Transmutation News – January 2015 – Dutch

Transmutatie Nieuws januari 2015

We komen samen uit liefde voor onze wereldwijde samenleving en in naam van al wat leeft terwijl we het nieuwe jaar binnenfietsen. Het is echt verbazend om te zien hoeveel groepen mensen ceremoniën, rituelen en vieringen creëren om het nieuwe jaar te begroeten. Zie hier een virtueel collectieve energie vol opwinding en de wens voor nieuwe hoop terwijl we een ander deel van de spiraal des levens binnenstappen.

Deze maand wil ik graag ons allemaal stimuleren ons op de volgende thema’s te bezinnen:

Inspiratie, Opwinding, Kostbaarheid van het leven, Putten uit ons Creatief Genie, en de noodzaak Wakker te Worden!!

Ik had een paar buitengewoon inspirerende leraren toen ik op school zat. Zij hebben echt invloed op me gehad en me geholpen mijn leven en mijn werk vorm te geven.

Toen ik in de 3e klas middelbare school zat (9th grade) was mijn lerares scheikunde mw. Goldstein. Zij beoordeelde op HOE we scheikundige en wiskundige problemen oplosten, niet op het antwoord wat we gaven.

Mijn antwoorden waren zelden correct. Of als mw. Goldstein in de klas een vraag stelde gaf ik zelden het goede antwoord. Maar ik werd geïnspireerd om na te denken, en ik kon altijd mijn denkproces hoe ik tot een antwoord kwam vertellen. Het was zo inspirerend om te zien hoe haar ogen oplichtten terwijl ze luisterde naar hoe ik een probleem doordacht zonder op de uitkomst te focussen. Ik kreeg altijd goede cijfers vanwege het feit dat ik 1e een poging deed en 2e dat ik creatief in mijn denkproces wilde zijn. Wat een cadeautje in mijn ontwikkeling zo geïnspireerd te worden om creatief te zijn.

Later had ik een fantastische leraar toen ik Zeebiologie studeerde aan de San Francisco State University. Ik volgde een cursus over de leer der algen. Degene die die cursus gaf was inmiddels 55 jaar oud en dit was zijn laatste cursus voor zijn pensioen. Hij was één van de top experts van de wereld over de zee-algen.

Ik weet zijn naam niet meer. Ik herinner me zijn gezicht, zijn houding, zijn stem, en hoe hij gekleed was terwijl we door de poelen waadden. Ik herinner me vooral de sterretjes in zijn ogen als hij studenten verwelkomde in de magische mysterieuze wereld van de zee-algen, een weg die niet door velen bewandeld werd. De mysterie en magie van de rode, groene en bruine algen is een rijke wereld die niet veel onderzocht wordt. Sommige van de meest mooie en ingewikkelde planten die bestaan zijn sommige rode algen.

Mijn instructeur sprong zo opgewonden op en neer, en we dachten dat hij erin zou blijven als mijn klasgenoten ronddwaalden en we zeldzame en bijzondere algen vonden in de getijdepoelen.

Voor onze eindtest van het semester moesten we zo veel mogelijk soorten zee-algen verzamelen als we ieder konden. We moesten we ze in leven houden. En dan moesten we ze op een laken op de vloer uitspreiden en hun namen noemen.

Mijn leraar hanteerde een stopwatch (want we kregen maar een bepaalde tijd om onze collectie te tonen), en hij sprong op en neer en moedigde iedere student luid aan terwijl die langs zijn collectie liep en iedere alge juist benoemde.

Ik oefende iedere nacht urenlang alle namen van de algen die ik verzameld had. Vrienden kwamen naar mijn appartement in San Francisco en hielpen me bij mijn namenleren proces.

Droeg dit bij aan een levensmissie – nee! Maar het leerde me de kracht van opwinding als ik me liet meeslepen in de geweldige energie die mijn leraar uitstraalde. Ik probeerde niet mijn leraar iets te bewijzen. Ik deed dit puur voor de opwinding en het plezier! Waarom, omdat door zijn liefde voor het vak hij mij en anderen inspireerde te leren.

En tenslotte ben ik zeer dankbaar voor Vern Haddick die één van mijn leermeesters was toen ik voor mijn MA in Counseling Psychology opging aan het CIIS te San Francisco. Vern leerde me de kracht van onvoorwaardelijke liefde en hoe we mensen in liefde kunnen gedenken en ze onvoorwaardelijk accepteren. Ik zal altijd dankbaar blijven hoe Vern mij gewoon onvoorwaardelijk accepteerde in de tijd dat ik me zo onzeker over mijn eigen gaven en talenten die ik te delen had voelde.

In de huidige tijd van voortdurende uitdaging, wanhoop, en onrust op onze planeet kunnen wij inspireren en opwinding veroorzaken over de kostbaarheid van het leven. We kunnen mensen leren in hun eigen denkproces en creatieve en spirituele inspiratie te duiken.

We kunnen mensen inspireren wakker te worden!

Waar ben jij enthousiast over? En hoe kan jij deze opwinding delen met vrienden, geliefden, kinderen, collegae en anderen in jouw omgeving?

Mijn leermeesters leerden me beschikbaar te zijn voor mijn shamanisme-studenten en hen te helpen zich welkom te voelen in het werk en in de cirkels van onze gemeenschap, te stralen, te lachen, opgewonden te zijn over de oneindige mogelijkheden. Ik vind het fantastisch toe te kijken en me aan hun opwindende energie aan te passen als mijn studenten zich op het shamanisme-pad begeven.

Wees een bron van opwinding en inspiratie voor jouw vrienden en jouw gemeenschap! Help mensen Wakker te worden!

Het is belangrijk je te herinneren dat de helpende en mededogende spirits ons slechts in ons licht en onze schoonheid zien.

Het is aan ons een meer bewust leven te leven en onze schoonheid en licht de wereld in te stralen.

Op dit moment van het nieuwe jaar dat hoop op een nieuwe kans en positieve verandering klinkt, richt jezelf weer op je spirituele werk.

Ga door met de oefeningen doen die we samen hebben gedaan die ik met jullie gedeeld heb in de afgelopen 15 jaar dat ik het Transmutatie Nieuws heb geschreven.

Transmuteer en transformeer de energie achter je gedachten en je woorden.

Stem je gedachten en je woorden op elkaar af om een positief resultaat te boeken.

Cultiveer je innerlijk landschap en je binnentuin.

Wees je bewust van de kracht van je woorden en je gedachten om de wereld vorm te geven.

Laat belemmerende en blokkerende overtuigingen los die jou verhinderen in jouw eigen creatieve energie te duiken.

Word wakker iedere dag en wees dankbaar voor jouw leven, de aarde, lucht, water en vuur (zoals van de zon), en voor de buitengewone levensvorm die in alle elementen leeft, en voor de maan, de sterren, planeten, jouw help-spirits, de spirit van het land, jouw helpende voorouders, het Verborgen Volk enzovoort. Kijk in je hart en dank iedere dag al degenen die je wilt bedanken. Door iedere dag te danken voor jouw leven creëer je zo veel positieve verandering voor al wat leeft.

Kijk voor de veranderingen die je in jouw leven moet maken om vrede, balans en harmonie te vinden.

Breng tijd in de natuur door!

Ga door met je droom-oefeningen om de wereld in het echt te dromen vol met licht, liefde, vrede, overvloed, harmonie, eer, respect en gelijkwaardigheid voor iedereen.

Wees open en vind de balans in geven en nemen.

Laat de uitkomsten voor wat ze zijn. Doe je spiritueel werk ongeacht wat je in de buitenwereld waarneemt. Het spiritueel werk wat wij doen maakt echt verschil. En ja, neem ook actie in de fysieke wereld om een positieve veranderaar te zijn.

Ga door de liefde van onze wereldomvattende gemeenschap te voelen, zoals die samenkomt als wij samen blijven werken uit naam van al wat leeft.

Wees een licht in de wereld!

In mijn nieuwe boek Walking in Light: The Everyday Empowerment of Shamanic Life (Sounds True) neem ik je bij de hand en leid je door alle oefeningen die ik de afgelopen 15 jaar met je gedeeld heb. Het boek komt uit op 1 februari as.

Het is volle maan op 5 januari. Laten we doorgaan een gouden lichtweb te weven in het weefsel van de werkelijkheid. Bereid je goed voor zodat je ten volle in de oefening meedoet. Stap uit je gewone bewustzijn en stap in een staat van eenheid. Verbind je met de wereldwijde gemeenschap terwijl we een stralen web van licht weven in, door en over deze grootse Aarde.

Als je een nieuwe lezer van het Transmutatie Nieuws bent lees dan op de homepage “Creating a Human Web of Light”.

Op een vroege ochtend in december had ik een bijzondere droom. Ik deelde deze droom al op Facebook maar niet iedereen volgt me op Facebook dus ik deel deze droom hier.

Het eerste deel van de droom was erg complex en diep en ik herinner het me niet. Ik bevond me in een appartement in een stad in een diepzinnige discussie met anderen, en het onderwerp was geloof ik, de dood.

In ieder geval kwam het punt dat ik wist dat het tijd was te gaan. En ik was naar de stad gekomen om blauwe mascara te kopen. Dus ik besloot dat te gaan doen.

Ik liep door de straten van de stad, en ik kwam bij een bouwplaats. Een nieuwe ontwikkeling voor commercieel vastgoed en winkels.

Om dit project te bouwen moest een rivier drooggelegd worden. Ik weet dat dit raar klinkt, maar het was een droom.

Het volgende deel van de droom zal me altijd bijblijven. Ik liep door de drooggelegde rivier. Het zand was nog nat. Niet zo als waar ik woon waar ik door de kreken die droge rivierbeddingen zijn, loop. Het zand in deze bedding was nog erg vochtig en nat.

Terwijl ik daar liep begon de rivier me toe te zingen. Het lied was prachtig. En bij iedere bocht van de rivier veranderde het lied. Ik kwam bij een deel van de rivier waar door het lied symbolen verschenen in het zand. Ik liep de hele lengte van de rivier op en neer en bleef luisteren naar dit prachtige lied. Het lied bleef hetzelfde afhankelijk van waar in de rivier ik was.

Ik was zo onder de indruk en geraakt door de schoonheid van het lied en dat de rivier nog steeds zong hoewel er geen water mee in stond.

Ik liep terug naar een groep bouwvakkers. En daar was één forse Native American met twee erg lange pijpenkrullen. Ik dacht dat hij misschien naar mij wilde luisteren. Ik vertelde hem mijn verhaal dat de rivier zong. Hij keek me aan, en toen ik begon te huilen zei hij dat hij met me mee zou lopen en zou proberen te luisteren.

We liepen terug naar de oever van de rivier en begonnen de rivier af te lopen. Eerst alleen maar stilte. En toen klonk een lied. Het was anders dan wat ik hoorde toen ik alleen liep, maar het was een lied. Ik vroeg hem of hij het kon horen. Eerst niet. En toen werd het lied sterker en luider. En hij keek naar me in stomme verbazing toen hij het lied hoorde. En samen liepen we de rivier af terwijl we luisterde naar de zingende rivier.

Hij liep terug naar de groep bouwvakkers en zei dat ze moesten stoppen met het project want de rivier leefde en zong nog steeds. Ik verliet de groep wetend dat ze met het werk zouden stoppen.

En toen ging ik verder om mijn lichtblauwe mascara te kopen.

Ik werd wakker zo geraakt door de droom en het lied van de rivier. Begin 70er jaren verdronk ik in de oceaan en ik vond mezelf reizend door een tunnel naar het licht toe. Ik kwam in een buitengewone tuin en ik zat op een stenen bank terwijl ik luisterde naar de meest prachtige muziek wat ik nooit zal kunnen beschrijven of wat ik ooit in dit ondermaanse ooit heb gehoord.

Alles zingt en het lied is eeuwig.

Ga erop uit en zing het land toe, het water, de lucht, de maan, de sterren, en alle fantastische en verbluffende wezens die in de elementen leven. Open je hart en luister terwijl ze met je meezingen.

Gelukkig Nieuwjaar!

Verhalen van Onze Gemeenschap

Ik was echt overdonderd door alle verhalen die mensen me stuurden over de kracht van het bezigzijn met shamanic werk. Eigenlijk zou ik niet verbaasd moeten zijn aangezien we allemaal de kracht van het shamanisme kennen inclusief het Medicine for the Earth werk. Op dit moment heb ik ongeveer 30 bladzijden verhalen gebundeld in één document.

Ik zal sommige verhalen die me zijn gestuurd in de komende kolommen van het Transmutatie Nieuws opnemen.

Gezien de lengte van het Nieuws van deze maand deel ik nu alleen maar een paar links naar blogs die enkelen van onze gemeenschap schreven:

Simin Uysal uit Turkije besloot haar ervaring in een blog te beschrijven. Erg mooi en ontroerend. Dit is de link:

http://anatolianstories.blogspot.com.tr/2014/11/dreaming-with-ancestors-in-land-of.html

Jeff Nixa deelde enkele artikelen die hij schreef die ik erg krachtig vond. Je kan ze lezen op:

De eerste gedateerd november 2013, We’re all living on a Rez: My Week on Pine Ridge Reservation

http://anatolianstories.blogspot.com.tr/2014/11/dreaming-with-ancestors-in-land-of.html

Het tweede verhaal gedateerd november 2014, When The Heart Is Hidden In Plain View. http://urban-shamanism.org

Copyright © 2015 Sandra Ingerman. All rights reserved.
vertaald in Nederlands Els de Graaff

Transmutation News – February 2014 – Dutch

Transmutatie Nieuws februari 2014

Ik kreeg veel brieven dat de columns van december 2013 en januari 2014 heel nuttig en bruikbaar waren. Jullie schreven dat je de ‘Inner Chamber of Light’-oefening heel bijzonder vond. Dit is een meditatie/journey die je kunt blijven doen. Ik bezoek mijn ‘Inner Chamber of Light’ regelmatig.

Laten we verder gaan en overstappen van een leven gedreven door ego naar het pad begeleid door spirit; en zie het leven door de ogen van spirit. Dat is een brug die we samen over kunnen gaan en ik nodig jullie uit met me mee te gaan.

Ik had een boeiend gesprek met een student van me die Santa Fe bezocht. Onder het genot van een kop thee kwamen we te spreken over de toestand van de wereld. Als we naar de wereld kijken door de ogen van ego ziet het er niet goed uit. De milieuvervuiling neemt hand over hand toe.

Ik hoorde mezelf zeggen dat zelfs als ‘de wereld ten onder gaat’ tijdens mijn leven, ik deze aarde zo bewust mogelijk wil verlaten. Rachel, met wie ik thee dronk, vroeg me of ik werkelijk dacht dat bewust weggaan enig verschil zou maken.

Deze vraag stopte me. Want ik heb voor zo veel mensen die stierven gejourneyed. En in mijn journey’s zie ik telkens hoe zij terugkeren naar de Bron en naar het Ene. Het leek er niet toe te doen hoe bewust zij hun leven hadden geleefd.

Ik denk nog steeds na over dit gesprek en voor mijzelf is het leven hier op aarde nog steeds een avontuur. Ik richt me niet op de uitkomst. Want we weten zo langzamerhand dat we ons moeten overgeven aan de uitkomst.

Maar het is van belang te bedenken hoe we onze tijd hier willen doorbrengen. Mijn leven benader ik met een zekere mate van nieuwsgierigheid.

Wat als ik me volledig focus op mijn pogingen een pad van spirit te leven? Waartoe leidt dat pad, wetend dat ik gedurende mijn leven maar een stukje van dat pad zal zien? Door wat voor fantastische en ongelooflijke landschappen zal het spirit-pad me leiden?

Ik merk dat deze vragen en nieuwsgierig zijn mijn ontdekkingsreis dieper in het pad van spirit brengen. Want wonderen, juweeltjes, rijkdommen openbaren zich als de sluier weggetrokken is van het ondoordringbare bewustzijn waarin velen nu leven, zodat de ruimte zichtbaar wordt waar leven sprankelt en straalt van vitaliteit.

De aarde is ons thuis. We kwamen hier om een leven vervuld van spirit te leven. Onze geest is bekleed met een lichaam. En tegelijk is onze geest niet gebonden door de vorm van ons lichaam. Onze geest dijt uit en verbindt zich met de spirit die in alle dingen leeft.

De belofte van ons leven is dat onze visioenen en onze dromen zich al gemanifesteerd hebben. We hoeven alleen maar de droom die we hebben gedroomd, volledig te leven. Het zaad is al in ons. Al wat we moeten doen is het toestaan te ontkiemen en te groeien.

Om volledig in je droom te stappen is het ook nodig door te gaan met letten op de woorden die je gedurende de dag gebruikt. Want de oude spirituele tradities leren ons de kracht van zowel woorden uit te spreken als te verzenden.

We hebben gedurende vele jaren veel werk verricht om de energie achter onze gedachten en denkwijzen te transmuteren zodat we liefdevolle energie sturen naar onszelf en naar al het leven.

We kunnen ook letten op de woorden die we rondsturen. Neem deze maand de tijd om na te denken over de woorden die je naar jezelf en de wereld stuurt. Helpen jouw woorden de gezondheid te voeden die je graag voor jezelf en voor het levensweb zou willen ervaren?

Stuur je woorden/begrippen als vreugde, vrede, liefde, licht, overvloed en gezondheid de ruimte in?

Laten we als gemeenschap die begrippen uitzenden die we graag voor iedereen werkelijkheid zien worden.

Iemand stuurde me een artikel “Words Can Change Your Brain”, geschreven door Andrew Newberg, MD (arts) en Mark Robert Waldman. Voor meer informatie zie: www.MarkRobertWaldman.com.

De auteurs laten zien wat er gebeurt bij mensen tijdens een MRI-scan. Als het woord “nee” voor minder dan een seconde langsflitst, toonde de scanner de ontlading van grote hoeveelheden stresshormonen en neurotransmitters. Een paar seconden kijken naar een lijst met negatieve woorden/begrippen verdiepte een staat van opwinding/angst of depressie.

Het is aangetoond dat negatieve woorden een effect hebben op degene die ze zegt maar ook op degene die ernaar luistert, tegen wie ze geuit worden. Negatieve woorden/begrippen slaan werkelijk alarm in je hersenen.

Tenslotte wil ik nog vermelden uit het artikel dat angst-inboezemende woorden díe delen van de hersenen zoals de thalamus en de amygdala zodanig prikkelen, dat die reageren alsof er inderdaad bedreigingen op je afkomen.

De afgelopen jaren hebben we er samen aan gewerkt om die woorden te gebruiken die weergeven wat we echt wensen. Want in de spirituele tradities is ieder woord een zaadje. En deze zaadjes ontwikkelen zich tot gezonde planten als ze water krijgen en vertroeteld worden. Veel culturen die hun eigen ontstaansgeschiedenis hebben, hebben gemeen hoe klanken en woorden tot leven kunnen brengen.

We hebben echt een enorme kracht om onze gezondheid en die van de planeet te beïnvloeden door erop gefocust te zijn positieve woorden te gebruiken en uit te stralen, die een bewustzijn vertegenwoordigen dat we in onze buitenwereld terug willen zien.

Laten we gedurende de maand februari samen werken aan het bewust zijn van de woorden als zaad die we naar het collectief en naar onszelf uitzenden. Laten we die woorden vaststellen en uitzenden die helpen onze gezondheid weer in balans te brengen.

En hieraan toegevoegd, neem iedere dag even een moment en herhaal: “de aarde is mijn thuis; mijn lichaam is het thuis van mijn geest”.

Ga naar buiten en voel de aarde iedere dag en open je zichtbare en onzichtbare zinnen om je met de natuur en alle wezens die je gewaar wordt te verbinden. Als je in de stad woont ga naar een park in de buurt.

Stem af op de aarde, de maan en sterren. Beweeg in het ritme van deze krachtige bronnen die jouw pad verlichten.

Verdiep je band met de natuur en leer contact te hebben met de spirit die in alle dingen leeft. Een nieuwe werkelijkheid, een nieuwe dimensie openbaart zich als jij dit iedere dag doet.

Sluit je aan bij de wereldwijde groep om elkaar en al wat leeft te zegenen met liefde, licht, vreugde, overvloed, vrede, gelijk(waardig)heid en goede gezondheid.

Volle maan is op 14 februari. Wat een mooi moment om ons bij elkaar aan te sluiten want het is Valentijn’s dag en miljoenen mensen vereren op deze dag de liefde. Hoewel deze dag de romantische liefde wordt gevierd, weten we allemaal dat de liefde onvoorwaardelijk is en dat we allemaal uit liefde zijn ontstaan.

Laten we samen komen met ons hart open voor de energie van de liefde die door al het leven stroomt. Laten we transfigureren en licht stralen door en over het hele web van licht. Spreek lovende woorden. Laat onze woorden liefde en vrede in onze gemaakte werkelijkheid weven.

Voor nieuwe lezers van het Transformatie Nieuws zie “Creating A Human Web of Light” voor de beschrijving van onze volle maan ceremonie.

Aankondigingen:

Kom samen rond het helend vuur tijdens de “Inner Warrior Summit” met gastvrouw Susan Jenkins om de transformerende verhalen van Sandra Ingerman te horen, en van nog zo’n 21+ inspirerende experts en spirituele ontdekkingsreizigers, die vertellen hoe zij geleerd hebben het ‘inner warrior’pad te gaan. http://www.innerwarriorsummit.com/SandraIngerman

Copyright 2014 Sandra Ingerman. All rights reserved.

Transmutation News – January 2014 – Dutch

Transmutatie Nieuws januari 2014

Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Voel je hart en adem nu zo dat jouw hartslag zich aanpast aan de hartslag van de aarde.

Voel je hart ontluiken en wees dankbaar voor je leven. Adem liefde en licht uit en straal het de hele aarde over daarmee al wat leeft rakend.

Stel je voor dat je met duizenden anderen het Transmutatie Nieuws zit te lezen. Eén aanééngesloten cirkel.

En nu, sluit jouw hart aan bij de hartslag van onze wereldwijde groep en laten we zo samen iedereen een Gelukkig Nieuwjaar wensen!!

Breng je gedachten weer terug naar waar je nu bent en lees verder terwijl we het Nieuwe Jaar vol mogelijkheden om te groeien en te veranderen beginnen.

Tijd is niet lineair. We hebben de neiging tijd als een rechte lijn te zien. Maar in werkelijkheid spiraliseren we door de tijd. Nieuwjaar inspireert vaak om voornemens te bedenken hoe we ons leven willen veranderen.

Waar ik in het verleden voor heb gewaarschuwd is om voorspellingen voor het Nieuwe Jaar te geloven. Ik denk dat we voorspellingen voor het komend jaar willen horen alsof dat een gevoel van veiligheid en controle geeft. Zelfs als er uitdagingen worden voorspeld denken we dat als we van tevoren weten wat er kan gebeuren, we ons daarop kunnen voorbereiden.

Eén van de belangrijkste lessen van deze tijd is het onverwachte te verwachten. Want we hebben allemaal veranderingen en gebeurtenissen meegemaakt die ons bij verrassing hebben overvallen. We leven in een tijd waarin voorspellingen zomaar een volgende afleiding van ons spirituele pad blijken te zijn.

We moeten iedere dag opstaan wetend dat we de kracht en de kennis hebben om wat de dag ook brengen moge te weerstaan. De dag kan ons rustige vaarwaters brengen waarvan we kunnen genieten. Of we moeten door turbulentie navigeren. Het gaat erom te accepteren wat is en al onze hulpmiddelen gebruiken om ons door de wateren te loodsen waar we ons bevinden.

De afgelopen paar maanden heb ik jullie aangemoedigd je spirituele bezigzijn te verdiepen en echt het verschil te zien of je dit werk doet vanuit spirit of vanuit ego. Soms denken we dat we spiritueel bezig zijn zonder ons te realiseren dat het nog steeds ons ego is dat de scepter zwaait zodat we de werkelijke kracht van spirit niet laten doorschemeren.

Het is tijd dat we spirit meer en meer door ons laten stralen. We moeten sterk zijn en spirit door ons heen voelen stromen – boven en onder en naar alle horizonten.

Wat een gevoel van schoonheid en kracht gaat met zo’n stroom gepaard. Verlichting van gedachten, van verwarring, en opgenomen in compacte collectieve energie als we dit kunnen doen. Licht en liefde van spirit toelaten om door ons heen te stromen, betekent vrijheid.

Terwijl je doorgaat je transfiguratie oefeningen te verdiepen, laat meer jouw goddelijk licht de hele dag door stromen. Laat je hart verder ontluiken. Sluit je niet af. Wees liefde. Ik schreef in december over de enorme weldaad die transfiguratie geeft.

Mijn absolute passie is gemeenschappen te vormen die werken met het principe van meewerken en samenwerken. En ik geloof er heilig in dat de kracht van samenwerken de veranderingen teweeg brengt die in onze tijd zo nodig zijn.

Toen ik in 2000 begon met het Transmutatie Nieuws schreef ik dat de verhalen die onze nakomelingen zullen lezen, gaan over gemeenschappen die samen een positieve wereld om in te leven vormen. Deze verhalen hoe gemeenschappen samenwerken, zullen de oude verhalen over een held of heldin die de wereld redt, vervangen.

Ik geloof in de oneindige mogelijkheden die we hebben als we in gemeenschap aan de gang gaan met een duidelijke bedoeling. Dit betekent dat we onze egoïstische wensen laten vallen en met elkaar aan de slag gaan, in spirit met concentratie, focus, liefde, verbinding, harmonie en verbeeldingskracht en zo een machtige bron van verandering in de wereld zijn.

Allereerst moeten we onze eigen frequentie opschroeven door door te gaan met ons spiritueel werk en toe te staan dat spirit, liefde en licht door ons heen stroomt. Als je dit doet zal je merken dat je jezelf lichter, sterker en geïnspireerd voelt. Er is een nieuwe frequentie die nu echt gebruikt moet gaan worden om de compacte collectieve energiemassa die door ons allemaal is gevormd te verlichten.

En dan moeten we ons taalgebruik aanpassen en in onze gebeden en meditaties het woord “ik” vervangen door het woord “wij”.

Wij bidden voor……
Wij brengen onze harten samen voor……
Wij zien het goddelijk licht in anderen, in een geplaagd deel van de wereld, of in de wereld als geheel.
Wij zien de schoonheid van het leven.

Ik kan eindeloos veel voorbeelden geven, maar je snapt waar het om gaat. Ik vraag jullie om de hele maand januari te oefenen met je voornemens te beginnen met “wij” in plaats van “ik”.

Gebruik het woord “wij” zoveel mogelijk de hele dag door. Laten we als een gemeenschap samen werken met die krachtige duidelijke bedoeling.

Dit betekent nog steeds dat je je eigen werk moet blijven doen om een gezond lid van de gemeenschap te zijn. Je kan nog steeds bezig zijn met wat je wil bereiken. Als je jezelf sterker maakt, maak je de gemeenschap sterker.

Wij zijn individuen die hebben ervaren wat het is om mens te zijn. Op spiritueel niveau is er alleen maar één bewustzijn. En in dat Eén samen komen, geeft ons enorme mogelijkheden om een positieve liefhebbende en helende macht in de wereld te zijn.

Ik ben nog enorm hoopvol. Ik geloof nog steeds dat een andere droom kan uitkomen. Of we de nieuwe droom tijdens ons leven zien uitkomen, weet ik niet. Maar stel je eens voor de potentie die we met z’n allen hebben als we echt onze spirituele energie samenballen zonder scheurtjes of zwakke plekken. Stel je voor!

En als je blijft dagdromen zal je merken dat jouw dagdromen je vertellen wat voor werk jij zelf moet doen.

Ongeacht hoe koud het is waar jij woont, ga de natuur in. Want de natuur is de poort tussen de zichtbare en onzichtbare sferen. Natuur leert ons hoe we de sluiers tussen het zichtbare en het onzichtbare kunnen wegtrekken om een nieuwe droom waar te nemen. Er is zoveel te leren van de Goddelijke Intelligentie van de Natuur. Momenteel ervaren velen hoe de natuur de onbalans en disharmonie in ons reflecteert. Maar als we de sluiers wegtrekken en het goddelijk deel van de natuur betreden, komen we in de sferen waar de pure schoonheid van spirit vorm heeft gekregen.

Ook het werken in anonimiteit is heel krachtig. Vaak verwarren mensen leiderschap en veranderkunst met publieke bekendheid. Wij behoren tot een onzichtbare gemeenschap die geconcentreerd en met duidelijke bedoelingen samen werken aan het verschuiven van de energie in het levensweb.

Enkele jaren geleden heb ik jullie verteld hoe je je ‘Inner Chamber of Light’ kan bezoeken. Ik wil graag deze meditatie deze maand herhalen om het Nieuwe Jaar te begroeten.

Ik had eens een bijzonder sterke indrukwekkende journey, waarin ik de kracht van het samenwerken van een gemeenschap te zien kreeg. In mijn journey werd ik meegenomen naar de ‘Inner Chamber of Light’. Daar aangekomen werd ik ontvangen door twee gezichtloze figuren. Deze wezens brachten me naar wat aanvoelde als mijn spirituele werkplek. Ik kon geen vormen onderscheiden maar ik voelde dat er duizenden anderen waren die met elkaar spiritueel werk deden in deze ‘Inner Chamber of Light’. Er werd niet gesproken, geen filosofieën bediscussieerd, geen spirituele oefeningen en lessen vergeleken. Iedereen deed gewoon zijn taak uit liefde voor al wat leeft. De energie, de kracht was tastbaar op deze plek. Ik was zo geraakt en onder de indruk en ik begreep heel goed hoe vele mensen over de hele wereld in stilte hun werk doen, zonder gezien, herkend en erkend voor wat ze doen, te willen worden. De kracht van focus en concentratie en in eendracht werken, dat is hoe we als globale gemeenschap bij elkaar kunnen komen en een macht van verandering en heling in de wereld zijn.

Het maakt niet uit wat je opleiding is of wat voor werk je doet. We kunnen allemaal een instrument van liefde en licht zijn en eendrachtig werken.

Soms doen we in mijn workshops een ceremonie waarbij we als groep naar de ‘Inner Chamber of Light’ reizen om onze persoonlijke werkplek te vinden en ook om te ervaren hoe mooi het is om anoniem te werken. Hier kan je op celniveau de kracht van het werken als groep met de energie van duidelijke gerichte bedoeling voelen.

Je kan proberen naar de ‘Inner Chamber of Light’ te reizen als dit je aantrekt. Je kan het doen als meditatie terwijl je naar geestverruimende muziek luistert of je kan het als een shaman journey doen luisterend naar drummen. In mijn workshops gebruik ik daarvoor de cd “The Ultimate Om” van Jonathan Goldman.

Verduister de ruimte waar je zit. Doe een blinddoek voor. Ook als je zelf drumt, doe een bandada of een sjaal over je ogen. Voor mij wordt anonimiteit in het donker nog krachtiger.

Begin met de intentie naar de ‘Inner Chamber of Light’ gebracht te worden. Als je daar aankomt, ontmoet je twee gezichtloze figuren. Zij zullen niet tegen je praten. Zij brengen je slechts naar je spirituele werkplek. Ga zitten. Hoewel er niet wordt gesproken ervaar je dat instructies worden gegeven wat je moet doen om het levensweb te repareren. Misschien doe je je werk in stilte. Misschien sta je op om te dansen en te bewegen terwijl je je werk doet. Misschien begin je te neuriën of te zingen.

Voel, terwijl je je werk doet, de geweldige energie en verbondenheid met al die anderen die geconcentreerd doelbewust bezig zijn. Weet dat je niet alleen werkt ten bate van het leven. Voel hoop en passie dat jouw werk begeleidt.

Ofwel als je het terugkeer-ritme van de drum hoort, ofwel als je voelt dat je zover bent, stuur een telepathische boodschap uit dat je klaar bent om de kamer te verlaten. De twee gidsen die je naar jouw plek brachten komen je halen om je terug te brengen naar de ingang van ‘Inner Chamber of Light’. Ben je daar, kom dan terug in de ruimte waar je zit.

Eenmaal terug denk na over je ervaring. Ga buiten in de frisse lucht wandelen met een gevoel van nieuwe hoop.

Als lid van de gemeenschap zorgt jouw werk voor rimpelingen en veranderingen in het web. Jouw unieke gaven voegen wat toe aan de hele wereldgemeenschap. En zelfs een glimlach naar een vreemde kan boven je wildste verwachtingen iemand helen.

Op 16 januari is het volle maan. Laten we de tijd nemen om ons echt verbonden te voelen met de globale gemeenschap. Laten we onze spirituele energieën samenvoegen. Laten we transfigureren en laten we ervaren dat ons goddelijk licht een prachtig en stralend web weeft in én over de hele aarde.

Voor u nieuwe lezers van het Transmutatie Nieuws kijk op de homepage bij “Creating a Human Web of Light”.

Vorige maand ter afsluiting van het jaar bedankten we alle vertalers die vrijwillig zoveel tijd schenken om het Transmutatie Nieuws toegankelijk te maken voor lezers in vele landen. We dankten Sylvia Edwards voor haar vrijwillige bijdrage als webmaster van deze site.

Ik voel me geroepen Bob Edgar te eren. Want Bob was degene die mij in 1998 aanmoedigde een maandelijkse column te schrijven. Hij was toen de webmaster die mijn column plaatste op de website Shamanic Visions van Carol Proudfoot. Mijn lessen schreef ik toen in A Fall to Grace. Later werd de column het Transmutatie Nieuws.

De eerste jaren had ik zelf geen internet. Ik typte de column en faxte die naar Bob. Wow! Tijden veranderen!

Bob is nu met pensioen, maar ik wil hem loven voor al het briljante werk wat hij de wereld heeft gegeven.

Er zijn momenten dat mijn hart en ziel mij zeggen een organisatie te steunen wiens werk zo velen raakt.

Zo’n organisatie is Two Circles – the American Indian Institute: Traditional Circle of Indian Elders and Youth [Amerikaans instituut voor Indiaanse ouden en jongeren]. De in december gepubliceerde “Friends and Family 2013 Year End Letter” was zo sterk en krachtig. Ik kwam direct in actie en vroeg of zij hun brief op hun website wilden plaatsen zodat ik ernaar kan linken.

Bij deze: http://goo.gl/QFWGCG

Hun homepage is: www.twocircles.org. Ik hoop dat jullie je geroepen voelen dit mooie werk te steunen. Voor donaties is rechts op hun homepage een link “to make a donation”. De link vind je onder de “Friends and Family 2013 Letter”. Je kan natuurlijk ook een cheque sturen.

De brief verhaalt van de vele ceremonies die dit jaar geleid zijn door de Native American Ouden. Er was zelfs een delegatie van vier Kogi Elders (twee mannen en twee vrouwen) uit La Sierra Nevada de Santa Marta, Colombia, die de weg hadden gevonden naar de bijeenkomst Weaving of Women’s Wisdom die gehouden werd in Akwesasne Mohawk Territory in Upstate New York. Haudensaunee Clan Mothers hebben deze bijeenkomst bijeengeroepen. Zij delen de verbindende kracht van Mother Law – het inherent vrouwelijk gezag over de natuurlijke menselijke patronen van de vitale levensstroom, afkomstig van de hemelse moeder en eeuwenlang overgedragen in de vrouwelijke lijn van de clan.

De brief telt vier pagina’s en is zo mooi geschreven door Eric Noyes, Executive Director. Er staat zo’n rijkdom aan informatie in. Ik was totaal verrukt van deze brief.

Eric begint zijn brief alsvolgt:
“Vanuit mijn oogpunt is het grote weefgetouw dat het raamwerk voor het web verzorgt, onze kosmische plek waar wij volgens de Maya’s en vele andere kalender-houders van Zuid Amerika, aan het eind/begin staan van weer een “lange-telling” lichtcirkel (5.200 jaar) die een versnelling van het herontwaken van de mensheid en onze verheffing naar een hoger spiritueel bewustzijn markeert. Het is de tijd van een nieuw begin zoals geschreven in de sterren zoals we dat iedere nacht kunnen zien.”

In mijn contact met Eric schreef hij mij dat hij ervan overtuigd is dat de oude tradities niet verloren zijn. En de lessen in tradities bieden het leven continuïteit.

“De Ouden zeggen dat onze Grootvader Vuur nog steeds hier is; Oudere Broer Zon ook; Onze Moeder Aarde en Grootmoeder Maan zijn nog steeds hier voor ons. De Ouden zeggen dat wij nog steeds de verantwoordelijkheid hebben voor de toekomstige generaties, en dat de ceremonies de kracht geven nodig voor ons allen om te overleven.”

Wij zijn dankbaar voor de traditionele gebruiken. En ik voel dat het belangrijk is de Ouden te eren die in het verleden ons pad hebben verlicht en die dat in de toekomst blijven doen. De Two Circles Is al meer dan 40 jaar bijelkaar.

Ik hoop dat jullie de brief zullen lezen en dat jullie je hart volgt in zichtbare en onzichtbare steun.

Mijn zegen naar iedereen voor een vreugdevol en betekenisvol Nieuwjaar.

Transmutation News – December 2013 – Dutch

Transmutatie Nieuws december 2013

Het is bijna niet te geloven dat het jaar op z’n einde loopt. Het was me een jaartje wel. En ik denk dat we allemaal voelen dat verandering en transities in een stroomversnelling raken.

De recente stormen hebben over de hele wereld natuur en levens vernietigd. Ons hart gaat uit naar al degenen die ontheemd en gekwetst zijn. Ons hart en onze gebeden gaan uit naar de mensen in de Filippijnen. Er waren andere stormen en rapportages van verwoestingen en verlies van levens. Wij koesteren allen in licht en liefde.

Vorige maand schreef ik erover op een spirituele weg te zijn en jezelf toe te staan door spirit in plaats van door ego geleid te worden.

Deze keer wil ik graag enkele oefeningen herhalen die je kunnen helpen je in deze veranderende tijden te sterken. Mensen schreven me dat ze zich zo overweldigd voelen door de huidige wereldsituatie dat ze niet meer weten waar of hoe te beginnen. Ik hoop dat deze column helpt om jullie allemaal weer te inspireren.Mijn hulpspirits zeggen me dat dit een goed moment is om tijd voor jezelf te nemen en dieper te gaan dan jouw gebruikelijke spirituele oefeningen. Creëer je eigen rijk en vruchtbaar landschap en dat kan je helpen je door wat het leven jou brengt te loodsen.

De afgelopen maand ontving ik zo overweldigend veel reacties van cliënten en studenten hoe transfiguratie hen geheeld heeft.

Voor jullie, nieuwe lezers van het Transmutatie Nieuws: transfiguratie is naar binnen gaan naar wie we meer dan huiddiep zijn om ons goddelijk licht te ervaren en dat in ons hele lichaam en naar de wereld uit te stralen.

Een oorlogsveteraan vertelde me dat regelmatig transfigureren zijn PTSD [post traumatisch stress syndroom] heeft geheeld.

Ik krijg veel verslagen hoe regelmatige transfiguraties leidde tot wonderbaarlijke fysieke heling voor sommigen van mijn studenten.

Sommigen schreven me hoe het dagelijks ervaren van hun goddelijk licht hen heeft geholpen de mallemolen van het leven aan te kunnen.

Anderen schreven me dat een transfiguratie oefening hen hielp geaard en zichzelf te blijven terwijl ze getuige waren van een catastrofale gebeurtenis en houvast boden aan slachtoffers of zieken.

En helaas heb ik enkele dierbare vrienden en studenten verloren die recent zijn overleden. Terwijl zij meer en meer hun goddelijk licht ervaarden stierven zij ten slotte in alle rust en vrede.

De oefening is een krachtig middel om onszelf te sterken. Als we onze eigen goddelijkheid en onze perfectie ervaren, creëren we een staat waarin onze cellen met elkaar communiceren en de kennis waarmee we zijn geboren, uitwisselen: hoe onszelf te helen.

Als we transfigureren en een staat van éénzijn in plaats van uíteenzijn ervaren, kunnen we een vredige kern in onszelf vinden, een plek waar we zowel de voortkabbelende als de onstuimige golven van onze levensstroom kunnen bevaren.

Ik wil jullie aanmoedigen iedere dag de tijd te nemen en even helemaal jezelf te zijn. Zet geestverruimende muziek op en laat je bewustzijn, je geest verruimen tot een staat van éénzijn. Ga naar binnen en ervaar jouw innerlijk licht. Met de intentie om te ervaren wie we meer dan huiddiep werkelijk zijn. Je wilt ervaren wie of wat je bent meer dan een lichaam en een ratio. Je bent een spiritueel wezen.

Ervaar jouw licht dat straalt als een ster aan de nachtelijke hemel. Vind jouw innerlijke sterrenlicht.

Met transfiguratie probeer je niet het licht naar jezelf, naar een ander of naar de wereld te sturen. Net als een ster aan de nachtelijke hemel straal je moeiteloos licht uit zonder enige opzet waar het licht naar toe moet. Een ster besluit niet waar zij haar licht naartoe zendt. Zij straalt alleen maar.

Deze staat creëert een glans die helend en opwekkend voor jou is. Jouw ogen zullen weer schitteren.

Als je de wereld bekijkt door de ogen van spirit en licht naar de wereld straalt, zal dit licht en de liefde van spirit de grauwsluiers wegtrekken en al het leven koesteren. Hoe meer je transfigureert hoe makkelijker je het vindt om door de ogen van spirit te kijken. Als je maar zo nu en dan wat doet is het moeilijker om een spirituele flow te creëren. Je stuitert heen en weer tussen ego en spirit en dat geeft een gevoel van verscheurdheid als je jouw leven en de wereld om je heen beschouwt.

In een spirituele staat verandert onze perceptie. En een andere perceptie verandert onze werkelijkheid.

We moeten onze geesten trainen om niet alleen het negatieve of de moeilijkheden te zien. Als we de wereld vanuit onze goddelijkheid bekijken kunnen we leren het goud en de rijkdom te ontwaren zelfs in alle uitdagingen en groeistuipen.

Wanneer het leven duister lijkt en vervuld van verdriet en lijden is er altijd een ander niveau van vruchtbare grond waar lijden wordt omgezet in schoonheid. Als je dan focussed op de schoonheid verandert jouw perceptie. Als jouw perceptie verandert, verandert je leven. Een manier om perceptie te veranderen is door terug te keren naar de staat van verwondering en verbazing zoals je dat als kind had.

Herinner je weer hoe alles, toen je een kind was, zo nieuw en onbezoedeld leek. Dat zal je helpen de schoonheid te ervaren die het leven te bieden heeft. Door dit te doen merk je wellicht dat je houding ten opzichte van wat het leven te bieden heeft wijzigt.

Je moet wel je houding blijven verbeteren zodat je kunt stoppen met overal op te reageren wat het leven je brengt. Je doet dit door de grauwsluier op te tillen om zo het mooie van het leven te ervaren, ongeacht wat er verder in de buitenwereld gebeurt.

Door dit te doen breng je jezelf naar een plek van liefde, waardering en dankbaarheid voor je leven. Dit leidt altijd naar een plek van innerlijke en uiterlijke transformatie.

We kunnen zo overdonderd zijn door al wat er gebeurt in de buitenwereld. Ga naar binnen en doe je ding. Dit kan bijdragen aan welke actie dan ook waartoe je wordt geroepen om de aarde en levende wezens te helpen.

De intensiteit van de veranderingen op onze planeet dwingt ons ons ding, ons eigen werk te doen.

Hieronder volgt een samenvatting van enkele eenvoudige oefeningen die we de afgelopen jaren samen hebben gedaan.

Draag een steen in je broekzak of heb iets om je eraan te herinneren te stoppen met wat je aan het doen bent en jezelf de vraag te stellen: “Waar denk ik nú op dit moment aan?” Dit om te leren de negatieve gedachtestroom te stoppen die wegleidt van het gewenste doel.

Omgeef jezelf met natuurbeelden en foto’s van wezens die belangrijk voor je zijn. Bijvoorbeeld foto’s van puppies, katjes, jonge dieren, een oceaan, rivier, bloem, boom of rots, enzovoort. Welke energie je ook de wereld instuurt, die gaat ook naar al het leven dat je belangrijk vindt. Want we zijn allemaal verbonden in/aan één levensweb.

Je kunt jouw negatieve gedachten uitbannen met mooie geluiden zoals het zingen van vogels, lachende kinderen, enz.

Je kunt inspirerende woorden opschrijven en ernaar kijken zoals hoop, briljant, stralend, verbazing, verwondering, liefde, enz. Als je deze woorden leest zal je huidige stemming veranderen.

Je kunt ook met dat doel inspirerende uitspraken bij je dragen.

Denk aan iets waar je dankbaar voor bent. Herinner je eenvoudige zaken die jouw leven zo mooi maakten zoals de eerste keer een ijsje eten, of de eerste keer sneeuw zien, enz.

Het is belangrijk dat we bij de les blijven en de gedachten waarin we gedurende de dag rondtollen observeren. Want we moeten leren hoe we onze negatieve en saboterende gedachten kunnen vervangen door gedachten die ons naar ons wenselijk doel leiden.

Woorden maken onze gedachten uit. En ieder woord is een zaadje. Wanneer we praten, planten we zaadjes die met zorg diepe wortels vormen en tot sterke planten uitgroeien. Wat voor soort planten wil je in jouw ‘binnentuin’ en in de aarde laten groeien en bloeien? Vergeet niet dat wat je voedt, groeit! Herinner je de Aramese uitspraak ‘Abraq ad Habra’ (abracadabra) hetgeen betekent “Ik creëer al sprekend”.

Behalve onze perceptie wijzigen, leven in dankbaarheid, goed op de gedachten en woorden die we gebruiken passen, moeten we ons ook herinneren dat we ons leven en de wereld met onze verbeeldingskracht tot echtheid, tot bestaan dromen.

We moeten allemaal leren hoe we onze fantasie focussen om samen het leven en de wereld voor te stellen waarin we willen leven. Dit betekent gebruik maken van al onze zintuigen en in de droom stappen, en vanuit de droom leven alsof we die nu hebben gemanifesteerd.

We dagdromen altijd. Het wordt tijd dat we onze gezamenlijke verbeeldingskracht focussen op wat we echt willen creëren, in plaats van de chaos waarvoor we onze fantasie gebruiken. En tegelijkertijd weten we niet waar spirit en evolutie ons heenleiden. De paradox is ons droomwerk te doen en de uitkomst over te laten.

Als je merkt dat je op anderen en op het leven reageert, zorg er dan voor dat je, terwijl je jouw gevoelens uitdrukt, tegelijk de energie achter jouw emoties transmuteert en transformeert naar licht en liefde. Alleen uiten, niet zenden. Op die manier blijven we de energie van liefde voeden in plaats van haat, lijden en verdeeldheid.

En ga alsjeblieft naar buiten en verbind je weer met de natuur zoveel en zovaak als je kan. Het maakt niet uit of je buiten of in de stad woont. De aarde leeft en heeft een ziel. Alles wat bestaat op deze planeet leeft en heeft een ziel. Het wordt tijd dat we ons weer verbinden met de spirit die in alle dingen leeft; dit betekent al dat leeft.

Voel de hartslag van de aarde. Wees iedere dag dankbaar voor jouw leven en voor de aarde, de lucht, het water en de zon die ons alles geven wat we nodig hebben om te gedijen.

We hebben al de oefeningen die ik hiervoor beschreef al jaren samen gedaan.

Voor de nieuwelingen onder u, de oefeningen zijn beschreven in mijn boeken Medicine for the Earth, How to Heal Toxic Thoughts, en The Shaman’s Toolkit (eerdere uitgave was getiteld How to Thrive in Changing Times). En ik vertel u al dit werk in “Shamanic Visioning”, een 6-delige CD audio cursus geproduceerd door Sounds True. [Noot: deze uitgaven zijn niet vertaald]

Op weg naar het vieren van de winter zonnewende is het belangrijk dat we verre blijven van het commerciële aspect van dit seizoen. In een vorige Transmutatie Nieuws beschreef ik hoe een wensenboom te maken voor thuis, op je werk of voor je gemeenschap.

De tijden waarin we leven roepen ons op om onze gemeenschap sterk te maken. Want in tijden van tegenslag is het goed in een sterke gemeenschap te leven. We hebben mensen zien samenkomen om een gezamenlijke tuin aan te leggen. Bij rampen komen mensen in een gemeenschap bijeen om samen huizen en bedrijven weer op te bouwen.

We kunnen spiritualiteit in onze gemeenschap brengen. Toen ik de ‘Medicine for the Earth’ Hart-studie uitvoerde met de ‘Integrative School of Medicine’ van de Universiteit van Michigan bleek mijn groep positief beïnvloed door het werk. Als ik terugkijk op de kracht van onze tijd samen, waren de mensen in de groep zo geraakt door de liefde die in onze cirkel was gevormd. Iedereen wist hoezeer een ieder om hem of haar gaf en om het succes van de genezing. Ik geloof persoonlijk dat het de liefde en steun in de gemeenschap was die uiteindelijk de positieve resultaten die we in de deelnemers zagen, tot gevolg hadden.

Het zou geweldig zijn om die mate van steun in jouw familie, in je werkomgeving en in de gemeenschap waarin je leeft, te brengen.

Je kan dit heel eenvoudig doen, door een boom of struik te vinden die je kan bedanken voor het willen dragen van de wensen en gebeden. Nodig mensen uit een lint of draad die een wens of gebed representeert, losjes (je wilt de takken niet wurgen) om een tak te knopen. Je kan een schaal neerzetten en mensen uitnodigen hun wensen of gebeden daar in te doen. Vraag ieder lid van je familie, alle mensen op je werk of in jouw gemeenschap om de intentie te koesteren dat ieders wensen of gebeden worden verhoord. Dit zal een band tussen mensen creëren die een positieve impact op allemaal heeft. Mensen zullen voelen dat er voor ze gezorgd wordt en dat versterkt de band die nodig is om een werkelijke steun te zijn voor allen in jouw gemeenschap.

Volle maan valt op 17 december. Wij zijn een sterke, liefhebbende en ondersteunende gemeenschap. Wij brengen ons spiritueel licht bij elkaar om door te gaan met een sterk, krachtig, en stralend web van licht te weven in en over de hele wereld.

Voor u nieuwe lezers van het Transmutatie Nieuws kijk op de homepage bij “Creating a Human Web of Light” voor instructies hoe mee te doen in onze volle maan ceremonie.

De winter zonnewende valt op 21 december. Laten we samen deze seizoenswisseling vieren. We vieren de winter zonnewende en de terugkeer van het licht op het Noordelijk Halfrond en zomer zonnewende op het Zuidelijk Halfrond.

Ik wil jullie graag vragen om tijdens de zonnewende een meditatie of een journey te doen om je met de elementen van waar je woont te verbinden. Verbind je met de aarde, lucht, water en de zon. Wees dankbaar voor de energie en het leven wat zij jou brengen. Vraag hoe jij kan helpen in deze tijden van verandering waar de aarde doorheengaat.

Leg gebeden en goede wensen binnen of buiten op een altaar namens de duizenden lezers in onze wereldwijde gemeenschap die samen werken met de oefeningen die ik in het Transmutatie Nieuws deel. Laten we onze gebedsschaal maken en de gezondheid en leven van onze kringen voeden.

Wat mijzelf betreft, ik voel dat de wereld zo snel verandert dat ik wat tijd nodig heb om me te bezinnen op hoe ik mijn lessen moet aanpassen om mensen te helpen hun spiritueel werk te verdiepen.

Afgelopen zomer sloot ik contracten voor twee nieuwe boeken. Eén is met Sounds True om een boek te schrijven gebaseerd op mijn audio cursus “Shamanic Visioning”.

Het zou kunnen zijn dat dit het laatste boek is dat ik over Shamanisme schrijf. Misschien ook niet, maar dat is wel de insteek waarmee ik dit ga schrijven. Ik ga veel tijd besteden om na te denken hoe ik mijn vroegere lessen over Shamanisme en shamanic oefeningen wil omvormen en het Shamanisme out-of-the-box te brengen. Ik voel heel sterk dat het Shamanisme in de praktijk zal veranderen en dat het grenzeloze potentie heeft om dé helende kracht van de planeet te zijn. Maar de praktijk van het Shamanisme is in een hokje gestopt toen mensen in de hedendaagse wereld geprobeerd hebben het teveel te reguleren. De kracht van het onzichtbare kan verloren gaan als we ons op de techniek focussen. Zo denk ik er over.

Een ander boek waar ik een contract voor heb schrijf ik samen met Llyn Roberts. We schrijven samen een prachtig boek over hoe weer in contact te staan met het vrouwelijk aspect van de natuur. Dit boek is zo nieuw en anders. Zoiets is niet op de markt. Inner Traditions zal dit boek publiceren. Ik heb genoten van de samenwerking met Llyn en ik ben enthousiast over het boek.

Dit alles om te melden dat ik slechts twee workshops heb gepland in 2014. Want ik neem dit jaar om mijn lessen te verdiepen door het schrijven; en ook om de tijd te hebben na te denken over wat ik in de toekomst wil gaan doceren.

Natuurlijk ga ik door met het schrijven van het Transmutatie Nieuws.

Zo op weg naar Nieuwjaar en naar nieuwe mogelijkheden voor heling, groei, en evolutie wil ik graag al degenen bedanken die helpen het Transmutatie Nieuws beschikbaar te maken voor lezers over de hele wereld.

Laten we Sylvia Edwards, onze webmaster, hartelijk danken. Zij is zo genereus en heeft zoveel bijgedragen om het Transmutatie Nieuws beschikbaar te maken. Alle goede wensen voor jou, Sylvia voor het beste wat het leven heeft te geven.

En bedenk eens wat een werk het is om alle woorden die ik steeds weer in het Transmutatie Nieuws opschrijf te vertalen. Laten we dank zeggen, goede wensen sturen en liefde en licht stralen naar al degenen die zo genereus hun tijd geven voor de vertalingen:

Katalin Abrudan – Hongaars
Lena Anderheim – Zweeds
Nello Ceccon – Italiaans
Ines Fermoso – Spaans
Sofia Frazoa – Portugees
Dorota Goczal – Pools
Els de Graaff-van Meeteren – Nederlands
Eleni Evangelinou en Rallou Gromitsari – Grieks
Annie Idrissi – Frans
Miriam Kisssova en Jan Lenc – Slowaakse
Irina Osechinsky – Russisch
Eva Ruprechtsberger – Duits
Tea Thum – Fins
Simin Uysal – Turks

Samen zenden we goede wensen, samen tonen we dankbaarheid en samen stralen we liefde en licht naar ons allemaal in onze gemeenschap terwijl we ons spiritueel werk verdiepen hetgeen exponentieel veranderingen in ons eigen leven en in de wereld om ons heen tot stand brengt.

Wij wensen jullie een vrolijke, vreugdevolle zonnewende!

Transmutation News – November 2013 – Dutch

Transmutatie Nieuws november 2013

Het is niet altijd makkelijk om een spiritueel pad te bewandelen. Want eigenlijk is het zo dat als we echt op een spiritueel pad zijn, we gedreven worden door spirit en niet door onze persoonlijkheid of ons ego.

Maar wij zijn mensen met persoonlijkheid, ego, lichaam en geest. En door deze aspecten kunnen we grote vreugde ervaren maar ook een gevoel van lijden. Want als we de wereld door de ogen van ons ego bekijken ziet de wereld er niet zo goed uit. Rondom ons valt alles uit elkaar. Het klimaat verandert zodanig dat we enorme veranderingen aan de aarde zien die niet alleen mensen maar al het leven raken. Ik hoef niet te vertellen wat er op politiek en economisch gebied gebeurt. En het geweldadige gedrag van mensen tegenover elkaar en al het andere leven is niet wat we graag zo zien doorgaan.

Dan doen we ons spirituele werk. En zodra we in contact zijn met onze spirit laten we de arena van dualiteit achter ons en verplaatsen we ons naar een omgeving van eenheid. Vanaf deze plek van goddelijk licht en liefde ziet alles er anders uit. Want in de spirit-arena bestaat geen oordeel of onvolmaaktheid. Het is wat het is en spirit aanvaardt de veranderingen die naar evolutie en groei leiden.

Zie hier de paradox. Hoe moeten we goddelijkheid zien in overstromingen, droogte, tornado’s, oorlog en geweld enz.? En blijven we op onze handen zitten zeggend dat alles van goddelijke perfectie is dus ik hoef me er niet om te bekommeren, geen zorgen over te maken en ik hoef niet in actie te komen? Het antwoord hierop is NEE.

Menselijke wezens hebben niet voor de aarde, het lichaam waarop wij leven, gezorgd. Kijk naar je eigen lichaam. Als je doorgaat er vergif in te stoppen en er niet voor te zorgen komt er een moment dat jouw gezondheid eraan gaat. Als gezondheid eraan gaat is het noodzakelijk in actie te komen en de manier waarop je voor jouw fysieke lichaam zorgt verandert. Je moet leren hoe met jouw emoties en mentale stemmingen om te gaan zodat je jouw welzijn verbetert. En de meeste mensen vinden enorm veel baat bij wat spirituele oefeningen om hun gezondheid en lekker-in-je-vel-zitten te verbeteren. Zorgen voor lichaam, geest en spirit creëert samen een harmonieus leven. Disharmonie veroorzaakt ziekte.

Wat we nu zien is het resultaat van niet voor onszelf zorgen maar ook van niet zorgen voor de ons levenbrengende aarde, lucht, water en zon. Het niet bezig zijn met onze persoonlijke issues zoals de wens om meer en meer ‘stuff’ te verzamelen, heeft disharmonie gecreëerd. Het niet verwerken van onze mentale stemmingen leidt tot machtsbeluste mensen die gewelddadig zijn tegenover kinderen, vrouwen en mannen en al het overige leven.

We trekken de bossen en de jungle in en kappen miljoenen bomen zonder hen te eren of over het levensweb na te denken en zich te realiseren hoezeer deze bomen bijdragen tot de gezondheid van de planeet. We roeien complete soorten uit uit naam van ‘geld’ en daarbij doen we niet alleen onrecht aan hun schoonheid en hun leven maar we zien niet hoe deze soorten bijdragen aan de levensvatbaarheid van het levensweb. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Ik probeer echt niet de lezer te ontmoedigen. U kent mijn intentie om iedere column van Transmutatie Nieuws een inspiratie te laten zijn om ons spiritueel werk te blijven doen.

Ik probeer alleen maar duidelijk te maken dat de mensheid niet gedreven wordt door spirit. Dus hoewel we er soms wanhopig van worden is het tijd dat we opstaan en ons spiritueel werk doen om ons bewustzijn en onze percepties en opvattingen te veranderen. Het is de tijd voor ons om samen als een wereldwijde gemeenschap op te staan zodat we exponentieel verandering kunnen creëren die zorgt voor het herstel en healing van de aarde en al het leven.

En het is tijd dat we het feit accepteren dat de aarde evolueert en dat landschappen veranderen zoals dat al sinds het begin der tijden gebeurt.

Wij moeten ons gedrag onder de loep nemen hoe we met onze bezigheden bijdragen aan het welzijn van de aarde en het klimaat. Welke simpele veranderingen kunnen we maken?

Ik ben werkelijk stomverbaasd dat er mensen op het spirituele pad zijn die zelfs niet proberen te recyclen. Het zijn soms kleine simpele stapjes die we kunnen zetten om werkelijk voor de planeet en het milieu te zorgen.

We moeten doorgaan alert te zijn op woorden en gedachten waarmee we het collectief voeden. We doen dit al jaren met elkaar. Dit is iets wat we moeten blijven doen. Bovendien moeten we waakzaam zijn voor de energie die onder onze emoties schuilt waarmee we onszelf en het collectief voeden. Want wat we voeden groeit.

We moeten constant ons goddelijk licht en de schoonheid in het leven voelen. We kunnen hier niet mee stoppen omdat we in de war zijn door wat er in de wereld gebeurt. Spiritueel werk dat alleen maar gedaan wordt met het oog op resultaat is GEEN spiritueel werk. Als we vast zitten aan resultaat is dat het werk van het ego en niet van spirit.

We moeten doorgaan de wereld zoals we die wensen in werkelijkheid te dromen. Want het is bekend sinds het begin der tijden dat alles begint in de onzichtbare werelden voordat het zich manifesteert in de fysieke werkelijkheid.

Voor de nieuwe lezers van het Transmutatie Nieuws: dit alles is te lezen in mijn boeken Medicine for the Earth, How to Heal Toxic Thoughts en The Shaman’s Toolkit. We hebben als wereldwijde gemeenschap vele jaren samen de oefeningen zoals beschreven in deze maandelijkse columns gedaan.

Het is belangrijk te erkennen dat hoewel veel van wat ons niet meer dient al in het weefsel van de werkelijkheid is opgelost, prachtige nieuwe weefsels zich beginnen te manifesteren. Door nieuwe denkwijzen en nieuwe aannames bereiken miljoenen mensen nieuwe bewustzijnsniveaus. Positieve veranderingen vinden plaats.

Kijk maar rond en zie de positieve veranderingen in je eigen omgeving in plaats van alleen maar ‘het slechte nieuws’ te horen waarmee de media ons voorzien.

We kunnen zo meegesleept worden in hoe de media ons het wereldnieuws presenteren. Veel gebeurtenissen worden niet gecoverd. En vroeger wisten de mensen niet eens wat er aan de hand was in andere delen van de wereld. Zo’n overvloed aan kennis is overweldigend.

Bedenk simpele oefeningen die je kunt doen waarmee je kan focussen op jouw spirituele werk om dat wat je al het leven op aarde toewenst, dan ook te voeden. Wees een bewust positieve veranderaar. Werk aan je emotionele en mentale stemmingen. Bedenk wel dat de letterlijke betekenis van het woord “alchemie” is: in en door het innerlijke diepe duister heen werken.

Voel je pijn, frustratie en wanhoop en ploeter er doorheen. Sta in de wereld en doe je werk zodat je nog meer liefde en licht kan uitdragen.

Er is iets groters dan wat jouw ego en persoonlijkheid kan bevatten van wat er in de fysieke wereld gebeurt. En tegelijk manifesteert zich ENORM VEEL LICHT wat door de onzichtbare werelden schijnt.

Hou ermee op dat je direct resultaat van je spirituele werk wil zien. We zijn deel van het probleem aangezien we ons lichaam en het lichaam van de aarde hebben laten uitputten. Laten we dan ook een deel van de oplossing zijn door ons werk te doen in koesteren en zorgen voor onze gezondheid en het welzijn van de aarde en al het leven.

Dit is niet het moment om op te geven. Dit is het moment om op te staan en de elementen van het ‘Medicine for the World’-werk: intentie + liefde + eenheid + harmonie + concentratie + focus + verbeelding = transmutatie, transformatie en creatie toe te passen naar een mooie wereld voor al het leven.

Doe niet mee aan medelijden voor mensen of enig ander leven dat door moeilijke tijden gaat. Je projecteert uiteindelijk zwakte op hen. Projecteer sterkte en kracht op hen door ze in hun goddelijke volmaaktheid te zien.

Op 17 november is het volle maan. Laten we ons echt voorbereiden door onze ego en persoonlijkheid opzij te zetten en ons goddelijk licht en liefde te laten schijnen. Straal die liefde en dat licht overal uit. Laten we samen met het licht van onze wereldwijde gemeenschap een sterk en krachtig web van licht over de hele aarde leggen.

Voor de nieuwe lezers van het Transformatie Nieuws ga naar de homepage en lees: “Creating a Human Web of Light”.

Laatst ben ik door het blad ‘Spirituality and Health’ in hun november/december-nummer geëerd als één van de Top 10 Spirituele Helden van 2013. Andere genomineerden zijn India.Arie, Adyashanti, Paige Elenson, Chief Oren Lyons, Sister Simone Campbell, Stacey Kennealy Pema Chodrin, Robert Peng, en Aartsbisschop Desmond Tutu.

Wat me vooral door deze eer raakte was dat de beslissing om mij in de lijst op te nemen gebaseerd was op het werk van ‘Medicine for the Earth’. Geweldig mee te maken dat het werk dat we voor de planeet doen geëerd wordt. We hebben tegenwoordig zoveel mogelijkheden om de planeet te helen. Laten we doorstoten als een sterke spirituele macht om exponentieel veranderingen voor elkaar te brengen door samen te werken uit liefde voor al het leven.

Om het artikel in ‘Spirituality and Health’ te lezen, ga naar: http://spiritualityhealth.com/articles/spiritual-heroes-2013-qa-sandra-ingerman.

Transmutation News – October 2013 – Dutch

Transmutatie Nieuws oktober 2013

Dank voor jullie geduld met het probleem dat we hadden met de eerste link naar het Transmutatie Nieuws van september. Sylvia Edwards mailde later de juiste link. Ik hoop dat jullie de september-column hebben kunnen lezen want er stonden denk ik een paar krachtige lessen in om mee te werken.

Trouwens, de laatste paar columns waren behoorlijk diep en rijk aan lessen en oefeningen om in je leven van alledag te integreren. Zoals ik jaren geleden al schreef, gaat het met het Transmutatie Nieuws op en neer. Soms heb ik het gevoel dat ik niets meer over heb om over te schrijven. Soms herhaal ik bepaalde lessen. En dan na wat rustige cycli komen nieuwe inzichten tevoorschijn en die wil ik beslist delen.

Ik weet dat wat ik de laatste paar maanden heb geschreven veel is om te verwerken. Neem alsjeblieft de tijd om enkele recente columns nog eens te lezen en om bij jezelf na te gaan welke inzichten die ik met jullie deelde tot jouw hart en ziel spreken. Want die inzichten die je raken, integreer de nieuwe lessen en oefeningen echt in je dagelijks leven opdat je uiteindelijk voelt dat de kwaliteit van jouw leven verbeterd is. Als jouw bewustzijn verandert is dit door het totale levensweb te merken.

Al jaren schrijf ik over de lessen, openbaringen en heling die ik heb ontvangen al lopend in de natuur. Ik woon een paar kilometer buiten Santa Fe. Bij mijn huis loopt een kreek kilometers verder in beide richtingen. In Santa Fe County is het verboden een hek om jouw terrein te zetten, zodat mensen als ze dat willen de hele lengte door de kreek kunnen lopen.

Een kreek is een drooggevallen rivierbedding. Hoewel er veel huizen staan waar ik woon, kan je die niet zien als je de kreek ingaat en door de bedding loopt. Een cadeautje om ergens te wonen waar je makkelijk de natuur inloopt en niets merkt van andere mensen om je heen.

Ik loop door deze kreek al de 18 jaar dat ik in dit huis woon. Soms jog ik om een beetje te bewegen en dan laat ik mijn gedachten dwalen. En een andere keer loop ik langzaam terwijl ik me dan echt verbind met de overvloed aan planten en bomen die hier groeien. Rond de kreek staan jeneverbessen, pinyon dennen, ponderosa dennen, populieren en espen. Ik heb veel van deze bomen leren kennen en ik voel dat ik met sommige zo diep verbonden ben dat ik ze echt mijn vrienden kan noemen. Zo zelfs dat wanneer de lucht stil staat bepaalde bomen hun bladeren laten ritselen als ik dichterbij kom.

Er is één oude ponderosa den zo bijzonder, zo prachtig en het lijkt wel of deze den floreert bij de meest extreme weersomstandigheden zoals koude, hitte, wind en natuurlijk droogte. Er staat zelf een bankje voor ouderen die daar is neergezet met kussens waarop staat “voor de ouderen”. Deze boom krijgt veel liefde en respect van de lokale bevolking.

Over sommige bomen maak ik me zorgen. Ik kan zien dat ze het een beetje moeilijk hebben. Ik doe mijn werk om niet strijd en ziekte op hen te projecteren. Ik zie ze in hun goddelijk licht, en ik raak vaak de stam aan en voel de bast van de boom en straal liefde en licht uit. En er zijn momenten wanneer ik in diepe concentratie door de kreek loop dat ik alle bomen in hun goddelijk licht ervaar.

Er zijn ook momenten dat ik me emotioneel en fysiek niet zo goed voel en dan vraag ik de bomen mij te herkennen in mijn goddelijkheid. Natuur is intelligent en herkent ons. Ik heb hier eerder over geschreven.

Wanneer ik door de kreek loop met vragen of zorgen merk ik dat de natuur me telkens weer tekens geeft. Ik hou ervan met tekens te werken, omdat dat een manier is om te ervaren hoeveel steun we altijd van het universum krijgen. Het universum, de helpers, de spirits, de natuur zelf geeft ons altijd wegwijzers die ons levenspad verlichten.

Als je wat ik in het TN van september schreef over je zintuigen scherpen goed tot je door laat dringen zal je je meer bewust zijn van de omens en de tekens die je worden getoond.

Op de homepage van deze site kan je een artikel vinden dat ik schreef over ““How to Work with Omens” [nog niet vertaald]. Ik verzeker je dat als je dit gaat doen je je opnieuw de magie van het bestaan herinnert.

Er zijn momenten dat ik door mijn kreek wandelde huilend en biddend om hulp om me door veeleisende tijden heen te helpen. En ik ontvang altijd wel een buitengewoon teken dat me laat merken dat het universum luistert en me hulp stuurt.

Twee keer kreeg ik zulke buitengewone omens dat ik die met jullie wil delen.

Jaren geleden had ik een moeilijke tijd met iemand uit mijn spirituele groep. Ik liep op mijn loopband met mijn gedachte bij deze situatie. Ik hoorde een erg duidelijke boodschap om in mijn kreek te gaan lopen en daar zou ik een teken krijgen.

Dus stopte ik mijn loopband, trol andere schoenen aan om in het zand te lopen en begon te wandelen. Na ongeveer 10 minuten kwam een havik door de bomen aangevlogen, vloog recht op me af en sloeg me op mijn hoofd met zijn vleugel. Pal achter hem vloog een kolibrie en die dook op me af en sloeg me op mijn hoofd met zijn vleugel. Vervolgens landden ze beide op een tak en zaten naast elkaar en keken naar me en dat leek wel een eeuwigheid te duren. Niemand bewoog tot ik minuten later eindelijk mijn wandeling vervolgde. Kan je je voorstellen, een havik en een kolibrie rustig onbeweeglijk naast elkaar op een tak? Het was ongelooflijk.

Het duurde wel even voor ik de boodschap begreep. Het is niet altijd makkelijk om tekens te interpreteren. Maar uiteindelijk begreep ik de boodschap. En zo nu en dan denk ik nog wel eens aan deze wandeling terug omdat het echt buitengewoon was dat de havik en de kolibrie verschenen.

Twee jaar geleden werd er veel van me gevraagd door de zorg voor mijn vader van 97. Ik moest beslissingen nemen waarvan ik het gevoel had dat ze wat ik emotioneel aankon te boven gingen. Hospice kon me tot op zekere hoogte helpen. Maar zij konden sommige beslissingen waar ik voor stond niet nemen.

Op een dag wandelde ik in mijn kreek. Ik huilde en bad voor hulp en een teken. Het was een koude regenachtige oktoberdag.

Toen ik weer thuiskwam kroop een babyslang over mijn wandelschoen. Ik kon mijn ogen niet geloven. Ik was zo wanhopig dat ik niet helder kon denken. Ik bukte me om te zien of het een worm was of een of ander ander beest. Het was een slang. Oktober is echt niet de tijd voor slangen om uit het ei te kruipen. En een slang zou op een koude regenachtige dag niet buiten zijn. Maar het was er echt een. Ik kon zijn aanwezigheid niet ontkennen.

Het omen betekende dat iets aan het veranderen en transformeren was. Ik zag het als een teken van dood/wedergeboorte. En inderdaad overleed mijn vader kort nadat ik dit teken zag. Hij stierf uiteindelijk in vrede en gratie. Het was een nieuwe geboorte en transitie voor mijn hele familie.

Als ik naga hoeveel cadeautjes ik al lopend in mijn kreek gekregen heb, heb ik sterk het gevoel dat het mijn voortdurende verbinding met de spirit van deze plek is dat zo’n rijkdom aan tekens mij op mijn levenspad helpt. Niet alleen wandel ik hetzelfde pad regelmatig maar ik doe dat met ere en respect voor al wat hier leeft.

Ik geloof dat de relatie die ik heb opgebouwd met de natuurwezens hier zo’n sterk veld, zo’n sterke band heeft gecreëerd dat die de sluiers tussen de werelden optrekt. De hulp van het verborgen rijk kan er doorheen reiken om me te gidsen en me te laten weten hoezeer ik geliefd en gesteund wordt.

Ik heb niet altijd op een plek gewoond waar ik de mogelijkheid had om mijn deur uit te stappen en kilometers in de natuur te kunnen lopen. Ik groeide op in Brooklyn, en ik zong elke dag een boom bij mijn huis toe. Ik praatte iedere dag met hem. En ik had het gevoel dat de boom terugsprak.

Ik woonde ook in San Francisco waar ik mijn favoriete wandelingen in de natuur had waar ik met de natuurwezens zo’n sterke band opbouwde dat ik een sterk gevoel van wederzijdse liefde en steun had.

Het punt dat ik probeer te maken is dat je waar je ook woont een wederzijdse ondersteunende relatie met de natuur kan opbouwen of dat nu in de stad of op het platteland is. Er zijn parken waar je kunt wandelen. Misschien is er een boom of een plant die je kunt overspoelen met liefde iedere dag. Er is de hemel boven en de aarde beneden die je steeds kan eren. Je kan de levende wezens die we aarde, lucht, aarde en de zon noemen eren gedurende je dag. Het doet er niet toe waar je woont.

De natuur zal op jou reageren. Jouw leven zal veranderen. Jouw band met het universum zal veranderen wanneer je tekens begint te zien die je worden gegeven om jouw pad te verlichten en die je laten weten dat je herkend, gesteund en geliefd wordt door de spirit die in alle dingen leeft. Nog belangrijker, jouw diepe relatie met de natuur vervult jouw ziel.

Havik, slang en libel komen vaak bij me als ik door mijn kreek loop en ook als ik op andere plekken in de natuur wandel wanneer het universum me een teken wil geven. Wie bezoekt jou? De wind geeft me soms krachtige boodschappen en ik heb geleerd de boodschappen die door de wind en briesjes tot me komen te vertrouwen als ik wil weten wat ik moet doen in mijn leven.

Vind een park, een stuk natuur, en verbind je iedere dag met de natuur. Terwijl je een band opbouwt merk dan hoezeer het universum op jouw vragen, uitdagingen en gebeden reageert.

Op 18 oktober is het volle maan. Je kan wat ik heb geschreven over het verdiepen van je relatie met de maan integreren. De maan herkent je. Eer de maan, ga erop uit en zing de maan toe, en leer hoezeer jouw cycli met de cycli van de maan harmoniseren en erdoor beïnvloed worden.

Merk hoe de maan een deel is van de ceremonie “Creating a Human Web of Light” die we steeds weer iedere maand sinds 2000 doen. Bereid je voor en creëer een speciale (heilige) plek en breng jezelf in een verhoogde staat van bewustzijn en doe mee met het wereldwijde gezelschap. Ervaar wie je bent onder je huid: puur spirit, puur licht. En straal dat licht uit door het web van licht in je en over de aarde.

Als je Transmutatie Nieuws voor het eerst leest ga naar de homepage naar “Creating A Human Web of Light” [nog niet in het Nederlands vertaald] en lees de instructies voor onze volle maan ceremonie.

Transmutation News – September 2013 – Dutch

Transmutatie Nieuws september 2013

Er is nog zó veel te ontdekken als we onze band verstevigen met het onzichtbare, de verborgen rijken en de vormloze energieën waarmee we ons spiritueel werk doen.

Zoals ik vorige maand al schreef verliezen we onszelf in methodes en ontgaat ons wat onder de oppervlakte gebeurt als we in de onzichtbare rijken geraken.

We proberen vaak de instructies te volgen hoe we ons spiritueel werk moeten doen en we vergeten dan dat die instructies er slechts zijn om ons bij de deur te brengen. En om dan door de deuropening in de ware diepte van het onzichtbare te stappen moeten we de instructies en methodes loslaten. Want die “instructies” kunnen ons aan de oppervlakte houden en een echte ontdekking van de schoonheid van de spirit-wereld tegenhouden. Instructies en leermethodes kunnen ons op weg helpen. We moeten tenslotte ergens beginnen. Maar er komt een moment dat we al wat we geleerd hebben in workshops of uit boeken die we gelezen hebben moeten vergeten en onze eigen weg vinden.

We worden overstelpt met zintuiglijke stimulering zoals dat in de wereld waarin we leven op ons afkomt. Het is moeilijk de innerlijke stilte te vinden waar spirit en natuur met ons communiceren op een manier die verder gaat dan woorden maar meer een overdracht is die onze diepste ziel raakt. We kunnen niet aan de oppervlakte blijven of rationeel de mysteries van spirit begrijpen.

Al jaren moedig ik je aan je eigen scheppingsverhaal te kennen en jouw schepper te ontmoeten. En in het augustus-nieuws vroeg ik je de energie achter de schepping te ervaren.

Er zit een energie achter de schepping die niet in woorden is te vatten en die we rationeel niet kunnen begrijpen. Niet naar woorden zoeken en juist de betekenis achter het verhaal ervaren stelt ons in staat een transmissie te ontvangen die tot het diepste van onze ziel doordringt.

Wanneer we in de natuur wandelen en tot de spirits van de elementen en tot andere natuur-wezens spreken komt de werkelijke wijsheid door een transmissie die de ratio overstijgt. Deze energietransmissie raakt een weten wat we van geboorte af aan hebben en wat als mest voor onze groei is.

Hetzelfde geldt voor hen die shamanic journeying praktiseren. We raken zo gevangen in de visuele en verbale boodschappen van onze help-spirits. We kijken vaak niet naar de diepere betekenis van wat ze ons proberen te zeggen.

Het doel van een initiatie is om het oppervlakkige van ons ego en persoonlijkheid weg te snijden zodat de diepte van spirit zichtbaar wordt.

In het augustusnummer van Transformatie Nieuws staat bij de aankondigingen een link naar een essay dat Sparrow Hart schreef getiteld “Of Dreams and Dragonflies” (“Over Dromen en Libellen” nog niet vertaald)

In het essay vertelt Sparrow Hart hoe hij erachter kwam dat libellen twee paar ogen hebben met 16.000 lensjes. Sparrow Hart mijmerde hoe libellen een universum bewonen dat wij niet kunnen bevatten of doorgronden. Dit veroorzaakte een diepe overpeinzing bij mij.

Als mens hebben wij interne en externe zintuigen. Maar in de westerse wereld snijden we onszelf af onze zintuigen in alle diepte te gebruiken.

Ik ging erover nadenken hoe wij in de moderne wereld onze zintuigen verstompt hebben. Wij leven en werken in een verschaalde omgeving. Veel mensen gebruiken kaarsen en kunstmatige geurverstuivers om te verdoezelen hoe de lucht ruikt.

We luisteren de hele dag naar muziek. Velen van ons zijn omringd door zoveel extern lawaai dat we de mooie vogel niet meer horen zingen of het geluid van een briesje, harde wind of regen niet horen.

Wanneer was de laatste keer dat je een boom hoorde zingen? Bomen zingen echt en als je je “verborgen oren” opent kan je ze horen.

En velen van ons zijn zo afgescheiden van ons lichaam dat we onszelf niet toestaan wat om ons heen is aan te raken.

We maskeren de smaak van ons voedsel met zoveel kunstmatige aroma’s en zoetstoffen dat we de natuurlijke smaak van de producten niet meer kunnen appreciëren.

We omgeven onszelf vaak met zoveel materie, met dingen, dat we ons gevoel overbelasten en dat we de schoonheid van de natuurlijke wereld niet meer kunnen zien.

Een vriendin vertelde me dat ze een boottrip maakte op een rivier in een landelijk deel van Australië. De gids probeerde alle toeristen te wijzen op een boom in de verte met een slang erin. Niemand aan boord kon zelfs de boom maar zien. Toen ze dichterbij kwamen kon iedereen de boom en de slang zien en men was verbaasd hoe de gids dat zo ver weg wel kon zien. Kennelijk waren de zintuigen van de gids scherp gebleven levend in de natuur. Hebben wij ons vermogen verloren ons besef en onze waarneming uit te strekken? Met oefening kunnen we dit weer terugkrijgen.

Dit vertel ik allemaal omdat ons zoveel ontgaat wat het leven ons te bieden heeft. We kunnen de schoonheid niet waarnemen en ons verbinden met de natuur als we de zintuigen die we hebben niet volledig gebruiken.

We moeten onze zintuigen weer nieuw leven inblazen om de schoonheid en kracht van de wereld om ons heen aan te raken. En dan kunnen we echt genieten van de schoonheid die in alle dingen is.

We hebben ook buitengewone zintuigen. We hebben de gave om onze shamanistische, paranormale en intuïtieve kennis aan te boren door onze innerlijke zintuigen te gebruiken. Maar opnieuw vind ik dat zo velen van ons gestopt zijn met onze paranormale zinnen te werken.

Vóór een aardbeving of een andere natuurramp verandert het gedrag van dieren significant. Tijdens de vreselijke tsunami in Thailand waren de dieren al naar hogergelegen, veilige gebieden getrokken nog vóór de mensen iets merkten van de tsunami.

Ik heb een vriend die een boa constrictor heeft en voor een aardbeving werd de slang onrustig. Hetzelfde gedrag is te zien bij vogels, honden, katten en andere dieren. De meeste mensen hebben hun zesde zintuig om de signalen die dieren wel ontvangen uitgeschakeld. De zinnen van andere natuurwezens zijn alert genoeg om veranderingen in de aarde en in de omgeving op te merken.

Eén van mijn grootste frustraties als ik les geef in shamanic journey’s is hoezeer mensen gefocust zijn op hun reis te willen zien alsof ze naar een Tv-show of een film kijken. Ik vind het lastig om mensen zover te krijgen de diepte van al hun buitengewone zinnen te ervaren. De spirits communiceren nou eenmaal niet met ons alleen maar in beelden.

Een shamanic journey is geen out-of-body ervaring. Door een andere staat van bewustzijn licht de Shamaan de sluier tussen de zichtbare en onzichtbare rijken en stapt een andere dimensie van de werkelijkheid binnen. De Shamaan is in die wereld met zijn of haar zinnen/zintuigen/gevoel geactiveerd. Een Shamaan ziet, hoort, voelt, ruikt, en proeft precies zo als we in ons dagelijks leven zouden doen. De Shamaan benadert zijn of haar helpende spirits en houdt zich met hen bezig zoals we dat zouden doen met mensen in ons dagelijks leven.

Ook in ons dagelijks leven kunnen we onze buitengewone zintuigen openen om een rijke en magische wereld om ons heen waar te nemen. Misschien horen we de boodschap van de wind als we naar ons werk lopen. Als onze gewone zintuigen niet zo overvoerd zijn kunnen we onszelf in contact vinden met het innerlijke weten ofwel we voelen simpel de gidsende waarheid of wijsheid in onze botten.

De natuurwezens met al hun interne en externe zintuigen zijn geweldige leermeesters voor ons in het opnieuw in contact komen met de wereld ín ons en buiten ons. Als we dit doen zullen we merken dat onze perceptie van alles wat in ons leven gebeurt verandert. Leven krijgt een diepere betekenis en we kunnen beginnen de schoonheid te zien die leven te bieden heeft en hoe geweldig het is om in een lichaam te zitten.

Veel mensen willen niet met hun lichaam in verbinding staan. Om verschillende redenen, misschien door vroeger trauma of ziekte is in een lichaam zitten meer een bron van pijn dan iets vreugdevols. En velen van ons hebben zich van hun lichaam losgemaakt zoals ze zich van de natuur hebben losgemaakt. Want echt in de natuur zijn brengt ons onmiddellijk weer terug in het mooie gevoel in een lichaam te zijn.

Het is tijd dat we ons lichaam eren en niet verwerpen of veroordelen. Het is tijd dat we onszelf toestaan te zien, horen, voelen, proeven en ruiken alles wat de natuur ons biedt. En dan bewonen we een universum dat op dit moment voor velen alleen maar in de verbeelding bestaat.

Er zijn zoveel niveaus van besef/bewustzijn die we kunnen toelaten als we leren hoe onze waarneming te scherpen.

19 september is het volle maan. Vind je eigen manier om jouw goddelijk licht te ervaren. En zoals ik vorige maand schreef doe de nodige voorbereiding om verder te gaan dan het oppervlakkige weten om ten volle te ervaren dat je een lichtwezen bent. Jouw vibratie zal veranderen. Jouw bewustzijn verhoogd.

Ervaar jouw licht als onderdeel van het lichtweb in deze hogere staat van bewustzijn. Ervaar de unieke staat van eenheid met het licht dat wij allen uitstralen.

Als je Transmutatie Nieuws voor het eerst leest ga naar de homepage naar “Creating A Human Web of Light” [nog niet in het Nederlands vertaald] en lees de introductie op onze volle maan ceremonie.

22 september is de equinox. Ik kan bijna niet geloven dat we alweer een nieuw seizoen verwelkomen.

Voor degenen in de Noordelijke hemisfeer een perfect moment om gewoontes te laten vallen die niet meer helpen een leven te leiden waarin we de werkelijke diepte kunnen ervaren van onze zichtbare en onzichtbare zinnen. Het is dé tijd om ervoor te kiezen geen compromissen te sluiten en om vitaliteit terug te krijgen en een breder en dieper gevoel van waarneming te kunnen ervaren. Het is het goede moment om diep in onszelf te duiken en de oppervlakkige manier van leven los te laten. Als we de manier van leven en werken die ons en de planeet niet langer dient loslaten staan we open voor een nieuwe geboorte. Open voor een nieuwe manier van leven.

Voor hen in de zuidelijke hemisfeer wat een vruchtbare tijd om de visie van wat ik hierboven heb geschreven te zaaien.

Ik wens iedereen een vrolijke, bruisende en stralende zonnewende!

Transmutation News – August 2013 – Dutch

Transmutatie Nieuws augustus 2013

In mijn workshops heb ik enorm de nadruk gelegd op de magie achter iedere werkwijze die de Shamaan bij zijn helingwerk toepast. Ik heb sterk het gevoel dat veel van de potentie van dit werk verloren is gegaan, omdat er meer gefocust wordt op de procedure, de stappen van de methode dan op de energie en kracht erachter.

Shamanen komen altijd tot een verheven staat van bewustzijn. Dit kan bereikt zijn door diepzinnige initiaties die door de ouden van de gemeenschap zijn ontwikkeld, of door het lot, hun bestemming. Verheven staat van bewustzijn is altijd, en nog steeds, bereikt door vasten, visionquest, en/of werken met droombeeldversterkende planten. Veel Shamanen geven op hun beurt de energie van voorouderlijke spirits door zoals zij het geleerd hebben van een familielid. Wat daarbij geleerd wordt gaat veel verder dan welke stappen gezet moeten worden in een ceremonie. Met het leren wordt voorouderlijke energie overgedragen.

Het is niet het aanleren van methodes en ceremonies wat de heling en transformatie tot stand brengt. Het gaat om de energie achter de methodes en de verheven energieën die de Shamaan inbrengt – de vormloze energieën.

We hebben samen gewerkt met vormloze energieën als we in de staat van transfiguratie geraken. Maar ik vind dat velen van ons transfigureren en met vormloze energieën proberen te werken zonder de vereiste voorbereiding. Ik heb daar eerder over geschreven.

Maar ik begin er weer over omdat ik het gevoel heb dat we echt de mogelijke en in deze tijd noodzakelijke kracht van het werk beperken. Ik laat de kwestie van tijd en resultaat even in het midden. Ik geloof wel dat we onszelf moeten afvragen of we werkelijk putten uit die diepe bron van spirit die in ieder van ons verborgen zit.

Stoppen we alleen maar even onze bezigheden om vanuit het verstand te zeggen: “Ik ben nu een bron van licht en straal liefde en glans uit naar de wereld”? Stijgen we werkelijk op naar de verheven staat van bewustzijn waarmee we alleen al door onze aanwezigheid helen? Of is dit alles slechts een verstandelijk concept voor ons?

De paradox waar we steeds omheen draaien is om in de wereld te kunnen functioneren terwijl we tegelijkertijd diep in ons spirituele werk duiken. We moeten afstand nemen van de oppervlakkige uitvoering van onze spirituele ceremonies. We moeten zo’n wezen zijn dat natuurlijk transformeert.

We worden zo in beslag genomen door het dagelijks leven dat velen van ons zeggen: “Ik heb gewoon geen tijd”. We moeten er iets op verzinnen om ons spirituele werk onze prioriteit te maken. We moeten dit doen voor onszelf, voor al het leven en voor de planeet.

Neem gedurende deze maand eens de gelegenheid om na te gaan hoe je er tijd voor kan maken om in een echt verheven staat van bewustzijn te geraken, journey en mediteer erover. Je hoeft niet een uitgebreide visionquest te doen of te vasten. En ik suggereer niet dat je droomversterkende planten gaat gebruiken. Maar je moet wel wat opofferen om de noodzakelijke voorbereiding te doen om van je gewone bewustzijn vol met gedachten over te gaan naar een bewustzijn dat de deur opent naar die wereld waar de spirit regeert, het rijk van onbeperkte mogelijkheden.

Eerder heb ik beschreven hoe wandelen of alleen maar zitten in de natuur deze deur kan openen. Zingen en dansen doen dat ook.

In veel columns van Transmutatie Nieuws heb ik je aangemoedigd jouw eigen scheppingsverhaal te onderzoeken en het wezen van jouw schepper – God, de godin, de Bron, de kracht van het universum, enz. We moeten allemaal onze schepper een naam geven die past bij onze persoonlijke overtuigingen.

De reden dat ik hier de nadruk op leg is dat we onmogelijk volledig in het goddelijke kunnen opgaan als we geen gevoel hebben wat het goddelijke eigenlijk is. Dit grijpt terug op de kwestie van het verlies aan kracht als we samensmelten met iets dat alleen maar een mentaal concept voor ons is.

In vorige oefeningen die ik jullie gegeven heb, heb ik gevraagd om op je eigen scheppingsverhaal te mediteren of te journey. Ik heb je gevraagd jouw schepper te ontmoeten en ook om de onvoorwaardelijke liefde die met jouw schepping gepaard ging te ervaren en in je op te nemen.

Vele jaren geleden moedigde mijn dreamtime teacher Isis mij aan na te denken over de vraag: “Zou een liefhebbende schepper jou programmeren met angst en gebrek of met vreugde en overvloed?”

Zij vroeg me mij een zaad in een tuin voor te stellen geprogrammeerd met angst. Wat groeit er?
Stel je voor een zaad geprogrammeerd met gebrek. Wat groeit er?
Stel je voor een zaad geprogrammeerd met vreugde en overvloed. Wat groeit er dan?

Voor velen van ons is angst ons fundament en alles wat daaruit voortkomt, komt voort uit angst.

Als we in al onze cellen de liefde kunnen voelen waarmee we geschapen zijn kunnen we beginnen te ervaren dat we uitgerust zijn met liefde, vreugde, en alle kennis nodig om gezondheid en overvloed te creëren.

Deze maand wil ik graag vragen hier wat dieper op in te gaan.

Zet wat muziek op en vraag jouw schepper te ontmoeten. Ervaar de pure scheppingsenergie zonder enige vorm of poging te snappen het hoe en waarom van de schepping. Ervaar gewoon alleen maar de scheppingsenergie.

Breng dan die energie naar de fysieke wereld. Gebruik kleurpotloden om de energie in kleur te vangen. Je kan ook dansen en/of zingen of wat je ook wilt, welke kunst dan ook, om de energie in de wereld te brengen. Kook iets en laat de energie je voedsel transformeren.

We deden vorige maand iets soortgelijks toen ik je vroeg de energie van je voorouders, je afstamming te ervaren. Deze maand wil ik dat je de pure scheppingsenergie zelf ervaart.

Als je deze onbegrensde en rijkelijke, overvloedige energie weet mee te brengen zal je de magie van de energie achter de methodes, technieken en toepassingen waar je mee werkt ervaren.


Ieder maand moedig ik je aan spirituele toepassingen in je dagelijks leven in te passen zodat we werkelijk mensen kunnen worden die verschil maken in de wereld.

We moeten onthouden onszelf te waarderen en te bedanken voor wat we allemaal hebben gedaan. We moeten erkennen dat alles waar we in ons leven doorheen zijn gegaan ons heeft gemaakt tot wat we nu zijn.

Laten we in hartsverbondenheid erkentelijk zijn voor het geweldige werk wat we als spiritueel collectief doen. We hebben echt bijzonder werk verricht ten bate van al het leven en de planeet.

Vorige maand kondigde ik aan dat mijn boek The Shaman’s Toolkit verkrijgbaar is. Ik ben er zo op gebrand mensen te laten weten dat dit hetzelfde boek is als How to Thrive in Changing Times. Ik wil niet dat mijn spirituele achterban teleurgesteld wordt als ze een boek kopen wat ze al hebben.

Ik wil het wel hebben over de kracht van dit boek. Want ik ben er zeker van dat velen het nog niet gelezen hebben.

Ik hou van dit boek omdat het volstaat met tips hoe de hoop vast te houden, in de veranderende wereld en in het steeds heftiger leven. Het staat vol met oefeningen om je te helpen jouw mogelijk verouderde overtuigingen te transformeren zodat je de wereld waarin jij wilt leven kan creëren, voor jezelf, voor al het leven en voor de aarde.

Ik schreef dit boek voor een gemeenschap zonder shamanistische kennis; de taal waarin het geschreven is houdt rekening met alle diverse overtuigingen en de oefeningen zijn makkelijk te doen of je nu ooit enig spiritueel werk heb gedaan of niet.

Zoals ik vorige maand schreef is het zo belangrijk in een gemoedstoestand van hoop te blijven en te leren hoe je het beste voor jezelf en de planeet kan ontwerpen. Spiritueel werken houdt in hoe we al onze energie kunnen bundelen en positieve verandering creëren.

Voor het geval je How to Thrive in Changing Times nog niet gelezen hebt, raad ik je aan The Shaman’s Toolkit te lezen.


Volle maan is op 20 augustus. Bereid je voor en kom uit je gebruikelijke bewustzijn zodat je de grenzeloze energie van goddelijk licht en liefde kan ervaren. Jij bent goddelijk licht en liefde. Straal dat licht uit. Voedt de aarde van binnen en van buiten met dat licht. Doe mee met de duizenden die hetzelfde doen.

Als je een nieuwe lezer van het Transmutatie Nieuws bent kijk op de website en lees over onze volle maan ceremonie in: “Creating A Human Web of Light” [nog niet vertaald]


Als ik mijn boodschappen heb gedaan en dan naar huis rij kom ik langs een kerk die inspirerende uitspraken buiten ophangt.

Soms staat er iets dat me inderdaad echt inspireert.

Deze maand stond er:

Als je dag is omzoomd met gebeden zal die niet zo gauw rafelen.

Laten we onze dagen omzomen met gebeden en met ons spiritueel werk van diep binnenuit.