de sterren goed staan.

Ik heb nog geen pen op het papier gezet om te noteren wat het vervolg zal inhouden. Maar ik heb wel de karakters en de verhaallijn in mijn hoofd ontwikkeld.

Anders dan “A Fall of Grace ” is het vervolg niet op mijn leven gebaseerd. Het zal helemaal fictie zijn over C Alexandra die in een andere werkelijkheid leeft.

Ik heb de karakters en de verhaallijn al aardig ontwikkeld. Eigenlijk wacht ik nu tot twee nieuwe boeken klaar zijn die Sounds True en Inner Traditions in 2015 zullen uitgeven. Ik heb gewoon tijd nodig om het verhaal uit te schrijven dat me zo diep bezighoudt.

Dit is wat ik zo interessant vind en wat ik graag met jullie wil delen. Als ik over C Alexandra’s leven in die andere dimensie dagdroom moet ik soms een stap terug doen om over een karakter dat ik creëerde na te denken of over waar het plot naar toe gaat.

Misschien creëer ik wel een figuur die op het punt staat groot lijden in C’s leven te brengen en haar hart te breken. En dan stop ik en vraag mezelf af: “Wil je echt met dit scenario verder gaan? Wil je echt op dit moment zo’n duister figuur in C’s leven brengen? En als je de lijn van de plot volgt wil je echt dat deze verhaallijn zich in C’s leven manifesteert?”

Ik heroverweeg. Ik wil dat C een leven leeft waarin ze de vreugdes van het leven ervaart. Maar ik wil ook dat ze de diepere lessen van ‘s levens initiaties en uitdagingen meemaakt. Dus ik probeer niet moeilijkheden voor C weg te houden.

Maar soms wordt de verhaallijn zo intens dat het mij zo pijn doet dat ik met deze verhaallijn niet verder wil. En dan schrap ik dit karakter en dit plot in mijn hoofd.

Ik heb mezelf zo diep in het boek ingegraven dat de karakters en de verhaallijn bijna echt geworden zijn. Het lijkt wel of ik echt in de droom en het leven van C Alexandra stap. Dit is één van de sleutelstappen die ik met jullie heb gedeeld over het creëren van de droom waarin je wilt leven.

Dit neemt ons mee terug naar wat ik schreef in Transmutatie Nieuws in juni over de noodzaak om het script te verscheuren.

Want shamans en mystici leren ons sinds het begin der tijden dat deze wereld een droom is. Het wordt tijd voor ons om een stapje terug te doen en ons af te vragen:

– Waarom heb je bepaalde figuren, gebeurtenissen, en omstandigheden in jouw verhaallijn gecreëerd? iedere gebeurtenis in jouw leven heeft betekenis. Waarom riep je dit op?

– Wat heb je geleerd van alles wat in jouw leven gebeurde? En hoe wil je de richting van jouw verhaal, de karakters en het einde veranderen?

– Kijkend naar de kracht van het levensverhaal dat jij met jouw dagdromen creëerde, hoe zou je de scenario’s en karakters die je aan het opdromen bent willen veranderen?

Hierbij een oefening uit mijn boek “Shamanic Visioning: Connecting with Spirit to Transform Your Inner and Outer Worlds”. Ik beschrijf dit ook in mijn nieuwe boek ‘Walking in Light’ dat in 2015 bij Sounds True uitkomt.

Als je weet hoe je een shamnic journey doet is dit krachtig om te doen. Maar je kan dit ook als een meditatie doen.

Bereid je voor zodat je niet gestoord kan worden of afgeleid door dagelijkse beslommeringen. Ga wandelen en leeg je hoofd. Of dans/zing/mediteer om je egocentrische gedachten kwijt te raken en je open te stellen voor de liefde van spirit.

Zet shamaan muziek op of drum of ratel voor jezelf en reis naar de verborgen gebieden. Laat jouw intentie en je verbeelding je meenemen naar Dromenland. Als je daar bent vraag dan de Meester of Meesteres van de Dagdromen te ontmoeten.

Vraag de Meester of Meesteres van de Dagdromen jou te tonen hoe dat waar je gedurende de dag over dagdroomt, in het leven dat je nu leidt werkelijkheid wordt. Onderzoek de figuren die in jouw leven voorkomen. Leer over scenario’s en gebeurtenissen die nu gecreëerd worden door jouw dagdromen.

Vraag om hulp hoe jouw dagdromen te veranderen zodat je ook jouw levensverhaal kan wijzigen. Weet dat het verhaal dat je jezelf vertelt het verhaal is wat je uiteindelijk leeft.

Neville leerde ons, “De hele wereld is een naar buiten geduwde jij.”

Florence Scovel Shinn vertelde, “Schepping komt dóór ons, niet naar ons toe.”

Ik geloof echt dat het ons lot is te leren hoe spirit te materialiseren net zoals onze schepper deed. En ons leven is een proces om te leren hoe dat te doen. We gaan maar door op de automatische piloot en we verloren het weten dat onze gedachten en woorden onzichtbare energieën zijn die op enig moment materialiseren.

Zoals ik eerder schreef, dat wat we voeden groeit. En ik heb jullie steeds gevraagd na te gaan wat voor zaden je cultiveert in jouw innertuin en innerlandschap.

Door diep over je dagdromen en wat je manifesteert na te denken breng je deze lessen naar een hoger niveau/diepere betekenis.

Omdat ik betrokken ben bij al het spiritueel werk dat ik jullie suggereer te doen, realiseer ik me dat deze oefening niet zo eenvoudig is. Je doet het niet zomaar even je bewust te zijn van de impact die jouw dagdromen op je leven hebben. Het is ook niet altijd duidelijk hoe iemand of iets in jouw leven verschijnt. De oefening die ik voorstelde is makkelijker gezegd dan gedaan.

Maar zelfs al je maar iets van een clue krijgt die je iets simpels dat zich in jouw leven manifesteerde laat begrijpen, is dat een begin. Probeer niet gelijk je hele levensverhaal te overzien. Blijf open en zie of je de stukjes en beetjes met elkaar kan verbinden hoe iets of iemand in jouw leven opdraaft wat je al een waardevolle lering geeft. En overdenk of er kleine veranderingen zijn die je in je leven kan maken die ook al het script veranderen.

Ik heb sterk het gevoel dat er nu een momentum is voor onze collectieve droom. Al het leven is zo getroffen door gedrag gebaseerd op hebzucht, haat en macht hebben over. De collectieve droom is zo dik en stevig. Natuurlijk is de collectieve droom onze persoonlijke droom als we spirituele lessen gebruiken. Tegelijkertijd is iedere kleine verandering in ons script en iedere bijdrage die we kunnen leveren om de huidige droom te veranderen zo waardevol.


Ik krijg mijn post in een postbus. En een onderdeel van mijn dagelijkse routine is om mijn post op te halen bij het postkantoor. Mensen komen bij het postkantoor in verschillende gemoedstoestand. Ik zie mensen boos, gefrustreerd, verdrietig, in haast, en sommigen juist heel rustig op hun gemak binnenkomen.

Het is niet ongebruikelijk dat ik in gesprek raak met een vreemde als ik mijn post ophaal. Laatst stond ik bij het raam mijn post te lezen. Naast me stond een man ook zijn post te lezen. Ik sprak hem vriendelijk aan. Toen ik dat deed zag ik dat zijn ogen een beetje begonnen te glanzen. Hij zag er eerst zo ernstig uit.

Toen ik al mijn post had gelezen, zei ik de man goedendag. Hij keek me recht aan en zei “Dank je dat je mijn dag wat opvrolijkte”.

De energie achter deze woorden was zo eerlijk dat ik zijn woorden soms nog kan horen en voelen.

We kunnen andemans energie door onze aanwezigheid al veranderen en we kunnen ook iemand helpen de droom die hij die dag droomt veranderen. Door iemands wereld op te vrolijken brengen we liefde en licht in zijn droom.


Het is volle maan op 10 augustus. Laten we onze energieën samenbundelen om de collectieve droom te herschrijven naar één vol liefde, licht, vrede en harmonie. We kunnen dit doen door een menselijk web van licht te creëren dat in en door en over de wereld straalt. We doen dit door onze harten en goddelijk licht te verbinden om een nieuwe wereld in werkelijkheid te dromen.

Nieuwe lezers van het Transmutatie Nieuws kunnen instructies voor onze volle-maan-ceremonie lezen op de homepage onder “Creating a Human Web of Light”.

Transmutation News – July 2014 – Dutch

Transmutatie Nieuws juli 2014

Kortgeleden had ik midden in de nacht een diepe realisatie. Die wil ik graag met jullie delen voor het geval dat mijn ervaring bij jullie iets teweeg brengt.

Eerst wil ik jullie wat achtergrond informatie geven over hetgeen waarvan ik denk dat het mijn ervaring inspireerde.

De afgelopen paar maanden zijn een aantal vrienden, studenten en ‘collegae’ overleden. Dood zat om me heen, en ik heb zitten bedenken hoeveel mensen die me na zijn, die even oud zijn als ik, dit bestaan hebben verlaten. Ik ben er zeker van dat dit mij geraakt heeft diep onder het niveau van bewuste gevoelens zoals die bij me opwelden.

Hieraan toegevoegd voel ik me steeds meer uitgedaagd als ik het stompzinnig collectief gedrag zie ten opzichte van het milieu en het leven. De mate van hebzucht en geweld gaat maar door hoewel de mens zichzelf ontwikkeld vindt.

Ik ben altijd al een gevoelig persoon en dus is het niet nieuw voor me zo diep geraakt te zijn door onnadenkend gedrag van mensen. Ik kan me voorstellen dat dat ook voor velen van jullie geldt. Ik blijf me bezig houden met de spirituele oefeningen die ik onderwijs. Ik doe deze oefeningen de hele dag door telkens als mijn ego/persoonlijkheid getriggerd wordt door wat ik zie. En dat helpt me om in een meer positieve staat van bewustzijn te komen.

Altijd voelde ik dat ik als “werkbij” geboren ben. Ik heb van binnen een creatief vuur dat me aan het werk houdt. En dit creatieve vuur doet me met cliënten werken, schrijven en doceren in de hoop dat ik anderen inspireer een meer bewuste manier van leven te leiden.

Voor zover jullie me kennen, met me gewerkt hebben of deze maandelijkse column lezen, weten jullie dat ik hard werk. Ik ben enorm toegewijd aan mijn werk. En je kan je voorstellen dat dit niet altijd gunstig was voor mij. Maar tegelijkertijd is dit waartoe ik me geroepen voel, en ik heb die roep gevolgd.

Om nog toe te voegen aan deze achtergrond informatie zij vermeld dat ik ook te doen gehad heb met golven van depressie en vreugde gedurende het merendeel van mijn jeugdjaren en volwassen leven.

Dit alles om duidelijk te maken dat ik me vaak de zin van het leven afvraag.

Eind mei werd ik midden in de nacht wakker. Ik was in een soort staat, anders en zelf-bewust, die ik niet kan verklaren. Ik was tussen de werelden. Ik sliep niet, maar ik was ook niet wakker. Dit duurde misschien maar een minuut. In deze wakende droom werd ik me volledig bewust van de betekenis van mijn leven.

Wat het belangrijkste voor me was, was dat ik de gelegenheid kreeg om prachtige plekken en landschappen op aarde te zien. Ik had de bijzondere gelegenheid om op mijn reizen daadwerkelijk sommige prachtige plekken te bezoeken. En dankzij de media was ik in staat foto’s en video’s van buitengewone plekken op aarde te zien waar ik fysiek niet heen kon reizen. Ik was me ervan bewust dat ik deze kansen om zoveel kleurrijke landschappen en zo’n variëteit aan unieke levensvormen te zien in geen van mijn vorige levens heb gehad. Want in het verre verleden was het niet mogelijk foto’s te bekijken die elders op de wereld gemaakt zijn.

De buitengewone schoonheid van de aarde te zien betekende het meest voor me.

Daarnaast ervaarde ik liefde.

En ten slotte om de gelegenheid te hebben tot het laatst van hun leven voor mijn beide ouders te kunnen zorgen, gaf diepe betekenis aan mijn leven.

Zodra ik deze drie dingen die mijn leven betekenis geven doorhad viel ik weer in slaap en ik sliep diep voor de rest van de nacht en had een paar interessante dromen.

Ik was bij het wakker worden diep geroerd door deze ervaring. Want dit was niet normaal wakker worden midden in de nacht en over dingen nadenken op een rationeel intellectueel niveau. Ik was in een diepe spirituele trance toen dit besef over me kwam en ik voelde het in iedere cel in mijn lichaam.

Het leek een beetje op toen ik mijn bijna-dood-ervaring had toen ik diepe spirituele waarheden ervaarde en een nieuwe mate van bewustzijn dat diep in mijn cellen doordrong en een enorme verandering teweeg bracht.

Nadat ik wakker was geworden dacht ik na over wat me midden in de nacht was overkomen. Ik was verrast dat mijn ‘dienend’ werk niet als iets dat mijn leven betekenis geeft, opkwam. Natuurlijk weet ik en erken ik de giften die ik met mijn cliënten, studenten en het collectief in z’n algemeenheid heb gedeeld. Maar dit was het niet wat mijn leven betekenis geeft.

Ik ben met zoveel mensen aan het eind van hun leven samen geweest. En steeds weer hoor ik hetzelfde. Mensen kijken vaak terug op wat ze belangrijk vonden in hun leven. Ik hoor vaak mensen vertellen over de kleine dingen die er toe deden, die ze het belangrijkst vonden. Ik hoor zelden dat ze terugkijken op “goed gedaan”. En ik hoor mensen niet zeggen ..had ik maar meer of harder gewerkt.

Dit slaat ook op wat ik in het Transmutatie Nieuws van juni zei over “verscheur het script”.

Zijn we tijdens zo’n intense veranderingsfase meer gefocust op wat belangrijk is voor onze ziel dan wat we volgens ons zouden moeten doen?

Ik weet dat veel meesters suggereren dat we ons leven moeten nagaan alsof we aan het eind van ons leven erop terugkijken. Belangrijk om te bedenken hoe je andere prioriteiten zou stellen zodat je nu dingen kan veranderen.

Doe deze maand een journey of mediteer op de eenvoudige dingen die jouw leven betekenis geven. Hoe zou je je leven willen veranderen om er zeker van te zijn dat je die dingen doet die echt betekenisvol voor je zijn?

De andere boodschap die ik kreeg tijdens deze heldere en verhoogde staat was het belang van focussen op je eigen schoonheid/eigenwaarde. Want ik had het gevoel dat mij ook werd getoond hoe de schoonheid van verschillende landschappen mijn eigen innerlijke schoonheid reflecteert.

Werkend met anderen word ik vaak getroffen hoe weinig we onze eigen schoonheid erkennen. Als collectief vergelijken we onszelf met de collectieve definitie van uiterlijk schoon. En we vergeten de schoonheid van onze ziel toe te staan zich als een bloem, in lente en zomer bloeiend te ontplooien.

Terwijl we ons goddelijk licht blijven uitstralen moeten we ook de waarachtige schoonheid die diep in ieder van ons ligt erkennen. We zijn zo mooi van binnen als de aarde de schoonheid van de ons omringende natuur naar ons reflecteert.


Een dierbare vriendin stuurde me een email waarin ze filosofeerde over “zo boven, zo beneden”.

Ze schreef dat vanuit astrologisch perspectief dit niet iets zegt over oorzaak en gevolg in de relatie tussen Hemel en Aarde. De betekenis ligt in de correlatie en spiegeling die plaats vindt als Twee Wezens naar elkaar staren, ieder weerspiegeld in de Ogen van de Ander. De Aarde reflecteert wat is in de Hemel en de Hemel reflecteert wat is op de Aarde.

Haar woorden raakten mijn denken over staren in andermans ogen en naar de wereld. Want als we onze blik wenden en het licht in al wat is naar ons teruggekaatst zien. En dit is oer-wijsheid naar ons overgedragen sinds het begin der tijden.

Ik weet dat ik hierover eerder geschreven heb. Maar het is zo essentieel om je focus niet te verliezen als je in iemands ogen staart. Als je werkelijk het licht in ieders ogen kan zien veranderen we onze werkelijkheid door onze perceptie te wijzigen.

Verhoog je alertheid en wees bewust hoe je, wat je in anderen en in de wereld ziet, be-/veroordeelt. We hebben altijd de keuze om ziekte of lijden te zien of we hebben de keus om het schitterende spirituele licht dat een deel is van al wat leeft, te herkennen. Hoe meer je je focus hierop kan bewaren hoe verder je in andere dimensies van het leven kan doordringen. Want de dimensie schoonheid is altijd daar.


Het is volle maan op 12 juli as. Begin je volle-maan-ceremonie met op jouw innerlijke schoonheid te reflecteren en op de schoonheid van al wat leeft om je heen. Bekijk natuurfoto’s en foto’s van de aarde en apprecieer op wat voor een prachtige planeet we leven.

Vanuit deze appreciatie voor het mooie van het leven, doe je transfiguratie oefening om dat wat jou scheidt van jouw goddelijk licht los te laten. Straal dit licht uit terwijl je je richt op het verbinden met de schoonheid van onze wereldwijde gemeenschap die overal hetzelfde doet. Verbeeld je deze schoonheid en zie al die lichten een schitterend web van licht weven in en over de wereld, dat alles en iedereen raakt, omarmt en met elkaar verbindt.

Voor nieuwe lezers van het Transformatie Nieuws vindt op de homepage “Creating a Human Web of Light” met de instructies voor onze volle-maan-ceremonie.

Transmutation News – May 2014 – Dutch

Transmutatie Nieuws Mei 2014

Wanneer we alleen focussen op de zichtbare wereld dwalen we makkelijk van ons spirituele pad af. De collectieve en geconditioneerde geest wordt als een magneet naar drama en trauma getrokken van wat er om ons heen in de buitenwereld gebeurt.

Het is interessant dat we zo door onze conditionering gehypnotiseerd zijn. Het kan voor velen een gevecht zijn om op de schoonheid van het leven te focussen in plaats van alleen maar die tartingen te ervaren.

Ik wandelde in mijn kreek na een intense werkdag. Ik moest er even uit om te de-stressen en om mijn geest vrij te maken. Zoals ik in eerdere columns geschreven heb is de kreek waarin ik wandel voor mij vervuld met magie. 18 jaar lang hetzelfde pad bewandelen en het gevoel dat mijn voeten diep met de aarde verbonden zijn is helende balsem. En al die jaren heb ik een overweldigende hoeveelheid aan omens en tekens mogen ontvangen die mij op mijn pad begeleidden en die me ook steeds herinnerden aan de kracht van het ongeziene en de magie van het leven.

Ik weet werkelijk niet hoe ik in balans zou blijven als ik niet zo’n vertrouwde plek in de natuur had om in te lopen. Ik kan mijn favoriete bomen bezoeken die mijn vrienden zijn geworden, ik kan naar de prachtige rood kristallijne rotsen staren en luisteren naar het gezang van de vogels. Het is niet alleen een plek om boodschappen te ontvangen, het is ook een plek van rust, vrede en troost.

In Santa Fe heerst droogte. Zoals we weten ervaart iedere plaats op onze planeet extreme veranderingen in het klimaat. En als we de geleerden moeten geloven zullen de veranderingen steeds intenser worden. Ik geloof nog steeds dat wij in staat zijn om het evenwicht te herstellen en de impact van menselijk handelen te veranderen.

Al lopend kon ik het niet helpen me zorgen te maken over de droogte en het lot van dit land. Ik verloor me in gedachten over de toekomst en hoe lang ik nog zou kunnen genieten om in dit geweldige en prachtige landschap te wandelen.

En dan stopte ik mezelf tegenspoed en ontbering te voeden, om alle gaven die ik van het land ontvang te waarderen. Ik bracht mezelf terug naar het nu. Ik moest mijn perceptie wijzigen om het goddelijke welzijn van het land te zien.

Ik schreef eerder over het veranderen van onze perceptie en het zien van het goddelijke welzijn van al wat leeft in het levensweb en van de aarde. Ik geloof in een lichamelijke shift die ik kan voelen als ik dat doe. Als ik het welzijn van het land ervaar in plaats van strijd voel ik mijn derde oog opengaan. En met mijn onzichtbaar zicht zie ik alles veranderen. Het lijkt wel of ik een ander paar ogen heb die het onzichtbare zien in plaats van alleen maar wat zichtbaar is voor mij. Met dit ander paar ogen zie ik de kracht in de bomen, de planten en in al wat leeft. En al kijkend door mijn derde oog kan ik veranderen wat ik aan het projecteren ben. Verbazingwekkend.

De laatste paar maanden voel ik me meer overgeven aan de Intelligentie van de Natuur. Ik voel in al mijn cellen dat de Spirit van Santa Fe weet wat ze doet. Ik vertrouw haar hoe ze het land toestaat te worden gevormd. Rationeel snap ik niet wat er precies gebeurt. Maar ik heb alle vertrouwen in het proces van evolutie.

We moeten wel blijven handelen om onze omgeving te beschermen. Maar we moeten dat laten samengaan met het versterken van ons spiritueel werk.

Een sleutel-deel van ons spiritueel werk is onze focus houden op de schoonheid en de goddelijke kracht en licht van alles wat leeft.

Velen van ons blijven heen en weer wippen van in staat zijn in het goddelijke te geraken, naar terug in de ik-staat van zorg, angst en boosheid.

Probeer meer je onzichtbare zintuigen te gebruiken om jouw perceptie te veranderen van wat er voor jou en in de wereld gebeurt. Misschien helpt het je om licht op de aarde en de wereld te projecteren door te focussen op je derde oog en het te openen zoals ik dat doe.

Want we weten dat de wereld onze projectie is. Als je je onzichtbare zicht gebruikt om het beeld van jouw projectie te veranderen, verander je jouw leven en alles wat verbonden is met het levensweb.

Toen ik wandelde met mij derde oog geopend, mijmerde ik ook over de geconditioneerde geest. Ik vroeg me af of toekomstige generaties het makkelijker zullen hebben om licht en liefde te ervaren en te projecteren. Ik heb het gevoel dat we allemaal hard werken om brengers van licht en liefde te zijn in deze donkere tijden van verandering.

Maar zal er echt een evolutie van bewustzijn zijn als op een dag alleen maar schoonheid en goddelijk licht en liefde ervaren ons door de dag brengt? Met een vergaande notie van perceptie kan ik deze manier van leven absoluut zien gebeuren.

Nu doen we nog ons werk en zweven heen en weer tussen het goddelijke ervaren en die andere staat waarin we de strijd zien en angst, boosheid en verdriet voelen.

Met een vriend ontwikkel ik een app. Ik test de eerste versie en ik heb een apparaatje zo geprogrammeerd dat ik iedere twee uur een waarschuwing, het geluid van bellen, krijg. En als ik de bellen hoor moet ik stoppen met wat ik aan het doen ben en overwegen wat ik aan het denken ben.

Er zijn momenten gedurende mijn dag dat ik het geluid van de bellen verwelkom. En er zijn momenten dat ik het uitschreeuw en het liefst mijn apparaatje tegen de muur wil smijten. Als ik vast zit in de stress van de dag wil ik niet stoppen en mijn staat van zijn overwegen.

Ik kan wel zeggen dat ik op deze constante waarschuwing positiever reageer dan ik jaren geleden zou doen. Ik kan echt merken dat de focus op mijn spiritueel oefenen mij naar een bewuster manier van leven heeft geleid. En ik wil er aan herinnerd worden dat ik mijn gedachten en gevoelens moet reframen om de energie van licht en liefde te voeden. Dit zijn de energieën die ik wil zien groeien in mijn leven, in al het andere leven en in de aarde. En jij moet de energieën voeden die jij wilt zien groeien.

Ik merk ook dat als ik geïrriteerd raak (zachtjes uitgedrukt) door het alarm, als ik dan een opwekkend woord, een zin of foto heb waar ik direct naar kan kijken, mijn irritatie maar een paar seconden duurt. Een visueel hulpmiddel bij me helpt mijn gedachtentrein te veranderen.

Overweeg eens woorden, zinnen of foto’s bij je te hebben die kunnen helpen je bewustzijn te shiften. Het is belangrijk dit gedurende de dag steeds te doen. Want als we onze aandacht en bewustzijn in stressvolle tijden niet kunnen veranderen, moeten we onszelf afvragen wat voor goeds ons spiritueel werk kan doen.

We kunnen niet een deel van de dag licht en liefde uitstralen en dan overschakelen naar boosheid vanwege de stress die normaliter voorkomt als we werken, boodschappen doen, en heen en weer pendelen gedurende de dag. We kunnen niet een spirituele staat vasthouden alleen wanneer het ons uitkomt.

Het is belangrijk om manieren te vinden om je beoefening consistent te houden. Ik vind iets waar ik naar kan kijken essentieel om me gefocust te houden op mijn spiritueel werk.

Zoek iets wat je bij je kan hebben wat je inspireert en je eraan herinnert licht en liefde uit te stralen in plaats van frustratie en zelf-sabotage en zelf-vernietigende gedachten.

Merk hoe jouw beoefening sterker en meer consistent wordt als je leert hoe je de woorden die je gebruikt en je gedachten kan veranderen op een manier die je naar een positief resultaat brengt.

Onderdeel van onze spirituele beoefening is regelmatig ceremonies te doen om ons te ontdoen van zware collectieve energieën. In het Transmutatie Nieuws van december 2012 suggereerde ik om onszelf en de wereld (het collectief) te reinigen door die zware staat van bewustzijn in een kookpot van licht te doen.

Er zit een enorme hoeveelheid angst, boosheid en frustratie in het collectief. Wij doen daar het onze bij door het collectief vol te stoppen met onze negatieve energie. En wij worden ook geraakt door de collectieve energie waar we deel van uitmaken.

Neem deze maand de tijd om te mediteren of te journeyen over een ceremonie die je kan doen om jezelf te reinigen en te ontdoen van iedere energie die niet goed is voor jou of voor het collectief.

Je kan daarvoor één van de elementen gebruiken. Als ‘lucht’ je aanroept kan je wierook branden en jezelf reinigen van alles wat je moet loslaten. Vergeet niet de energieën waar je jezelf van bevrijdt met intentie te transmuteren in liefde en licht.

Als ‘vuur’ je roept, laat de energieën die jou niet langer dienen los in de vlammen van een haardvuur. Of je staart in de vlam van een kaars en laat het vuur de energieën die getransformeerd moeten worden transmuteren. Je kan ook mediteren of journeyen en doe in de buiten gewone dimensie een vuur-ceremonie om jezelf te reinigen.

Je kan ‘water’ gebruiken om jezelf te ontdoen van energieën die getransformeerd moeten worden en transmuteer met intentie deze energieën die in het water terechtkomen naar liefde en licht.

Wat je moet loslaten in de ‘aarde’ begraven terwijl je de energie transmuteert, is een andere manier die je kan gebruiken. De aarde zal deze energieën composteren tot vruchtbare grond als je met eerbied en respect met de aarde werkt.

De volgende stap is om te mediteren of een shamanic journey te maken om de zware collectieve energieën te reinigen die getransmuteerd en getransformeerd moeten worden. Als we dit samen doen als wereldwijde gemeenschap, creëren we schone, heldere ruimte in het heelal om positieve veranderingen te laten gebeuren. En we kunnen allemaal makkelijker opgelucht ademhalen.

Neem je voor dit soort reinigingsrituelen regelmatig te doen. Net zoals je ons fysiek reinigen moeten we dat ook spiritueel doen. Merk hoe zo’n ceremonie jouw spiritueel werk makkelijker maakt. Het is lastig spirituele beoefening vol te houden als je vol zit met compromitterende energie.

Het is volle maan op 14 mei. Begin jezelf spiritueel te reinigen. Doe wat om jezelf voor te bereiden jouw transfiguratie beoefening te verdiepen. Oppervlakkig werken helpt het welzijn van het levensweb niet. Neem tijd om te transfigureren als je de vereisten van je leven en je dagelijkse besognes los kan laten.

Luister misschien naar muziek die jouw bewustzijn verdiept. Voor sommige mensen helpt dansen en zingen om in diepe spirituele staat te geraken. Zoek uit wat voor jou goed werkt.

Transfigureer en absorbeer het goddelijk licht in al je cellen. Zuig het licht in. Straal licht uit zodat het over en door de hele wereld stroomt en straalt. Voed het levensweb met liefde. Laten we blijven weven aan een stralend levensweb.

Als je Transmutatie Nieuws voor het eerst leest, zie dan ook “Creating a Human Web of Light” op de homepage.

Transmutation News – February 2014 – Dutch

Transmutatie Nieuws februari 2014

Ik kreeg veel brieven dat de columns van december 2013 en januari 2014 heel nuttig en bruikbaar waren. Jullie schreven dat je de ‘Inner Chamber of Light’-oefening heel bijzonder vond. Dit is een meditatie/journey die je kunt blijven doen. Ik bezoek mijn ‘Inner Chamber of Light’ regelmatig.

Laten we verder gaan en overstappen van een leven gedreven door ego naar het pad begeleid door spirit; en zie het leven door de ogen van spirit. Dat is een brug die we samen over kunnen gaan en ik nodig jullie uit met me mee te gaan.

Ik had een boeiend gesprek met een student van me die Santa Fe bezocht. Onder het genot van een kop thee kwamen we te spreken over de toestand van de wereld. Als we naar de wereld kijken door de ogen van ego ziet het er niet goed uit. De milieuvervuiling neemt hand over hand toe.

Ik hoorde mezelf zeggen dat zelfs als ‘de wereld ten onder gaat’ tijdens mijn leven, ik deze aarde zo bewust mogelijk wil verlaten. Rachel, met wie ik thee dronk, vroeg me of ik werkelijk dacht dat bewust weggaan enig verschil zou maken.

Deze vraag stopte me. Want ik heb voor zo veel mensen die stierven gejourneyed. En in mijn journey’s zie ik telkens hoe zij terugkeren naar de Bron en naar het Ene. Het leek er niet toe te doen hoe bewust zij hun leven hadden geleefd.

Ik denk nog steeds na over dit gesprek en voor mijzelf is het leven hier op aarde nog steeds een avontuur. Ik richt me niet op de uitkomst. Want we weten zo langzamerhand dat we ons moeten overgeven aan de uitkomst.

Maar het is van belang te bedenken hoe we onze tijd hier willen doorbrengen. Mijn leven benader ik met een zekere mate van nieuwsgierigheid.

Wat als ik me volledig focus op mijn pogingen een pad van spirit te leven? Waartoe leidt dat pad, wetend dat ik gedurende mijn leven maar een stukje van dat pad zal zien? Door wat voor fantastische en ongelooflijke landschappen zal het spirit-pad me leiden?

Ik merk dat deze vragen en nieuwsgierig zijn mijn ontdekkingsreis dieper in het pad van spirit brengen. Want wonderen, juweeltjes, rijkdommen openbaren zich als de sluier weggetrokken is van het ondoordringbare bewustzijn waarin velen nu leven, zodat de ruimte zichtbaar wordt waar leven sprankelt en straalt van vitaliteit.

De aarde is ons thuis. We kwamen hier om een leven vervuld van spirit te leven. Onze geest is bekleed met een lichaam. En tegelijk is onze geest niet gebonden door de vorm van ons lichaam. Onze geest dijt uit en verbindt zich met de spirit die in alle dingen leeft.

De belofte van ons leven is dat onze visioenen en onze dromen zich al gemanifesteerd hebben. We hoeven alleen maar de droom die we hebben gedroomd, volledig te leven. Het zaad is al in ons. Al wat we moeten doen is het toestaan te ontkiemen en te groeien.

Om volledig in je droom te stappen is het ook nodig door te gaan met letten op de woorden die je gedurende de dag gebruikt. Want de oude spirituele tradities leren ons de kracht van zowel woorden uit te spreken als te verzenden.

We hebben gedurende vele jaren veel werk verricht om de energie achter onze gedachten en denkwijzen te transmuteren zodat we liefdevolle energie sturen naar onszelf en naar al het leven.

We kunnen ook letten op de woorden die we rondsturen. Neem deze maand de tijd om na te denken over de woorden die je naar jezelf en de wereld stuurt. Helpen jouw woorden de gezondheid te voeden die je graag voor jezelf en voor het levensweb zou willen ervaren?

Stuur je woorden/begrippen als vreugde, vrede, liefde, licht, overvloed en gezondheid de ruimte in?

Laten we als gemeenschap die begrippen uitzenden die we graag voor iedereen werkelijkheid zien worden.

Iemand stuurde me een artikel “Words Can Change Your Brain”, geschreven door Andrew Newberg, MD (arts) en Mark Robert Waldman. Voor meer informatie zie: www.MarkRobertWaldman.com.

De auteurs laten zien wat er gebeurt bij mensen tijdens een MRI-scan. Als het woord “nee” voor minder dan een seconde langsflitst, toonde de scanner de ontlading van grote hoeveelheden stresshormonen en neurotransmitters. Een paar seconden kijken naar een lijst met negatieve woorden/begrippen verdiepte een staat van opwinding/angst of depressie.

Het is aangetoond dat negatieve woorden een effect hebben op degene die ze zegt maar ook op degene die ernaar luistert, tegen wie ze geuit worden. Negatieve woorden/begrippen slaan werkelijk alarm in je hersenen.

Tenslotte wil ik nog vermelden uit het artikel dat angst-inboezemende woorden díe delen van de hersenen zoals de thalamus en de amygdala zodanig prikkelen, dat die reageren alsof er inderdaad bedreigingen op je afkomen.

De afgelopen jaren hebben we er samen aan gewerkt om die woorden te gebruiken die weergeven wat we echt wensen. Want in de spirituele tradities is ieder woord een zaadje. En deze zaadjes ontwikkelen zich tot gezonde planten als ze water krijgen en vertroeteld worden. Veel culturen die hun eigen ontstaansgeschiedenis hebben, hebben gemeen hoe klanken en woorden tot leven kunnen brengen.

We hebben echt een enorme kracht om onze gezondheid en die van de planeet te beïnvloeden door erop gefocust te zijn positieve woorden te gebruiken en uit te stralen, die een bewustzijn vertegenwoordigen dat we in onze buitenwereld terug willen zien.

Laten we gedurende de maand februari samen werken aan het bewust zijn van de woorden als zaad die we naar het collectief en naar onszelf uitzenden. Laten we die woorden vaststellen en uitzenden die helpen onze gezondheid weer in balans te brengen.

En hieraan toegevoegd, neem iedere dag even een moment en herhaal: “de aarde is mijn thuis; mijn lichaam is het thuis van mijn geest”.

Ga naar buiten en voel de aarde iedere dag en open je zichtbare en onzichtbare zinnen om je met de natuur en alle wezens die je gewaar wordt te verbinden. Als je in de stad woont ga naar een park in de buurt.

Stem af op de aarde, de maan en sterren. Beweeg in het ritme van deze krachtige bronnen die jouw pad verlichten.

Verdiep je band met de natuur en leer contact te hebben met de spirit die in alle dingen leeft. Een nieuwe werkelijkheid, een nieuwe dimensie openbaart zich als jij dit iedere dag doet.

Sluit je aan bij de wereldwijde groep om elkaar en al wat leeft te zegenen met liefde, licht, vreugde, overvloed, vrede, gelijk(waardig)heid en goede gezondheid.

Volle maan is op 14 februari. Wat een mooi moment om ons bij elkaar aan te sluiten want het is Valentijn’s dag en miljoenen mensen vereren op deze dag de liefde. Hoewel deze dag de romantische liefde wordt gevierd, weten we allemaal dat de liefde onvoorwaardelijk is en dat we allemaal uit liefde zijn ontstaan.

Laten we samen komen met ons hart open voor de energie van de liefde die door al het leven stroomt. Laten we transfigureren en licht stralen door en over het hele web van licht. Spreek lovende woorden. Laat onze woorden liefde en vrede in onze gemaakte werkelijkheid weven.

Voor nieuwe lezers van het Transformatie Nieuws zie “Creating A Human Web of Light” voor de beschrijving van onze volle maan ceremonie.

Aankondigingen:

Kom samen rond het helend vuur tijdens de “Inner Warrior Summit” met gastvrouw Susan Jenkins om de transformerende verhalen van Sandra Ingerman te horen, en van nog zo’n 21+ inspirerende experts en spirituele ontdekkingsreizigers, die vertellen hoe zij geleerd hebben het ‘inner warrior’pad te gaan. http://www.innerwarriorsummit.com/SandraIngerman

Copyright 2014 Sandra Ingerman. All rights reserved.

Transmutation News – January 2014 – Dutch

Transmutatie Nieuws januari 2014

Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Voel je hart en adem nu zo dat jouw hartslag zich aanpast aan de hartslag van de aarde.

Voel je hart ontluiken en wees dankbaar voor je leven. Adem liefde en licht uit en straal het de hele aarde over daarmee al wat leeft rakend.

Stel je voor dat je met duizenden anderen het Transmutatie Nieuws zit te lezen. Eén aanééngesloten cirkel.

En nu, sluit jouw hart aan bij de hartslag van onze wereldwijde groep en laten we zo samen iedereen een Gelukkig Nieuwjaar wensen!!

Breng je gedachten weer terug naar waar je nu bent en lees verder terwijl we het Nieuwe Jaar vol mogelijkheden om te groeien en te veranderen beginnen.

Tijd is niet lineair. We hebben de neiging tijd als een rechte lijn te zien. Maar in werkelijkheid spiraliseren we door de tijd. Nieuwjaar inspireert vaak om voornemens te bedenken hoe we ons leven willen veranderen.

Waar ik in het verleden voor heb gewaarschuwd is om voorspellingen voor het Nieuwe Jaar te geloven. Ik denk dat we voorspellingen voor het komend jaar willen horen alsof dat een gevoel van veiligheid en controle geeft. Zelfs als er uitdagingen worden voorspeld denken we dat als we van tevoren weten wat er kan gebeuren, we ons daarop kunnen voorbereiden.

Eén van de belangrijkste lessen van deze tijd is het onverwachte te verwachten. Want we hebben allemaal veranderingen en gebeurtenissen meegemaakt die ons bij verrassing hebben overvallen. We leven in een tijd waarin voorspellingen zomaar een volgende afleiding van ons spirituele pad blijken te zijn.

We moeten iedere dag opstaan wetend dat we de kracht en de kennis hebben om wat de dag ook brengen moge te weerstaan. De dag kan ons rustige vaarwaters brengen waarvan we kunnen genieten. Of we moeten door turbulentie navigeren. Het gaat erom te accepteren wat is en al onze hulpmiddelen gebruiken om ons door de wateren te loodsen waar we ons bevinden.

De afgelopen paar maanden heb ik jullie aangemoedigd je spirituele bezigzijn te verdiepen en echt het verschil te zien of je dit werk doet vanuit spirit of vanuit ego. Soms denken we dat we spiritueel bezig zijn zonder ons te realiseren dat het nog steeds ons ego is dat de scepter zwaait zodat we de werkelijke kracht van spirit niet laten doorschemeren.

Het is tijd dat we spirit meer en meer door ons laten stralen. We moeten sterk zijn en spirit door ons heen voelen stromen – boven en onder en naar alle horizonten.

Wat een gevoel van schoonheid en kracht gaat met zo’n stroom gepaard. Verlichting van gedachten, van verwarring, en opgenomen in compacte collectieve energie als we dit kunnen doen. Licht en liefde van spirit toelaten om door ons heen te stromen, betekent vrijheid.

Terwijl je doorgaat je transfiguratie oefeningen te verdiepen, laat meer jouw goddelijk licht de hele dag door stromen. Laat je hart verder ontluiken. Sluit je niet af. Wees liefde. Ik schreef in december over de enorme weldaad die transfiguratie geeft.

Mijn absolute passie is gemeenschappen te vormen die werken met het principe van meewerken en samenwerken. En ik geloof er heilig in dat de kracht van samenwerken de veranderingen teweeg brengt die in onze tijd zo nodig zijn.

Toen ik in 2000 begon met het Transmutatie Nieuws schreef ik dat de verhalen die onze nakomelingen zullen lezen, gaan over gemeenschappen die samen een positieve wereld om in te leven vormen. Deze verhalen hoe gemeenschappen samenwerken, zullen de oude verhalen over een held of heldin die de wereld redt, vervangen.

Ik geloof in de oneindige mogelijkheden die we hebben als we in gemeenschap aan de gang gaan met een duidelijke bedoeling. Dit betekent dat we onze egoïstische wensen laten vallen en met elkaar aan de slag gaan, in spirit met concentratie, focus, liefde, verbinding, harmonie en verbeeldingskracht en zo een machtige bron van verandering in de wereld zijn.

Allereerst moeten we onze eigen frequentie opschroeven door door te gaan met ons spiritueel werk en toe te staan dat spirit, liefde en licht door ons heen stroomt. Als je dit doet zal je merken dat je jezelf lichter, sterker en geïnspireerd voelt. Er is een nieuwe frequentie die nu echt gebruikt moet gaan worden om de compacte collectieve energiemassa die door ons allemaal is gevormd te verlichten.

En dan moeten we ons taalgebruik aanpassen en in onze gebeden en meditaties het woord “ik” vervangen door het woord “wij”.

Wij bidden voor……
Wij brengen onze harten samen voor……
Wij zien het goddelijk licht in anderen, in een geplaagd deel van de wereld, of in de wereld als geheel.
Wij zien de schoonheid van het leven.

Ik kan eindeloos veel voorbeelden geven, maar je snapt waar het om gaat. Ik vraag jullie om de hele maand januari te oefenen met je voornemens te beginnen met “wij” in plaats van “ik”.

Gebruik het woord “wij” zoveel mogelijk de hele dag door. Laten we als een gemeenschap samen werken met die krachtige duidelijke bedoeling.

Dit betekent nog steeds dat je je eigen werk moet blijven doen om een gezond lid van de gemeenschap te zijn. Je kan nog steeds bezig zijn met wat je wil bereiken. Als je jezelf sterker maakt, maak je de gemeenschap sterker.

Wij zijn individuen die hebben ervaren wat het is om mens te zijn. Op spiritueel niveau is er alleen maar één bewustzijn. En in dat Eén samen komen, geeft ons enorme mogelijkheden om een positieve liefhebbende en helende macht in de wereld te zijn.

Ik ben nog enorm hoopvol. Ik geloof nog steeds dat een andere droom kan uitkomen. Of we de nieuwe droom tijdens ons leven zien uitkomen, weet ik niet. Maar stel je eens voor de potentie die we met z’n allen hebben als we echt onze spirituele energie samenballen zonder scheurtjes of zwakke plekken. Stel je voor!

En als je blijft dagdromen zal je merken dat jouw dagdromen je vertellen wat voor werk jij zelf moet doen.

Ongeacht hoe koud het is waar jij woont, ga de natuur in. Want de natuur is de poort tussen de zichtbare en onzichtbare sferen. Natuur leert ons hoe we de sluiers tussen het zichtbare en het onzichtbare kunnen wegtrekken om een nieuwe droom waar te nemen. Er is zoveel te leren van de Goddelijke Intelligentie van de Natuur. Momenteel ervaren velen hoe de natuur de onbalans en disharmonie in ons reflecteert. Maar als we de sluiers wegtrekken en het goddelijk deel van de natuur betreden, komen we in de sferen waar de pure schoonheid van spirit vorm heeft gekregen.

Ook het werken in anonimiteit is heel krachtig. Vaak verwarren mensen leiderschap en veranderkunst met publieke bekendheid. Wij behoren tot een onzichtbare gemeenschap die geconcentreerd en met duidelijke bedoelingen samen werken aan het verschuiven van de energie in het levensweb.

Enkele jaren geleden heb ik jullie verteld hoe je je ‘Inner Chamber of Light’ kan bezoeken. Ik wil graag deze meditatie deze maand herhalen om het Nieuwe Jaar te begroeten.

Ik had eens een bijzonder sterke indrukwekkende journey, waarin ik de kracht van het samenwerken van een gemeenschap te zien kreeg. In mijn journey werd ik meegenomen naar de ‘Inner Chamber of Light’. Daar aangekomen werd ik ontvangen door twee gezichtloze figuren. Deze wezens brachten me naar wat aanvoelde als mijn spirituele werkplek. Ik kon geen vormen onderscheiden maar ik voelde dat er duizenden anderen waren die met elkaar spiritueel werk deden in deze ‘Inner Chamber of Light’. Er werd niet gesproken, geen filosofieën bediscussieerd, geen spirituele oefeningen en lessen vergeleken. Iedereen deed gewoon zijn taak uit liefde voor al wat leeft. De energie, de kracht was tastbaar op deze plek. Ik was zo geraakt en onder de indruk en ik begreep heel goed hoe vele mensen over de hele wereld in stilte hun werk doen, zonder gezien, herkend en erkend voor wat ze doen, te willen worden. De kracht van focus en concentratie en in eendracht werken, dat is hoe we als globale gemeenschap bij elkaar kunnen komen en een macht van verandering en heling in de wereld zijn.

Het maakt niet uit wat je opleiding is of wat voor werk je doet. We kunnen allemaal een instrument van liefde en licht zijn en eendrachtig werken.

Soms doen we in mijn workshops een ceremonie waarbij we als groep naar de ‘Inner Chamber of Light’ reizen om onze persoonlijke werkplek te vinden en ook om te ervaren hoe mooi het is om anoniem te werken. Hier kan je op celniveau de kracht van het werken als groep met de energie van duidelijke gerichte bedoeling voelen.

Je kan proberen naar de ‘Inner Chamber of Light’ te reizen als dit je aantrekt. Je kan het doen als meditatie terwijl je naar geestverruimende muziek luistert of je kan het als een shaman journey doen luisterend naar drummen. In mijn workshops gebruik ik daarvoor de cd “The Ultimate Om” van Jonathan Goldman.

Verduister de ruimte waar je zit. Doe een blinddoek voor. Ook als je zelf drumt, doe een bandada of een sjaal over je ogen. Voor mij wordt anonimiteit in het donker nog krachtiger.

Begin met de intentie naar de ‘Inner Chamber of Light’ gebracht te worden. Als je daar aankomt, ontmoet je twee gezichtloze figuren. Zij zullen niet tegen je praten. Zij brengen je slechts naar je spirituele werkplek. Ga zitten. Hoewel er niet wordt gesproken ervaar je dat instructies worden gegeven wat je moet doen om het levensweb te repareren. Misschien doe je je werk in stilte. Misschien sta je op om te dansen en te bewegen terwijl je je werk doet. Misschien begin je te neuriën of te zingen.

Voel, terwijl je je werk doet, de geweldige energie en verbondenheid met al die anderen die geconcentreerd doelbewust bezig zijn. Weet dat je niet alleen werkt ten bate van het leven. Voel hoop en passie dat jouw werk begeleidt.

Ofwel als je het terugkeer-ritme van de drum hoort, ofwel als je voelt dat je zover bent, stuur een telepathische boodschap uit dat je klaar bent om de kamer te verlaten. De twee gidsen die je naar jouw plek brachten komen je halen om je terug te brengen naar de ingang van ‘Inner Chamber of Light’. Ben je daar, kom dan terug in de ruimte waar je zit.

Eenmaal terug denk na over je ervaring. Ga buiten in de frisse lucht wandelen met een gevoel van nieuwe hoop.

Als lid van de gemeenschap zorgt jouw werk voor rimpelingen en veranderingen in het web. Jouw unieke gaven voegen wat toe aan de hele wereldgemeenschap. En zelfs een glimlach naar een vreemde kan boven je wildste verwachtingen iemand helen.

Op 16 januari is het volle maan. Laten we de tijd nemen om ons echt verbonden te voelen met de globale gemeenschap. Laten we onze spirituele energieën samenvoegen. Laten we transfigureren en laten we ervaren dat ons goddelijk licht een prachtig en stralend web weeft in én over de hele aarde.

Voor u nieuwe lezers van het Transmutatie Nieuws kijk op de homepage bij “Creating a Human Web of Light”.

Vorige maand ter afsluiting van het jaar bedankten we alle vertalers die vrijwillig zoveel tijd schenken om het Transmutatie Nieuws toegankelijk te maken voor lezers in vele landen. We dankten Sylvia Edwards voor haar vrijwillige bijdrage als webmaster van deze site.

Ik voel me geroepen Bob Edgar te eren. Want Bob was degene die mij in 1998 aanmoedigde een maandelijkse column te schrijven. Hij was toen de webmaster die mijn column plaatste op de website Shamanic Visions van Carol Proudfoot. Mijn lessen schreef ik toen in A Fall to Grace. Later werd de column het Transmutatie Nieuws.

De eerste jaren had ik zelf geen internet. Ik typte de column en faxte die naar Bob. Wow! Tijden veranderen!

Bob is nu met pensioen, maar ik wil hem loven voor al het briljante werk wat hij de wereld heeft gegeven.

Er zijn momenten dat mijn hart en ziel mij zeggen een organisatie te steunen wiens werk zo velen raakt.

Zo’n organisatie is Two Circles – the American Indian Institute: Traditional Circle of Indian Elders and Youth [Amerikaans instituut voor Indiaanse ouden en jongeren]. De in december gepubliceerde “Friends and Family 2013 Year End Letter” was zo sterk en krachtig. Ik kwam direct in actie en vroeg of zij hun brief op hun website wilden plaatsen zodat ik ernaar kan linken.

Bij deze: http://goo.gl/QFWGCG

Hun homepage is: www.twocircles.org. Ik hoop dat jullie je geroepen voelen dit mooie werk te steunen. Voor donaties is rechts op hun homepage een link “to make a donation”. De link vind je onder de “Friends and Family 2013 Letter”. Je kan natuurlijk ook een cheque sturen.

De brief verhaalt van de vele ceremonies die dit jaar geleid zijn door de Native American Ouden. Er was zelfs een delegatie van vier Kogi Elders (twee mannen en twee vrouwen) uit La Sierra Nevada de Santa Marta, Colombia, die de weg hadden gevonden naar de bijeenkomst Weaving of Women’s Wisdom die gehouden werd in Akwesasne Mohawk Territory in Upstate New York. Haudensaunee Clan Mothers hebben deze bijeenkomst bijeengeroepen. Zij delen de verbindende kracht van Mother Law – het inherent vrouwelijk gezag over de natuurlijke menselijke patronen van de vitale levensstroom, afkomstig van de hemelse moeder en eeuwenlang overgedragen in de vrouwelijke lijn van de clan.

De brief telt vier pagina’s en is zo mooi geschreven door Eric Noyes, Executive Director. Er staat zo’n rijkdom aan informatie in. Ik was totaal verrukt van deze brief.

Eric begint zijn brief alsvolgt:
“Vanuit mijn oogpunt is het grote weefgetouw dat het raamwerk voor het web verzorgt, onze kosmische plek waar wij volgens de Maya’s en vele andere kalender-houders van Zuid Amerika, aan het eind/begin staan van weer een “lange-telling” lichtcirkel (5.200 jaar) die een versnelling van het herontwaken van de mensheid en onze verheffing naar een hoger spiritueel bewustzijn markeert. Het is de tijd van een nieuw begin zoals geschreven in de sterren zoals we dat iedere nacht kunnen zien.”

In mijn contact met Eric schreef hij mij dat hij ervan overtuigd is dat de oude tradities niet verloren zijn. En de lessen in tradities bieden het leven continuïteit.

“De Ouden zeggen dat onze Grootvader Vuur nog steeds hier is; Oudere Broer Zon ook; Onze Moeder Aarde en Grootmoeder Maan zijn nog steeds hier voor ons. De Ouden zeggen dat wij nog steeds de verantwoordelijkheid hebben voor de toekomstige generaties, en dat de ceremonies de kracht geven nodig voor ons allen om te overleven.”

Wij zijn dankbaar voor de traditionele gebruiken. En ik voel dat het belangrijk is de Ouden te eren die in het verleden ons pad hebben verlicht en die dat in de toekomst blijven doen. De Two Circles Is al meer dan 40 jaar bijelkaar.

Ik hoop dat jullie de brief zullen lezen en dat jullie je hart volgt in zichtbare en onzichtbare steun.

Mijn zegen naar iedereen voor een vreugdevol en betekenisvol Nieuwjaar.